Ultimul truc al Guvernului Ponta: 26 de ordonanţe într-una singură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta a găsit un şiretlic de a ocoli Parlamentul şi de a fenta raportul MCV privind ordonanţele de urgenţă emise de Guvern. Fiind adeseori acuzat de abuz de OUG-uri de către partenerii externi, Ponta s-a gândit să „înghesuie” 26 de Ordonanţe de Urgenţă în una singură, ordonanţa de urgenţă cu numărul 2 din acest an, care cuprinde modificarea şi completarea a 26 de acte normative.

În interviul de la B1TV, premierul Ponta i-a întrebat la un moment dat pe moderatori: „Ştiţi câte ordonanţe de urgenţă a adoptat Guvernul anul acesta?“. A răspuns tot el. „Una. Una singură“, a spus Ponta, radicand un deget. În primul rând, Guvernul Ponta a adoptat două ordonanţe de urgenţă în 2015. Prima în 22 ianuarie, privind  „modificarea şi completarea Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987“.

A doua, chiar vinerea trecută, privind modificarea şi completarea unor acte normative. Însă aceasta nu a fost o simplă ordonanţă de urgenţă, ci un buchet de 26 de modificări legislative adoptate prin ordonanţă de urgenţă. Practic, 26 de ordonanţe camuflate într-una singură, pe subiecte diverse: de la sport până la Justiţie şi de la Economie până la Cultură.

APADOR-CH împreuna cu alte 10 ONG-uri i-au cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constitutională cu privire la Ordonanta de Urgenţă nr. 2/2015. „Deşi aparent este doar a doua ordonanţă de urgenţă pe acest an, OUG 2/2015 (cu un titlu neutru – OUG pentru modificarea unor acte normative, precum şi alte măsuri) cuprinde în realitate 26 de ordonanţe de urgenţă şi a fost publicată direct în Monitorul Oficial vineri, 13 martie, fără a fi postata în prealabil pe site-ul Guvernului, în dezbatere publică. Practic, Guvernul se substituie în acest fel Parlamentului, iar România este guvernată prin ordonanţe de urgenţă emise după bunul plac al miniştrilor “, arata ONG-urile.

Reacţia Opoziţiei

De asemenea, Opoziţia critică noua metodă adoptată de Guvern privind emiterea pe bandă rulantă a ordonanţelor de urgenţă. „PNL sancţionează ferm aceste derapaje de la democraţie, care nu au precedent nici în practica europeană, şi nici măcar în cea românească. Avertizăm că o eventuală decizie de neconstituţionalitate pentru OUG 2/2015 ar însemna decredibilizarea completă a acestui Cabinet, fiind a doua astfel de abatere majoră în ultimele luni“, spune Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL.

PMP crede că Victor Ponta mizează pe faptul că Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, nu va ataca la CCR ordonanţa 2/2015. „OUG 2/2015 n-a fost supusă dezbaterii publice, nu rezultă de nicăieri urgenţa, este o încercare de a păcăli pe cei care încă mai cred că România este un stat de drept. Explicaţia premierului Ponta conform căreia toate măsurile adoptate au caracter financiar nu stă în picioare, pentru că 30-40% din măsurile legislative au caracter financiar şi nu pot fi înghesuite într-o singură OUG. Explicaţia adevărată este alta şi mult mai simplă. Ştiind că Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, este obedient premierului, Guvernul trânteşte în OUG-uri tot ce doreşte şi anticipează că nu va trece de Parlament. Adică o modalitate eficientă de a îndeplini şi rol de legislativ, şi de executiv“, se arată într-un comunicat al PMP.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite