Cum va fi modificat protocolul USL
0Liderii USL au început negocierile pentru completarea protocolului alianţei, modificările vizând introducerea unui cod de conduită, revizuirea Constituţiei, obiectivele guvernamentale, constituirea unei echipe mixte pentru campania prezidenţială.
Liderul PSD, Victor Ponta, a explicat că vrea ca USL să aibă un cod de conduită în aşa fel încât în activitatea Uniunii să nu mai apară „sincope“ .
El a arătat că toate articolele din actualul protocol sunt de nenegociat, în sensul în care nu vor fi schimbate articole, ci adăugate lucruri în plus pentru perioada următoare.
„Un cod de conduită e absolut necesar. Am avut cazul Roşca Stănescu, dar o să avem multe altele, fie că e vorba de social-democraţi, de liberali. E foarte important să avem un cod de conduită în cadrul USL în aşa fel încât să prevenim sau, la nevoie, să sancţionăm dacă mai apar asemenea situaţii“, a explicat Ponta.
Revizuirea Constituţiei şi obiectivele guvernamentale
De asemenea, în protocolul USL vor fi menţionate ca obiective politice prioritare revizuirea Constituţiei şi regionalizarea până la sfârşitul acestui an, precum şi asumarea unor obiective guvernamentale.
„Aici avem revizuirea Contituţiei într-un calendar care să permită adoptarea noii forme a Constituţiei prin referendum până la sfârşitul acestui an. Un al doilea obiectiv politic major pe care încercăm să-l atingem tot până la sfârşitul acestui an, 2013, este cel privitor la regionalizare şi descentralizare. E vorba nu doar de prevederile constituţionale care să permită implementarea legilor şi măsurilor administrative privitoare la acest subiect, e vorba de pachetul de legi care să eşaloneze acest proces foarte amplu şi foarte important din toate punctele de vedere“, a explicat preşedintele PNL Crin Antonescu.
Protocolul USL va cuprinde şi prevederi referitoare la obiectivele guvernamentale.
„În fine, menţionarea, asumarea unor obiective economice şi de dezvoltare prin intermediul politicilor guvernamentale şi evident cu sprijinul legislativ al majorităţii parlamentare, care sunt proprităţi absolute de guvernare şi care ţin de marile proiecte de investiţii, de dezvoltare, de absorţia fondurilor europene care să se constituie practic în obiectivele principale, prioritare ale guvernării, ale majorităţii, ale USL“, a explicat liderul PNL.
Echipă comună pentru prezidenţiale
În protocolul USL va fi prevăzută candidatura pe liste separate la europarlamentare dar cu un program comun al candidaţilor, precum şi constituirea unei echipe pentru prezidenţiale care să pună la punct proiectul candidatului USL.
„La europarlamentare vom candida fiecare dintre partide pe propriile sale liste, ceea ce însă nu va exclude o declaraţie comună, un angajament comun, un program comun ale europarlamentarilor noştri, un program de acţiune în Parlamentul European în interesul României şi în convergenţă cu proiectul de ţară şi cu programul de guvernare al USL“, a declarat Antonescu, după şedinţa USL.
În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, liderul PNL a precizat că este menţinut angajamentul unui candidat comun al USL, fiind adăugată prevederea pentru constituirea unei „echipe mixte a USL“ care să pună la punct „proiectul prezidenţial“.
„Asta nu înseamnă doar o pregătire de campanie, alegerile sunt abia peste un an şi jumătate, asta însemnând construirea unui proiect care să fie coerent, convergent şi cu programele de guvernare şi cu toate obiectivele de ţară pe care USL le-a angajat în faţa alegătorilor“, a mai spus Antonescu.