Ce ascund gesturile lui Joe Biden din întâlnirile cu Băsescu şi cu Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden (mijlocâ) a avut atitudini diferite faţă de premier şi faţă de preşedinte
Joe Biden (mijlocâ) a avut atitudini diferite faţă de premier şi faţă de preşedinte

Vicepreşedintele SUA; Joe Biden, a fost extrem de călduros cu preşedintele Traian Băsescu. Cu premierul, însă, a păstrat o distanţă oficială.

Într-o întâlnire de rang înalt, gesturile au o simbolistică aparte. Ieri, la Palatul Cotroceni, după ce şi-au strâns, ritualic, mâna, Traian Băsescu şi Joe Biden au lăsat loc unor gesturi amicale. Cei doi s-au îmbrăţişat, iar Băsescu şi-a sprijinit, un moment, fruntea de umărul americanului. Apoi, după poza oficială, oficialul SUA l-a apucat de după umeri pe şeful statului român, chiar în văzul lumii.

Este acesta un semn de prietenie sau un semn de subordonare? „Faptul că l-a apucat uşor de umeri este un limbaj corporal tipic american şi reprezintă un gest suprem de prietenie. Prietenie bărbătească şi încredere. Nicidecum Biden nu vrea să transmită că el e stăpânul. Dacă erau mai tineri, Biden l-ar fi bătut pe spate pe Băsescu. Aşa se poartă la americani, chiar şi la cel mai înalt nivel. Băsescu le-a fost partener timp de 10 ani, iar acesta este un gest absolut normal. De asta a şi spus Biden că le va lipsi“, a tradus limbajul corporal psihiatrul Florin Tudose.

Apoi, la Palatul Victoria, Joe Biden nu a mai avut aceeaşi atitudine ludică. Ba, dimpotrivă, când premierul Victor Ponta  a încercat o îmbrăţişare amicală, Biden a rămas ţeapăn. „În cazul Ponta, expresia mimico-gestuală arată o relaţie strict oficială. Îi spune: «Stai acolo!». Oricum, Ponta a greşit. Nu avea dreptul să pună mâna pe Biden, pentru că este mai tânăr. L-a confundat pe Biden cu tata-socru. Nici pe Iliescu n-ar trebui să-l ia de umeri. E o dovadă de lipsă de respect“, a mai spus medicul Tudose, care a vorbit despre importanţa gesturilor într-o întâlnire bilaterală.

d

„Americanii sunt extraordinari de buni în materie de limbaj corporal. Au consilieri speciali şi au grijă să transmită mesaje importante.Nu e nimic întâmplător. Nu mai e ca pe vremea când venea Hrusciov şi se pupa pe gură cu Ceauşescu, de-ţi era scârbă să te uiţi, Doamne, iartă-mă!“, a conchis Florin Tudose.

Citeşte şi:

  • Întrebări deloc retorice pentru vicepreşedintele Joe Biden După cum se ştie, în această săptămână, numărul 2 în ierarhia administraţiei americane va poposi la Bucureşti, pentru a discuta cu preşedintele şi cu premierul din România, despre situaţia tot mai îngrijorătoare din Ucraina. Anterior, Avril Haines, adjunctul directorului Agenţiei Centrale de Investigaţii l-a informat pe şeful statului român cu privire la posibile evoluţii la est de frontiera răsăriteană a NATO.  
  • Joe Biden: Sprijinul României va avea un rol cheie pentru refacerea stabilităţii Ucrainei şi aderarea la UE a Moldovei Biden a declarat că vizita sa la Bucureşti reprezintă o ocazie de a mulţumi conducerii României, armatei române şi publicului român pentru tot ce a făcut această ţară pentru a susţine NATO, dar şi pentru a reconfirma angajamentul de neclintit al SUA faţă de apărarea colectivă a aliaţilor săi europeni.
  • Biden: România a progresat în consolidarea statului de drept, dar mai sunt lucruri de făcut România făcut progrese reale în consolidarea statului de drept şi în tragerea la răspundere a demnitarilor, dar mai sunt lucruri de făcut, a declarat, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Mediafax, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, subliniind că Washingtonul va ajuta Bucureştiul să rămână „pe drumul cel bun".
  • SUA este alături de România - vestea cea mai importantă a momentului Vizita lui Joe Biden în România, la o săptămână după prezenţa în ţara noastră a şefului NATO şi a adjunctei şefului CIA, precum şi înainte de venirea şefului Pentagonului - arată că SUA rămâne un partener pentru România şi că, în actualul context geopolitic, suntem şi trebuie să ne simţim în siguranţă.
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite