Liviu Dragnea intenţionează să închidă definitiv Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Liviu Dragnea Foto Adevărul
Victor Ponta şi Liviu Dragnea Foto Adevărul

Ministrul pentru Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică Liviu Dragnea a declarat joi că intenţionează să închidă Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), motivul fiind costurile ridicate pe care autorităţile nu şi le pot permite.


„Intenţia mea e să închidem PNDI, pentru că, atunci când se trage linie şi se face analiza de cost, dincolo de costurile la această investiţie, se adaugă costuri finaciar-bancare. Nu cred că ne putem ermite, având în vedere prognozele conomice, să continuăm acest program. Nu cred că a fost un program rău, e o dorinţă veche a autorităţilor locale. Sistemul prin are a fost finanţat a generat aceste costuri finaciare. Vom încerca să gândim un sistem care să nu genereze atâtea costuri“, a spus Dragnea.

Vicepremierul a mai afirmat că în următoarea perioadă se vor purta discuţii cu companiile implicate în lucrări pentru a se ajunge la o închidere amiabilă. Ulterior, se va emite un act normativ, iar plăţile pentru închiderea lucrărilor se vor face în trei ani.

„Sperăm ca săptămâna viitoare să avem gata un set de criterii care să stea la baza prioritizării investiţiilor. Ce pot să spun e că nu va fi o finanţare cu caracter politic. Vom încerca să avem o finanţare echilibrată teritorial, pe regiuni şi judeţe. Dar va conta stadiul fizic al lucrărilor şi vom da importanţă la lucrări foarte avansate“, a conchis Dragnea.

Ideea închiderii definitive a acestui program nu este nouă. Încă din luna mai, premierul Ponta a anunţat că Guvernul a decis să oprească în totalitate Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), anulând finanţarea lucrărilor incluse în acest program atât pentru acest an, cât şi pentru perioada viitoare.

Prin PNDI, primăriile primeau regulat fonduri de la Guvern pentru derularea lucrărilor la diferite proiecte. În luna aprilie, fostul Guvern a decis redimensionarea PNDI, prin limitarea la cel mult un miliard de lei a banilor care pot fi cheltuiţi pentru proiectele din cadrul acestui program, fiind luate în calcul doar lucrările deja începute.

Neoficial, în aprilie se anunţa că programul va fi oprit din cauza constrângerilor bugetare, plăţile urmând să fie realizate doar pentru lucrările deja contractate. Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, programat pentru perioada 2011-2020, este gestionat de ministerele Dezvoltării şi Mediului.

Prin acest program, autorităţile îşi propuneau să reabiliteze 10.000 de kilometri de drumuri judeţene şi de interes local, să construiască o serie de obiective precum reţele de apă şi canalizare sau creşe şi grădiniţe şi să dezvolte infrastructura în domeniul gospodăririi apelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite