Alegerea primarilor în două tururi: Cioloş sfidează ţipetele PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş le-a transmis încă o dată liberalilor că nu va modifica legea electorală prin ordonanţă de urgenţă. Astfel, s-a ajuns la situaţia surprinzătoare în care premierul este susţinut public de PSD şi atacat vehement de PNL.

PNL l-a convocat pe premierul Dacian Cioloş ieri la Parlament pentru a-i forţa mâna să modifice legislaţia electorală prin ordonanţă de urgenţă. Însă premierul n-a făcut altceva decât să le repete liberalilor că, dacă vor ca primarii să fie aleşi din două tururi de scrutin, să cadă la înţelegere cu PSD şi să modifice legea în Parlament. „Decizia privind alegerile locale a fost luată de către Parlament acum un an. Partidul sau partidele care doresc modificarea legislaţiei acum trebuie să-şi asume această dezbatere şi să nu culpabilizeze Guvernul că nu doreşte să folosească instrumente de modificare a legii, sistem de modificare a legii pe care în urmă cu ceva vreme îl contestau aceste partide, când guverne precedente l-au folosit“, a spus Cioloş.

Când vorbeşte de „instrumente“, Cioloş se referă la adoptarea unei ordonanţe de urgenţă sau la posibilitatea ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea în  Parlament. Însă ambele metode sunt riscante pentru Cioloş, pentru că ar risca să treacă prin emoţiile unei moţiuni de cenzură. Or, premierul nu-şi doreşte să rişte nimic în acest moment. „Eu personal, ca premier, înţeleg aşteptările cetăţenilor privind revenirea la alegerile în două tururi. Pe de altă parte, eu, în calitate de prim-ministru, consider că trebuie să ţin Guvernul departe de dispute politice dacă vreau să-mi duc mandatul la bun sfârşit“, a spus Cioloş de la tribuna Parlamentului. „Domnule prim-ministru, responsabilitatea unei funcţii de om de stat presupune asumarea unor riscuri, inclusiv riscul de a pierde funcţia. Nu trebuie să ţineţi cont de ce spun partidele, ci de ceea ce spun cetăţenii, care, în proporţie de 70%, vor ca alegerea primarilor să se facă cu 50% plus unu“, a replicat liderul PNL Ludovic Orban.

Cioloş, apărat de Dragnea
La dezbaterea de ieri din Parlament a avut loc un schimb de replici ce ilustrează foarte bine comicul politic. Fostul lider al TSD, Mihai Sturzu, a luat cuvântul şi a spus: „Domnule prim-ministru, citez din programul dumneavoastră de guvernare: «Amendarea de urgenţă a legislaţiei electorale, cu organizarea de alegeri în două tururi la alegerile locale». Am o singură rugăminte: Respectaţi-vă programul de guvernare! Oamenii din stradă n-au cerut pensii mai mari, n-au cerut fonduri europene, au cerut democraţie“, a spus Sturzu.

Imediat a urcat la pupitru liderul PSD Liviu Dragnea. „Nu ţineam neapărat să vorbesc, dar o fac pentru rigoare. Văd că sunt mulţi care vorbesc mai mult decât citesc. Domnule Sturzu, aţi citit un document care nu există. În programul de guvernare al Guvernului Cioloş, în varianta de guvernare adoptată, ce aţi citit nu există“, a spus Dragnea. Adevărul este următorul: în prima formă a programului de guvernare, într-adevăr, Dacian Cioloş s-a angajat să modifice legislaţia electorală. Însă când a ajuns la votul de învestitură, Cioloş a tăiat paragraful respectiv din program, de frică să nu-i ostilizeze pe social-democraţi.  „Domnule Sturzu, ce-aţi citit dvs. nu a fost în programul adoptat de Parlament. Când am constatat că nu există majoritate în Parlament pentru a susţine aceste idei, le-am retras“, a fost varianta oficială prezentată de premier ieri în Parlament.

PNL a trecut la reproşuri
Refuzaţi din nou de Cioloş, liberalii au răbufnit şi aproape că l-au somat pe premier să-i schimbe din funcţiile guvernamentale de rang second pe toţi oamenii PSD. „Domnule prim-ministru, dumneavoastră nu sunteţi membru PSD, nici miniştrii dumneavoastră nu sunt, dar aveţi secretari de stat, prefecţi şi şefi de deconcentrate care sunt membri PSD. Nu puteţi asigura alegeri corecte atât timp cât îi veţi menţine în funcţii pe ei. De la şefi de post până la poştaşi, toţi fac campanie pentru PSD“, a strigat Ludovic Orban de la pupitrul Parlamentului, încurajat de aplauzele colegilor din sală. Surse politice au povestit pentru „Adevărul“ că mai mulţi lideri liberali din teritoriu le-au reproşat Alinei Gorghiu şi lui Vasile Blaga că oamenii PSD au rămas în continuare pe funcţii, deşi PNL decontează guvernarea. Alina Gorghiu i-a transmis lui Cioloş reproşurile, iar potrivit unor surse guvernamentale premierul va schimba mai mulţi prefecţi în următoarele zile.

De altfel, Cioloş a vorbit şi în Parlament despre viitoarele schimbări. „În cea mai mare parte, secretarii de stat au fost schimbaţi nu pentru că fac parte dintr-un partid sau altul, ci pentru că aceasta a fost înţelegerea cu miniştrii: să-şi poată alege colaboratorii. Dar secretarilor de stat care au rămas le-am transmis că nu trebuie să facă politică de partid. O parte dintre prefecţi vor fi schimbaţi, pe criterii de performanţă“, s-a apărat Cioloş.

PSD pune piedici la Senat

La începutul lui 2015, când s-a decis începerea unei reforme electorale, Parlamentul a înfiinţat o comisie specială ( Comisia de Cod Electoral) care să se ocupe de tot ce înseamnă legislaţie electorală: legea alegerilor locale, a alegerilor parlamentare şi vot prin corespondenţă. Conform hotărârii Parlamentului, a fost fixat termenul de 20 decembrie până la care poate funcţiona Comisia de Cod Electoral. În luna noiembrie 2015, PNL a iniţiat un proiect prin care cerea revenirea la două tururi în cazul primarilor. Proiectul de lege a ajuns pe masa Comisiei Juridice şi a celei de Administraţie pentru întocmirea raportului consultativ. Ambele au dat aviz negativ. Ieri, proiectul trebuia să ajungă în plen, pentru votul final. Însă senatorul PSD Ioan Chelaru a cerut ca cele două avize negative să fie declarate nule, pe motiv că numai Comisia de Cod Electoral trebuia să se pronunţe. La momentul adoptării raportului de către Comisia Juridică şi cea a Administraţiei, Comisia de Cod Electoral, responsabilă cu legislaţia electorală, încă funcţiona din punct de vedere legal. Între timp, Comisia de Cod Electoral şi-a încetat activitatea, iar proiectul trebuie să treacă din nou prin Comisia Juridică şi de Administraţie, unde tot PSD are majoritate. Practic, se reia tot traseul legislativ, procedură care necesită timp, iar finalitatea va fi aceeaşi: aviz negativ. PSD însă şi-a atins scopul: a mai tras de timp. „Un grup parlamentar nu vrea să dezbată o lege, pentru că îi e frică să-şi asume un vot în plen“, a clamat şi Alina Gorghiu, liderul PNL.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite