Legea cu dedicaţie care îi amnistiază pe aleşii găsiţi în conflict de interese, adoptată pe articole. Cine scapă de ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Iordache. FOTO Inquam Photos
Florin Iordache. FOTO Inquam Photos

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri pe articole iniţiativa legislativă a social-democratului Florin Iordache, care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 încetează de drept. Legea a fost gândită special pentru trei parlamentari ai coaliţiei de guvernare: Steluţa Cătănicu (ALDE), Emanoil Savin (PSD) şi Dan Marciu ( PSD).

„Interdicţiile aplicate deputaţilor şi senatorilor în temeiul art. 25 pe baza rapoartelor de evaluare, întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 – 2013, până la intrarea în vigoare a legii nr. 219/2013 pentru modificarea şi completarea legii nr. 96/2013 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept”, se arată în iniţiativa legislativă înregistrată la Parlament de Florin Iordache pe 21 noiembrie şi intrată în dezbatere în procedură de urgenţă.

De asemenea, a fost modificat şi alineatul (2) al articolului 25 din legea 176/2010 astfel: „Persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin. (1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate”.

Legea urmează să fie supusă votului final în şedinţa de miercuri a Camerei Deputaţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite