Clotilde Armand, la Adevărul Live: Candidez la Congresul USR pentru a fi vocea partidului. Îmi doresc ca USR să aparţină membrilor, nu unui singur om

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clotilde Armand FOTO Eduard Enea
Clotilde Armand FOTO Eduard Enea

Vicepreşedintele USR Clotilde Armand a vorbit, la Adevărul Live, despre lupta pentru putere din partid, în contextul în care USR îşi va alege noul preşedinte peste o lună. Va candida Clotilde Armand pentru şefia USR? Va milita pentru intrarea lui Dacian Cioloş în partid? Cum s-a rupt prietenia dintre ea şi Nicuşor Dan? Iată câteva întrebări la care a răspuns Clotilde Armand.

Adevărul: În ultima lună, USR a fost măcinată de un scandal intern generat de negocierile cu Dacian Cioloş. Dumneavoastră aţi susţinut intrarea fostului premier în USR?

Clotilde Armand: Suţin intrarea oamenilor cu acelaşi valori. Partidul nu a fost zdruncinat, căci membrii dezbat mereu. Nu au fost certuri, ci doar dezbateri, pentru că puterea aparţine membrilor.

Dacă puterea aparţine lor şi aceştia l-au vrut pe Cioloş, atunci de ce nu a intrat în partid?

Pentru că nu am avut ocazia să discutăm cum trebuie asta. Mereu ne-am grăbit, nu am convenit cum să facem cu puterea de drept a membrilor. Toţi membrii iau decizii, însă pentru asta nu ne-am organizat bine. După Congres vom avea un statut nou, care ne va permite să facem asta. Proiectul cu domnul Cioloş se va dechide după asta.

Nicuşor Dan a ignorat vocea membrilor?

Nu. El a condus partidul către o mare victorie. Acum suntem însă într-o altă etapă, când trebuie să funcţionăm în alt mod. Acum trebuie să aducem alţi membri. 

Are nevoie USR de un suflu nou? Preşedinte nou?

Trebuie să avem nişte oameni care să fie vocea membrilor. Suntem o organizaţie mare, avem nevoie de oameni care să organizeze intern activitatea. Pe partea politică, membrii trebuie să aibă puterea. Ei trebuie să deţină puterea politică, care să fie vocea electoratului. Cu cât sunt mai multe, cu atât e mai bine. Nu e bine să fie doar unul, să nu ajungă un Dumnezeu.

Credeţi că Dacian Cioloş mai poate intra în USR? Sau subiectul este închis?

În niciun caz. Dimpotrivă, acum vom hotârî direcţia de urmat. Vrem să fim partidul mare de opoziţie, iar pentru asta avem nevoie de cât mai mulţi oameni. Eu fac parte din administraţia locală, unde mi-am stabilit nişte ţinte: 10 primari USR pentru 2020. Pentru asta trebuie să recrutăm oameni, dar asta e greu. Ar trebui să intre în partid oameni cu profilul lui Cioloş. Avem nevoie de 10 Dacian Cioloş.

Veţi susţine intrarea lui în partid?

Da. Sunt mulţi doritori, nu doar Cioloş. Mai este domnul Pâslaru, de exemplu. Eu vreau cât mai mulţi. 

Candidaţi la şefia USR?

Candidez pentru a fi vocea partidului. Voi fi candidat pentru funcţia de vicepreşedinte, însă eu vreau să promovez ce am promovat şi până acum.

Veţi candida împotriva lui Nicuşor Dan?

Nu-mi doresc cultul personalităţii. Partidul are nevoie de competiţie, de asta trebuie să candideze cât mai mulţi. Viitorul României este în joc, nu un nume. Contează ce facem pentru ţară. Trebuie să trecem peste un nume anume. Membrilor nu le pasă de nume.

Vor fi şi alţi candidaţi la şefie?

Eu sper! Nu o să schimbăm clasa politică doar cu un om. Oamenii sunt însă reticienţi la viaţa politică.Oamenii trebuies încurajaţi să intre în arena politică, să fie încurajaţi. Acum nu avem lideri.

Îi invitaţi pe unii să candideze la şefie, dar dumneavoastră nu candidaţi la această funcţie. De ce?

Dacă funcţia de preşedinte rămâne aşa cum este, eu nu vreau să iau parte la asta. Nu există un tătuc al partidului. Miza este România. Până voi ajunge primar, eu vreau să-mi păstrez meseria mea. Sunt profesionist, vreau să păstrez asta. Dacă voi ajunge primar, unde va trebuie să am alte responsabilităţi, aş prefera să rămân unde sunt, cu meseria mea. Asta am spus mereu: vreau să-mi păstrez jobul, până voi fi primar.

Ce şanse sunt totuşi să candidaţi la şefie?

50-50. Voi anunţa luna aceasta ce decizie iau. Voi continua să rămân o voce a partidului însă.

Ce ar trebuie să se întâmple zilele acestea pentru a candida?

Nu ştiu exact. Lucrurile se schimbă mult. Asta e prima mea experienţă politică. Eu aş dori cât mai mulţi candidaţi pentru asta conducerea partidului, să fie totul transparent. 

Mai multe voci au acuzat că vă pregătiţi să-i luaţi partidul lui Nicuşor Dan. Care e situaţia?

Eu mi-aş dori ca partidul să aparţine membrilor. Eu sunt membru, iar dacă voi ajunge într-o funcţie de conducere, voi da puterea către membri. Cu colegii mei voi alege o echipă de administrare care să se ocupe de asta, pentru a fi un succes total, care să se aplice şi la alte partide. Eu nu m-aş vedea altceva decât o voce pentru membri. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite