UPDATE PNL şi PDL fac mai întâi alianţă şi apoi fuziune: Vom avea candidat unic la prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PNL şi PDL s-au întâlnit miercuri, iar după numai două ore de negocieri au hotărât să formeze o alianţă, fără să semneze însă niciun protocol oficial de colaborare. Din această coaliţie urmează să se nască un mare partid de dreapta, după cum a anunţat preşedintele PDL. Vasile Blaga şi Crin Antonescu s-au mai pus de acord într-o privinţă: să susţină un candidat unic la alegerile prezidenţiale.

Întrebat dacă PMP şi Forţa Civică sunt luate în calcul în acest partid, Blaga a lansat o ipoteză tristă, în special, pentru PMP. “Dacă şi alţii vor dori,cu atât mai bine. Deocamdată vorbim la nivelul celor două partide principale. Fiecare partid are liberatatea de a face fuziuni prin absorbţie”, a spus preşedintele PDL.

Pe de altă parte, liderul PNL Crin Antonescu a vorbi despre o colaborare inclusiv la nivel administrativ, care va începe chiar de mâine. “În urma acestei discuţii am luat decizia de a construi un proiect comun pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare şi o guvernare împreună. Nu avansăm nume. Dorim un partid mare cât mai curând, dar fuziunea într-un mare partid necesită timp. Vom funcţiona ca doi alianţi la nivelul administraţiei locale, la nivel parlamentar şi pentru desemnarea candidatului la Preşedinţie.Este un pas spre fuziune”

UPDATE: Liderii celor două delegaţii au intrat în sală şi s-au salutat printr-o strângere puternică de mână. Primul schimb de cuvinte dintre Blaga şi Antonescu a fost: "Nu vă lipseşte nimeni?", l-a întrebat Antonescu pe omologul său de la PDL, iar Blaga i-a răspuns că nu.


UPDATE: Din delegaţia PNL care poartă negocierile cu PDL fac parte Crin Antonescu, Klaus Iohannis, Sorin Frunzăverde, Romeo Stavarache şi Marian Petrache. Anterior, liderul interimar PNL Crin Antonescu a declarat că mandatul de negociere cu democrat-liberalii este unul deschis şi a refuzat să discute despre viitorul prezidenţiabil de dreapta. În schimb, a anunţat că intenţionează să realizeze, alături de PDL, o construcţie de dreapta care să facă faţă social-democraţilor.

UPDATE Crin Antonescu a anunţat că nu va mai candida la şefia PNL. „Sigur că îl voi susţine pe Klaus Iohannis. În momentul când am spus că nu ştiu dacă voi candida la şefia PNL, nu ştiam cine sunt restul candidaţilor. Eu pot fi orice. Mai puţin Papă, pentru că nu sunt catolic, şi preşedinte al SUA, pentru că nu sunt american. Dacă tot vom avea un Congres, vom stabili un candidat sau un mecanism care să stabilească un candidat pentru prezidenţiale“, a spus Antonescu.

„Doamna Udrea este un personaj de presă. Dacă mă întrebaţi despre PMP, preşedintele este Tomac. Încă nu avem un mandat de a fuziona cu PDL. Au existat oameni care s-au opus, cum e senatorul Ghişe. Dacă mă întrebaţi pe mine, eu simt nevoia unui mare partid de dreapta“, a spus Antonescu.

UPDATE Ludovic Orban a anunţat că îl va sprijini pe Klaus Iohannis la şefia PNL. „Când mi-am depus candidatura nu ştiam că domnul Klaus Iohannis va candida. Deşi ştiu că am foarte mulţi susţinători, am pus în plan secund interesul personal, aşa cum am făcut întotdeauna. Astăzi, Klaus Iohannis este cea mai bună soluţie pentru PNL. Decizi domniei sale de a-şi asuma conducerea PNL este una bună pentru România, pentru PNL. Îi acord întreg sprijinul meu în demersul domniei sale de a transforma PNL în bine, să constituie coloana vertebrală a dreptei româneşti. Îi rog pe cei care au spus că mă suţin să-l sprijine pe Iohannis, pentru ca PNL să dea viitorul preşedinte“, a spus Iohannis.

„Coagularea dreptei trebuie să fie făcută fără Traian Băsescu. Traian Băsescu otrăveşte orice fântână în care intră“, a mai spus Orban, care a comentat şi subiectul PMP. „Cum e turcul, şi pistolul. PMP este creaţia orgoliului lui Băsescu, care a vrut să rupă PDL. Şansa candidatul de dreapta de a câştiga prezidenţialele este egală cu depărtarea de Traian Băsescu, care este toxic“, a spus Orban.

UPDATE Klaus Iohannis, după şedinţa PNL. „În deschiderea şedinţei Delegaţiei Permanente am anunţat că voi candida la preşedinţia partidului. Am cerut o derogare de vechime pentru a fi în această poziţie. Reacţia colegilor a fost una foarte bună. Am fost supărat pentru rezultatul de la Sibiu, dar aici vorbim despre cumva continua PNL. Avem toate şansele să mergem mai departe şi cred că vom şi câştiga. Am discutat probleme organizatorice, despre organizarea congresului“, a spus Iohannis.

UPDATE Congresul PNL va avea loc pe 28-29 iunie. În cadrul congresului se va alege o nouă conducere a PNL.

UPDATE Klaus Iohannis şi-a anunţat candidatura pentru şefia liberalilor, după ce duminică a demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte. În acest sens, Iohannis a cerut derogare de la criteriul de vechime în partid pentru a putea candida. În timpul şedinţei, Ludovic Orban a anunţat că nu mai vrea să candideze.

UPDATE: Senatorul PNL, Ioan Ghişe,  va anunţa în şedinţa de astăzi a PNL că va candida pentru şefia partidului în cadrul Congresului care va fi organizat luna viitoare, conform unor surse politice. Astfel, cei patru candidaţi sunt: Crin Antonescu, actual preşedinte interimar al PNL, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, liberalul Ludovic Orban şi senatorul PNL Ioan Ghişe, ptrivit surselor citate.

Delegaţia Permanentă a PNL se întruneşte astăzi, la Parlament, de la ora 14.00, pentru a stabili data Congresului Extraordinar al partidului, eveniment la care ar trebui ales viitorul şef al formaţiunii.

Liberalul Sorin Frunzăverde a declarat că îl vede pe Crin Antonescu în continuare preşedinte al PNL şi prezidenţiabilul comun al dreptei unite.

Surse politice au declarat, pentru „Adevărul“, că liderul demisionar al PNL , Crin Antonescu, intenţionează să candideze încă o dată pentru acest post, însă mai mulţi membri ai formaţiunii îl doresc pe Klaus Iohannis în fruntea partidului, dar şi în poziţia de candidat la prezidenţiale din partea dreptei. Potrivit aceloraşi surse, Antonescu ar putea lua în calcul varianta retragerii din cursă, dar numai în cazul în care Iohannis va decide să candideze pentru prima funcţie în partid.

În acelaşi timp, PNL se pregăteşte să se aşeze la masa negocierilor alături de PDL, de la ora 17.00, după ce ieri au existat primele discuţii între Crin Antonescu şi liderul Forţei Civice, Mihai –Răzvan Ungureanu. De asemenea, într-o şedinţă-fulger a Biroului Permanent Naţional al PDL, liderii formaţiunii au votat pentru alianţă cu liberalii. Fostul prim-vicepreşedinte al PNL, Klaus Iohannis, va fi prezent la şedinţa dintre PNL şi PDL de diseară. Este prima ieşire a liberalului după eşecul de duminică şi după ce a a anunţat că demisionează din conducerea PNL.

Liderii PNL şi PDL ar urma să excludă, cel puţin deocamdată, o asociere cu Partidul Mişcarea Populară, întrucât nu doresc să fie asociaţi cu preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi seară, la Realitatea TV, că liberalii sunt deschişi la varianta unei fuziuni cu PDL şi că o astfel de construcţie ar putea fi inaugurată în cel mult două luni.

Citeşte şi:

Prima încercare de unificare a dreptei. MRU a discutat cu Antonescu. PNL discută mâine cu PDL. Blaga a ignorat PMP: Elena Udrea o fi frustrată

Liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a mers la sediul PNL, unde a discutat cu preşedintele demisionar al liberalilor, Crin Antonescu, variante de asociere a dreptei în urma scorului înregistrat la alegerile europarlamentare. PNL va negocia mâine, la Parlament, cu PDL o alianţă. Liderul PDL, Vasile Blaga, a ignorat PMP, iar despre criticile Elenei Udrea a spus astfel: „Poate o fi frustrată, nu ştiu“.

Slalomul prin politică al lui Tăriceanu, un motociclist pasionat de virajele la stânga

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu joacă în aceste zile una dintre cele mai importante cărţi din cariera sa politică. După demisia din PNL, nemulţumit că Antonescu a scos partidul de la Guvernare, şi ocupând în prezent scaunul de şef al Senatului, obţinut cu sprijinul PSD,  fostul premier vrea să revină în rândurile partidului care l-a consacrat ca politician. Liberalii nu i-au uitat trădarea şi se opun vehement.

Organizaţia PNL Satu Mare, care îl reprimise de curând pe Tăriceanu în partid, a fost dizolvată

Biroul Permanent Naţional al PNL a decis în şedinţa de luni dizolvarea Biroului Judeţean Satu Mare. Decizia vine după ce membrii Biroului Judeţean au acceptat adeziunea lui Călin Popescu Tăriceanu.

Crin Antonescu a demisionat puţin din conducerea PNL

EFECT Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a demisionat ieri din fruntea partidului, dar rămâne preşedinte interimar până la congres. Nu exclude să candideze din nou.

UPDATE Alegeri europarlamentare 2014. Crin Antonescu a demisionat din fruntea PNL. Tăriceanu a fost dat afară „în mod elegant“ . Orban va candida la şefia PNL

Crin Antonescu a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL, după ce partidul nu a luat decât 15% la europarlamentare. Tot astăzi, prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a demisionat şi el din conducerea partidului după ce liberalii au fost înfrânţi la Sibiu de PSD. Alături de cei doi, şi-au dat demisia şi toţi vicepreşedinţii partidului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite