Rezultate alegeri generale 2016 în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultate alegeri generale 2016 în Bucureşti. Municipiul Bucureşti va da în următorul Parlament 42 de aleşi. 29 din aceştia vor fi deputaţi, iar 13 vor fi senatori.

Rezultate alegeri generale 2016 în Bucureşti

1.779.720 de bucureşteni sunt aşteptaţi duminică să-i aleagă pe cei 29 de deputaţi şi 13 senatori care să-i reprezinte în Parlament. La alegerile parlamentare din 2012, 39,36% din bucureşteni au mers să voteze oamenii care să îi reprezinte în Camera Deputaţilor şi Senat. La alegerile locale din această vară 595.418 (33,31%)  bucureşteni au votat.

În Bucureşti au fost organizate 1252 de secţii de votare.

Secţiile de vot se deschid la ora 7.00 şi se închid la ora 21.00. La fel ca la alegerile locale, se va folosi sistemul informatic de prevenire a votului multiplu. Fiecare secţie de votare  este dotată cu o tabletă unică, înseriată şi identificată cu secţia de vot respectivă. Tableta este operată de un expert, persoană independentă de biroul secţiei de vot şi de partide. „Alegătorul va prezenta expertului documentul de identitate, care va fi scanat, pentru a se elimina posibilitatea votului multiplu“, arată Ministerul de Interne, organizatorul alegerilor. Apoi veţi primi o ştampilă şi două buletine de vot: unul pentru Senat, altul pentru Camera Deputaţilor.

În cabină, veţi pune ştampila pe lista cu candidaţi pe care o preferaţi. Dacă vreţi să votaţi un independent, trebuie să răsfoiţi câteva pagini, pentru că ei sunt abia la coada buletinului de vot. Atenţie, nu aveţi voie să fotografiaţi sau să filmaţi buletinul de vot în cabină! Riscaţi o amendă între 600 şi 1.000 de lei. De asemenea, în cabina de vot nu pot intra în acelaşi timp două persoane După închiderea urnelor, numărătoarea voturilor va fi supravegheată video, o măsură luată de Ministerul de Interne împotriva fraudelor electorale.

Cine poate vota

Potrivit legii, cetăţenii români au drept de vot de la vârsta de 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au drept de vot: debilii sau alienaţii mint, persoanele puse sub interdicţie şi persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Urnă mobilă pentru votanţii imobili

„Pentru persoanele care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate ori de invaliditate, înregistrată la cea mai apropiată secţie de votare de locul în care se află în ziua votării, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială“, arată legea.

Alte infracţiuni

• Comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului secţiei de votare  se sancţionează cu amendă de la 2.200 lei la 3.000 lei.

• Oferirea de bani, bunuri sau de alte foloase, în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat, sau împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

• Fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepseşte tot cu închisoare de la 6 luni la trei ani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite