Emil Bobu a murit! Bobu trăieşte!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Bobu şi Nicolae Ceauşescu
Emil Bobu şi Nicolae Ceauşescu

După ce Emil Bobu a murit, am avut trista ocazie de a vedea că spiritul său bântuie, că prostia la guvernare se menţine, indiferent de vârstă şi sex.

Sâmbăta trecută a murit Emil Bobu, cunoscutul slugoi al cuplului Ceauşescu. Iniţial strungar, Bobu a ajuns prin PCR procuror al poporului, pentru ca apoi să deţină funcţii în guvernul comunist şi la vârful PCR (ministru de Interne, vicepremier şi secretar pe probleme organizatorice al Comitetului Central al PCR). Dar, Emil Bobu nu a rămas în conştiinţa neamului graţie funcţiilor pe care le-a deţinut. El s-a remarcat ca un individ obedient şi cu slabe calităţi intelectuale, numele său ajungând titlul unei celebre rubrici ce reuneşte prostii emise de către politicieni, în revista Academia Caţavencu. Toate prostiile în stare pură, greu de încadrat în vreo categorie, se înscriu în categoria „Emil Bobu”. Aşa a devenit acest individ creat de partidul său o categorie.

Indivizii mor, categoriile rămân. Ne-am dat seama de acest fapt nu mult după ce Emil Bobu a murit, adică la două zile după eveniment. Luni, am avut trista ocazie de a vedea că spiritul său bântuie, că prostia la guvernare se menţine, indiferent de vârstă şi sex. Ce am putut vedea luni că s-a petrecut la Cotroceni m-a înfiorat. Ar fi fost ceva de tot râsul dacă nu ar fi de tot plânsul. Dacă până acum îi suspectam pe actualii guvernanţi de superficialitate şi inconştienţă, luni am avut dovada clară a acestei grave stări de fapt. Când prostia şi incompetenţa sunt la vârful guvernării, cred că pot fi declarate atentate la siguranţa naţională.

Fostul procuror ajuns înalt demnitar a avut o calitate: loialitatea faţă de stăpânii săi, pe  care nu i-a părăsit până când elicopterul i-a despărţit. Am putut constata că şi actualul fost procuror ajuns înalt demnitar deţine această calitate. L-am văzut la acţiune apărându-i pe unii dintre ei de sentinţe judecătoreşti. Din păcate pentru el, spre deosebire de cel răposat, nu are doar doi stăpâni, ci mai mulţi, răspândiţi prin toată ţara, din Constanţa în Gorj. Asta e democraţia, te poate face multiplu supus. Iar dacă nu corespunzi, poţi deveni multiplu exclus.

„Să trăiţi, tovarăşe secretar general, vom face totul!” a fost formula pe care Bobu o repeta mereu în faţa stăpânilor, chiar dacă nu înţelegea prea bine ce i se cere. Dar, această expresie magică l-a ţinut la vârful puterii. „O să lucrăm la toate”, a îngăimat actualul fost procuror ajuns înalt demnitar în faţa Preşedintelui, fără a înţelege ce i se cere. Oare va avea această formulă efectul pe care l-a avut în cariera lui Bobu? Oricâtă nevoie ar avea baronii locali de „Bobu” lor, cu astfel de momente se duce dracului capitalul electoral. Vremurile s-au schimbat şi prezenţa la guvernare cere şi puţină carte.

„USL trăieşte!” a fost un slogan abuziv utilizat în recenta campanie. Mi-am dat seama de adevărul acestuia luni, când am văzut atitudinea premierului aflat în vizită de lucru la Cotroceni: capul în tavan, privirea pierdută de ţânc rătăcit în propriile reverii. Leit Crin Antonescu! Deci, USL nu a murit, ci se mişcă printre noi şi chiar ne guvernează.

Emil Bobu a murit, dar Bobu trăieşte. El „lucrează la toate”. Şi ne guvernează!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite