PSD vrea să mutileze Codul de Procedură Penală. Aleşii corupţi ar scăpa de arest preventiv şi de cătuşe
0
Senatorul PSD Şerban Nicolae a iniţiat, la începutul anului, un proiect legislativ de modificare a Codului de Procedură Penală, în sensul în care un politician cercetat pentru corupţie să nu mai poată fi încătuşat, arestat sau adus cu mandat. Proiectul, readus în atenţia publică de Hotnews.ro, a primit deja aviz pozitiv de la Comisia pentru drepturile omului, iar acum se află în dezbatere la Comisia Juridică.
UPDATE Senatorul Şerban Nicolae şi-a motivat demersul de modificare a Codului de Procedură Penală. ”Pericolul concret pt ordinea publică sunt doar faptele comise cu violenţă. Arestarea preventivă nu este o condiţie sine qua non a cercetării penale. Dacă va trece această iniţiativă, eu sper ca politicienii să nu mai comită fapte penale. Politicienii nu sunt un pericol pentru ordinea publică. Nu am făcut această propunere pentru demnitari, nu se aplică în mod special parlamentarilor, ci oricărui cetăţean. Dacă cineva cantonează asta în zona demnitarilor, ţine de cancan. Arestarea preventivă nu trebuie să fie o pedeapsă”, a declarat senatorul Şerban Nicolae.
Modificarile la Codul de procedură Penală încep cu articolul 202, referitor la "scopul, condiţiile generale de aplicare şi categoriile măsurilor preventive."
Potrivit initiatorilor, arestarea preventiva se dispune in urmatoarele doua forme: arestul la domiciliu sau arestul sever. Acesta din urma, arestestul sever, este un concept nou introdus, care nu exista in vechiul Cod de Procedura Penala.Iniţiatorul proiectului de lege a enumerat şi condiţiile în care se aplică "arestul sever". Astfel, la articolul 223 se introduce noi alineate care prevad faptul ca masura poate fi luata in mai multe situatii, insa din enumerarea lor dispare, subit, infractiunea de coruptie.
Şerban Nicolae a fost întrebat de jurnalişti în ce stadiu se află proiectul legislativ, acesta spunând că propunerea va ajunge marţi la Comisia Juridică.
Întrebat dacă modificările Codului de Procedură Penală au ”dedicaţie”, senatorul a refuzat să răspundă.
Forma veche din Codul de Procedura Penală:
2) Masura arestarii preventive a inculpatului poate fi luata si daca din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca acesta a savarsit o infractiune intentionata contra vietii, o infractiune prin care s-a cauzat vatamarea corporala sau moartea unei persoane, o infractiune contra securitatii nationale prevazuta de Codul penal si alte legi speciale, o infractiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede ori alte valori, santaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscala, ultraj, ultraj judiciar, o infractiune de coruptie, o infractiune savarsita prin mijloace de comunicare electronica sau o alta infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 5 ani ori mai mare si, pe baza evaluarii gravitatii faptei, a modului si a circumstantelor de comitere a acesteia, a anturajului si a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale si a altor imprejurari privitoare la persoana acestuia, se constata ca privarea sa de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica.
Forma propusă de PSD
2) Masura arestului sever poate fi luata si daca din probe rezulta suspiciunea rezonabila ca acesta a savarsit o infractiune intentionata contra vietii, o infractiune prin care s-a cauzat vatamarea corporala sau moartea unei persoane, o infractiune contra securitatii nationale prevazuta de Codul penal sau alte legi speciale, o infractiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, viol, lipsire de libertate, ultraj, ultraj judiciar sau o alta infractiune pentru care legea prevede pedeapsa inchisoarii de 10 ani ori mai mare si se constata ca privarea de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol concret pentru ordinea publica".
Mai departe, la art. 208, se introduc doua alineate noi, avand urmatorul cuprins:
"(5) Inculpatul fata de care s-a dispus una din masurile prevazute la art 202 alin (4) lit. a), d) si e), nu este incatusat in nici o imprejurare, cu exceptia celor cercetati pentru infractiuni comise prin acte de violenta, a celor care s-au sustras urmaririi penale, precum si a inculpatilor care s-au opus masurii dispuse. Astfel, Şerban Nicolae vrea să-şi salveze colegii care sunt scoşi din sediul DNA cu cătuşe, aşa cum cere acum legea.
Şi art.221 este suspus schimbării, în sensul în care inculpaţii care vor fi arestaţi la domiciliu îşi vor putea alege singuri locuinţa „detenţiei“, fără a fi obligaţi să rămână în ţintuiţi în domiciliul din buletin.
"In cazul in care inculpatul locuieste, cu caracter permanent, intr-o alta locuinta decat cea declarata ca domiciliu, la cererea inculpatului, instanta poate dispune ca arestul preventiv la domiciliu sa se aplica in respectiva locuinta".