Ţigara electronică e permisă în cluburi? Unde vom putea folosi ţigările electronice
0Din 17 martie, fumătorii nu mai pot să-şi aprindă ţigara în restaurante, în baruri, în cluburi sau în orice spaţiu public delimitat de doi pereţi şi care are acoperiş. Amatorii de ţigări electronice pot răsufla însă uşuraţi. Conform legii antifumat, ţigările electronice sunt permise în spaţiile publice, cu excepţia mijloacelor de transport în comun şi a spaţiilor de joacă pentru copii.
Fumătorii ţigărilor electronice au scăpat cel mai ieftin odată cu intrarea în vigoare, la 17 martie, a legii antifumat.
Astfel, actul normativ a lăsat o portiţă: ţigară electronică. Deşi, iniţial, legea nu făcea diferenţă între fumatul electronic şi cel clasic, înterzicând în spaţiile publice închise deopotrivă ambele situaţii, ulterior, actul normativ a fost modificat.
La articolul 2, după litera i), a fost introdusă o nouă literă, litera i1), cu următorul conţinut: „i1) ţigaretă electronică se înţelege un produs care poate fi folosit pentru consumul de vapori care conţin nicotină prin intermediul unui muştiuc sau orice componentă a acestui produs, inclusiv un cartuş, un rezervor şi dispozitivul fără cartuş sau rezervor”.
Totodată, după litera n) au fost introduse două noi litere, literele n1) şi n2), cu următorul cuprins:
„ n1) mijloc de transport în comun se înţelege orice vehicul utilizat pentru transportul contra cost al persoanelor;
n2) loc de joacă pentru copii se înţelege orice spaţiu închis sau în aer liber, destinat utilizării de către copii”.
La articolul 3, după alineatul (11) a fost introdus un nou alineat, cu următorul cuprins: „În spaţiile prevăzute la art. 2 lit. n1) este interzisă inclusiv utilizarea ţigaretei electronice”.
Astfel, literele n1) şi n2) subliniază explicit că singurele spaţii interzise fumatului electronic sunt doar mijloacele de transport în comun şi locurile de joacă pentru copii.
Prin urmare, fumătorii care frecventează cluburile sau restaurantele pot opta pentru ţăgările electronice.
Ţigara electronică e permisă în cluburi? Ce este spaţiul accesibil publicului
Potrivit Legii 15/2016, fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent“. De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber.
Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei, iar nerespectarea de către persoane juridice - cu amendă contravenţională de 5.000 de lei la prima abatere.
Ţigara electronică e permisă în cluburi? Sancţiuni
Persoanele fizice care nu respectă aceste prevederi riscă amenzi contravenţionale de la 100 la 500 de lei, în timp ce persoanele juridice riscă amendă contravenţională de 5000 lei (prima abatere), amendă contravenţională de 10.000 lei şi suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei (a doua abatere), amendă contravenţională de 15.000 şi închiderea unităţii la următoarea abatere.