Congres PPE. Băsescu se comportă ca un preşedinte: Intervine pentru Republica Moldova şi se întâlneşte cu Diaspora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu prilejul Congresului PPE, la care a fost invitat de preşedintele Joseph Daul, fostul preşedinte Traian Băsescu a avut mai multe întâlniri cu oficiali europeni si a fost primit şi de către românii din Spania. Agenda lui Băsescu de la Madrid seamănă, mai degrabă, cu cea a unui preşedinte.

Pe lângă Congresul PPE, în cadrul căruia popularii şi-au ales noua conducere, fostul preşedinte Traian Băsescu şi-a fixat mai multe întâlniri bilaterale cu oficialii europeni, printre care doi comisari europeni, Dimitris Avramopoulos, Comisarul European pentru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie, şi Johannnes Hahn, Comisar European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere.

Criza refugiaţilor şi Republica Moldova au fost principalele subiecte abordate de Traian Băsescu şi care ţin, mai degrabă, de atribuţiile preşedintelui statului. „Discuţie aprofundată cu Dimitris Avramopoulos, Comisarul European pentru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie, cu privire la migraţia prezentă şi viitoare, precum şi la soluţii prezente şi viitoare. Printre altele, am susţinut că alocarea de cote stimulează migraţia, nu o diminuează. Întâlnirea cu Johannnes Hahn, Comisar European pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere. Principalele teme de discuţie: necesitatea unei perspective pentru Republica Moldova şi problema migraţiei“, a scris Băsescu, pe pagina sa de Facebook.

image

Johannnes Hahn, Comisar European pentru Politica de Vecinătate, şi Traian Băsescu FOTO Facebook

Băsescu a mai avut convorbiri tete-a-tete cu preşedintele PPE, Joseph Daul, cu Antonio Lopez-Isturiz, Secretar General PPE, şi cu Jacek Saryusz-Wolski, vicepreşedinte PPE.                                               

„Intâlnirea cu Jacek Saryusz-Wolski, Vicepreşedinte PPE, membru al Parlamentului European, vicelider al Grupului PPE. S-au facut schimburi de puncte de vedere pe două subiecte majore: situaţia din Republica Moldova şi soluţiile pe termen scurt şi mediu, situaţia creată de migraţie în Uniunea Europeană. Întâlnirea cu Antonio Lopez-Isturiz, Secretar General PPE şi deputat în Parlamentul European. Principalele teme de discuţie:
crizele din Uniunea Europeană, analiza situaţiei din Republica Moldova şi posibile soluţii, situaţia migraţiei în Uniunea Europeană şi schimb de puncte de vedere cu privire la soluţii.

La finalul primei zile la Madrid, Traian Băsescu s-a întâlnit şi cu românii din Spania. Precum un preşedinte, Băsescu a fost primit cu pâine şi sare.

image

La întâlnirea cu românii de la Madrid FOTO Facebook

Iohannis, prea prudent

Chiar dacă înainte de a ajunge la Cotroceni a făcut parte, ca lider al PNL, din familia popularilor europeni, preşedintele Klaus Iohannis nu se va afla la Madrid. „Toţi şefii de stat şi de guvern ai familiilor noastre politice au fost invitaţi la Congres, printre ei, şi preşedintele României. Însă Iohannis nu se află pe lista liderilor care au confirmat prezenţa“, a explicat Siegfried Mureşan. Administraţia Prezidenţială nu a oferit o explicaţie oficială pentru refuzul lui Iohannis de a participa la reuniunea liderilor PPE, însă surse politice de la Cotroceni susţin că este vorba despre o interpretare rigidă a legii fundamentale.

„Constituţia spune că nu ai voie să fii membru al unui partid politic, dar nu-ţi impune neapărat restricţii la nivel european. E discutabil. Însă preşedintele preferă probabil să menţină o anumită distanţă, pe care am văzut-o  şi faţă de PNL“, au declarat pentru „Adevărul“ surse prezidenţiale.„Cred că ar fi bine pentru Iohannis să participe la summit-urile PPE, pentru că este un bun prilej să discuţi cu liderii mondiali. Acolo te întâlneşti cu Merkel şi cu Juncker, dar şi cu alţi lideri de dreapta importanţi din regiune. În plus, acesta va fi cel mai mare Congres organizat vreodată de PPE: 3.000 de invitaţi, 750 de delegaţi cu drept de vot, mai mult de 600 de jurnalişti din toate ţările membre ale UE “, a spus un europarlamentar român din PPE pentru “Adevărul“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite