Raluca Turcan: Voi respinge public un candidat la şefia PNL care nu-şi asumă să nu pactizeze cu PSD. Au fost momente când au dominat înţelegeri cu PSD
0
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a vorbit, vineri, la Adevărul Live, despre lupta pentru şefia PNL, de ce liberalii nu mai respectă criteriile de integritate impuse anul trecut, despre tensiunile dintre ea şi Alina Gorghiu, dar şi despre recompensarea cu funcţii publice a celor care au obţinut rezultate slabe la ultimele alegeri parlamentare.
Principalele declaraţii ale preşedintelui interimar al PNL, Raluca Turcan:
În urmă cu o jumătate de oră şi-a anunţat candidatura pentru şefia PNL şi Cristian Buşoi. Avem trei candidaţi acum. Pe cine susţiteţi?
Raluca Turcan: Eu nu sunt în nicio tabără. Eu am o misiune. Alegerile din 17 iunie să aducă în competiţie mai multe echipe cu oameni buni şi profesionişti, oameni care au dovedit că pot schimba lucrurile în bine. Aş vrea ca în urma acestei competiţii să avem dezbateri de fond, soluţii de viitor pentru PNL, dar şi pentru România. Adversarul PNL e PSD. Acesta face în prezent rău românilor.
Aceştia sunt oameni din PNL care în decursul timpului au avut poziţii interne. Nu cred că e un moment oportun pentru PNL să încerci să impui ceva membrilor simpli din PNL. Ei trebuie lăsaţi să aleagă liber şi să vadă dacă persoane în care îşi pun speranţa să-i ducă la performanţă. Miza aş dori să fie forţă politică pentru PNL ca reprezentant autentic al dreptei puternice. Acum, dreapta românească nu e suficient reprezentată. PNL e pe dreapta, are valori care sprijină clasa de mijloc, liberii întreprinzători, medici, oameni de cultură, însă aceste valori nu au fost suficient promovate. Trebuie doar să-ţi defineşti oamenii cărora te adresezi, să-ţi conturezi soluţiile, apoi să sancţionezi orice derapaj. PSD acum a devenit cel mai mare adversar al mediului de afaceri. PSD a devenit cel mai mare adversar al statului de drept.
PSD vrea inclusiv să ia din atribuţiile preşedintelui. Vor să-l scoată din procedura de numirea procurorului şi să-l scoată din procedura de numire a ANCOM. Sunt două demersuri concrete a ceea ce PSD a făcut. Platforma PNL e acum foarte cuprinzătoare. Trebuie doar să primeze raţiunea. PNL trebuie să ducă în conducere oameni care vor să iasă la batăie, nu să stea la birouri şi să trimită alţii la televizor.
Dacă aţi avea buletinul de vot cu cele trei nume, dar aţi avea o căsuţă în care să spuneţi că nu aţi alege niciunul din cei trei, ce aţi alege?
Nu pot să vă răspund la această întrebare deoarece cei trei nu şi-au prezentat moţiunile. Eu spun sincer: nu voi ezita să resping public un candidat care nu-şi asumă să nu pactizeze cu PSD. Pentru că au fost momente şi locuri când în PNL au părut să domine înţelegeri mai puţin transparente. Ele vin din trecut şi nu au putut fi curmate imediat. Nu poţi lupta împotriva corupţiei, pentru instituţii de drept dacă nu eşti prezent în aceastăă bătălie. Pe viitor aceasta trebuie să fie o preocupare. Vreau să văd soluţiile concrete ale celor care candidează şi vreau să văd echipe pe care le propun să ajungă în funcţiile de decizie. Nu spun că după alegerile din iunie 2017 PNL va fi perfect. Îmi doresc ca PNL să iasă întărit şi la decizie să ajungă mai mulţi oameni buni
Au fost unii care au stat cu piciorul pe gâtul meu politic, să mă scoată din politică, dar eu le-am făcut campanie şi am mobilizat oameni, cum ei nu au făcut. Doar că eu am pus mai presus interesul de echipă, interesul public, împotriva unui interes personal. Evident că mă raportez la cei din jurul meu exact cu acelaşi sistem de valori.
De ce nu candidaţi la şefia PNL?
Pentru că o candidatura la preşedinţia partidului nu e despre o persoană sau orgoliu personal. O candidatură înseamnă mai mulţi oameni care să meargă într-o direcţie. Avem deja 3 oameni la candidatură şi mulţi sunt tentaţi să privească aceste opţiuni. Sunt oameni care în spaţiul public într-o formă sau alta militează pentru funcţiile pe care le ocupă sau le vor ocupa. Aş vrea ca orice candidatură a mea să aibă în spate suportul cetăţenilor. Nu pot să vin să vorbesc de o candidatură la şefia PNL ca şi cum ar fi doar opţiunea mea.
Dacă vi se cere candidatura de oameni din partid, acceptaţi?
Nu aş putea să nu iau în calcul. În prezent, la analizele făcute aş spune că opţiunile sunt aşezate, fie spre un candidat, fie spre altul.
Mai degrabă nu candidaţi la Congres?
Nu pot să vă spun acum. Eu nu cântăresc zilele pentru că nu am nicio apăsare. Eu nu am făcut parte din cercul de apropiaţi din decizia PNL. Tot ce am construit a fost cu oameni de la baza partidului. Nu am calcule personale. Mă simt relaxată. Dacă cineva are dorinţa să fie cu mine, foarte bine. Eu nu sunt un om comod şi îmi asum să nu fiu simpatică cu unii sau alţii.
Nu acceptaţi compromisuri dar am văzut că în Comisia juridică a Senatului Alina Gorghiu a plecat?
Acolo a fost o situaţie neplăcută.
Unii vorbesc de blat cu PSD
Eu nu aş putea să o suspectez pe Alina Gorghiu de blat cu PSD. Sunt mai moderată în calificarea acestei situaţii. Nu am nicio problemă cu Alina Gorghiu. Eu cred că un om care a fost preşedinte al PNL şi care are o expertiză de care trebuie să ţii cont şi după ce nu mai e acolo. E o femeie care a făcut campanie electorală cu burta la gură. Nu pot să am o problemă persoanală cu ea. Aprecierile mele sunt de principiu şi sunt valabile pentru oricine aduce PNL în această situaţie
În Parlament, PNL e în opoziţie. O opoziţie neputincioasă date fiind rezultatele de la alegeri. Poţi face opoziţie în mod credibil mergând la şedinţe, făcând iniţiative legislative etc. Dacă nu se participă la comisii, mai ales când sunt mize foarte importante, acolo trebuie să urmăreşti să nu dezamăgeşti pe cei care aşteaptă de la tine
Aţi sunat-o pe Alina Gorghiu?
Nu, pentru că în ziua respectivă era un moment mai tensionat. Alina lansase o replică la o radiografie mai pripită. Nu aş fi vrut ca telefonul să fie văzut ca o revanşă. Nu am vizat-o pe Alina Gorghiu pentru că mâine în altă comisie ar putea să fie altcineva. A fost deja o sancţiune din partea opiniei publice. E devastator pentru PNL să fie văzut ca părtaş la această devastare a ţării. Frauda de încredere la alegeri am văzut că a fost uriaşă.
Ce garanţii îmi aduce mie PNL că nu va face blat cu PSD?
Garanţiile nu pot să le dau eu pentru candidaţi. Acestea vin de la candidaţi, de la oamenii cu care se înconjoară. Dacă vrem să ne construim, trebuie să ne acceptăm prezentul. După voturi multiple am ajuns în această formulă, cu aceşti oameni. Cred că resursă politică există în PNL. Garanţiile vin din ideile pe care le lansezi, din bătăliile pe care le duci în spaţiul public.
De ce a renunţat PNL la criteriile de integritate cum sunt cazurile Thuma şi Marin Anton?
PNL nu a renunţat la criteriile de integritate, dar a fost în pericol să o facă. Am spus că dacă se întâmplă acest lucru, îmi dau demisia. Înainte de Consiliul Naţional s-a încercat schimbarea criteriilor în Comisia de statut, dar m-am opus. Domnul Marin Anton e acum urmărit penal în, parcă, două dosare. Anton şi-a asumat când a candidat că dacă anchetele lui penală merg mai departe şi e trimis în judecată să-şi dea demisia.
Nu afectează imaginea partidului?
Da, afectează. Mai sunt colegi care au anchete penale, dar criteriul nostru se referă la trimiterea în judecată. Eu nu pot să le spun la 240 de oameni, care l-au ales pe Marin Anton la Giurgiu, că bat câmpii şi că în această el ar trebui să plece din PNL. Eu le-am prezentat riscurile. Domnul respectiv e anchetat penal. Ancheta poate duce la începerea urmăririi PNL sau la neînceperea urmăririi penale. Avem colegi care au fost achitaţi în primă instanţă.
Şi la Ilfov aveţi o situaţie problematică.
Mă deranjează că eu sunt pusă să explic situaţia. Cel mai corect ar fi explice ei, nu să ducă alţii toată bătălia. Situaţia domnului Thuma: a fost condamnat şi ca urmare nu a fost lăsat de PNL să candideze la Parlament. A trecut condamnarea, a intrat în perioada de reabilitare. I s-a terminat perioada de reabilitare şi colegii au spus că mai merită o şansă. Acest discurs poate fi extrapolat şi la subiectul graţierii.
Îşi asumă PNL astfel de oameni, fără să ia în calcul că poată ajunge pe urmele PNŢCD?
Refuz să cred că PNL, un partid de anvergură, poate să aibă soarta PNŢCD. Resping categoric această idee.
Cum se face că la vremuri noi sunt aceeaşi oameni propuşi pentru sinecuri: Teodor Atanasiu, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Eugen Nicolaescu?
Eu vreau să renunţăm la ipocrizie chiar când o exersăm noi. Să vă explic cum stau lucrurile cu aceste patru persoane: dacă sunt oameni în partid care în decursul timpului şi-au dovedit competenţele pe aceste domenii. Aceste patru persoane au ocupat funcţii extrem de importante în statul român. Dacă au fost oameni care au servit partidul constant şi au sprijinit constant partidul, în momente mai dificile să poată să beneficieze de numirile politice. Aceste instituţii au persoane numite politic.
Noi am fi avut două variante: să căutăm oameni din partid care nu au intrat în Parlament sau să apelăm la variante din afara partidului sau la început de drum şi să-i nominalizăm pe aceştia. Pentru a doua variantă, sunt şi părţi bune, şi părţi proaste. Am avut oameni aduşi în partid care au ajuns în Parlamentul European şi care apoi au simţit că le miroase urât partidul.Atenţie, nu vorbim de funcţii ocupate prin concurs. Profesional nu cred că-i poţi imputa Ancăi Boagiu că nu-şi cunoaşte meseria. A fost la Banca Mondială, a fost ministru. Că politic nu a mai avut susţinere, e altceva. La fel cu Sulfina Barbu, Teodor Atanasiu sau Eugen Nicolăescu. Da, îmi asum această decizie (a nominalizării lor - n.r.). Am dorit să transmitem mesajul că e important să-ţi valorifici oamenii din partid.
După negocieri duse cu PSD am încercat să-i convingem că nu e bine să ocolească legile şi cutumele când eşti la guvernare. Sunt instituţii sub control parlamentar pentru care legea spune că sunt persoane desemnate de partidele politice.
Aţi fost ofertată de vreo unul din cei trei candidaţi?
Am avut discuţii cu toţi candidaţii la preşedinţia partidului. Răspunsul meu a fost acela: vreau să văd soluţiile, moţiunile, oamenii din jur şi să ajungă la conducere oameni cu rezultate bune. Un birou de conducere are un triplu rol: un rol de strategie şi viziune politică, un rol de asigurare a consistenţei profesionale şi rolul organizaţional, adică oameni care pregătească campaniile. Candidaţii trebuie să fie preocupaţi de acest triplu rol. PNL are resursă. Am văzut oamenii cu direcţii foarte bune. Pe unii i-am determinat să vină în deciziile judeţene. Cei care au organizaţii puternice în spate trebuie valorificaţi la adevărata lor putere.