Adevărul Live. Ionuţ Stroe: „New PNL“ nu este o aripă deviaţionistă. Nu vrem funcţii. Suntem un grup de tineri liberali care dezbat alt mod de a face politică
0
Competiţia internă a liberalilor e un concurs de certuri şi jigniri între liderii de organizaţii, nu o cursă din care să iasă mai puternic PNL. Deputatul Ionuţ Stroe, fost purtător de cuvânt al partidului, a povestit, la Adevărul Live, cum a pierdut lupta pentru şefia organizaţiei PNL Craiova în urma unor jocuri de culise.
Adevărul: Cum aţi pierdut lupta pentru şefia organizaţiei PNL Craiova?
Ionuţ Stroe: Nu am pierdut-o. Cauza a fost reformarea internă a PNL, lupta care a fost dusă până la final. A te opune unui sitem compromis, marcat pe perpetuarea unor oameni în funcţii publice, este o luptă ce trebuia dusă. Reformarea internă a partidele nu se reduce doar la schimbarea oamenilor la nivel intern. Lupta pentru putere internă este doar o etapă. Din păcat, în politica românească de câţiva ani, comportamentul guvernării este la fel. Competiţia de la Craiova a fost lipsită de fair-play, dar cu toate astea am reuşit să ducem o luptă la sfârşit.
Dar tot aţi pierdut alegerile?
Nu, nu le-am pierdut. Toţi cei care vor crede în ţelul nostru, vor lupta şi ei.
Acum veţi face echipă cu Mario Oprea?
Pentru mine, PNL este important, nu numele. Voi face echipă cu partidul, nu cu un nume.
Contracandidatul dumneavostră a fost impus de la centru?
Nu, a plecat de la plan local. Acum două săptămâni am fost demis, înainte de o competiţie directă, lucru pe care l-am contestat. Fără a fi consultat, au fost puse alegeri. Contracandidatul meu a luat toate documentele contabile şi chitanţierul şi s-a închis în sediul organizaţiei judeţene. Nu mi-a oferit dreptul de a cunoaşte lista alegătorilor. Consideraţi aceste lucruri a fi normale în viaţa internă a unui partid? Cei care au făcut aceste lucruri să nu mai iasă public şi să invoce lupta anticorupţie, integritatea, să nu mai iasă public şi să spună că se luptă pentru legi corecte în această ţară, pentru că, în interior, ei fac cu totul altceva.
Pare bună ideea unor alegeri de „jos în sus”, dar cum e în realitate?
Este o ideea bună, dar ceea ce se întâmplă în partid ne arată că lucrurile nu merg bine. Eu sper ca PNL să reafirme principiul dezbaterii şi al democraţiei. Partidul a avut parte mereu de competiţie sănătoasă şi sper ca totul să iasă bine până în final. Momentul final se va da pe 17 iunie, când ne vom alege conducerea centrală.
„Cooperativele trecutului” este o stare de fapt în PNL?
Sunt oamenii care rămân în funcţii pentru locul din organizaţie. Influenţa şi puterea este căutată. Dacă vom abandona aceste idei nocive, în PNL este loc pentru toată lumea.
PNL se vrea cel mai mare partid de opoziţie. Sunteţi mulţumiţi de ceea ce se întâmplă în Parlament?
Putem mut mai mult. Dacă rămânem acoraţi în aceste competiţii interne, nu vom evolua. PNL poate veni cu o alternativă viabilă la guvernarea PSD.
Se apropie congresul şi veţi avea un preşedinte unic ales. Sunteţei de partea lui Orban sau a lui Predoiu?
Nu sunt de nicio parte. Voi lua parte la decizie, iar până atunci mai este timp pentru dezbatere între competitori.
Sunt viabile cele două variante?
Da, cu siguranţă.
Dacian Cioloş la este o variantă pentru conducerea partidului?
Repet, mi-ar fi drag să-l am coleg de partid. Nu ştiu dacă până acum ar putea să deţină funcţia de preşedinte al PNL. Pentru asta el trebuie să aibă experienţă, putere, dar el nu este înregimentat politic, nu este corp comun cu PNL. Este posibilă o intrarea a acestuia în partid, însă.
Faceţi parte din „New PNL”, lucru văzut nu cu ochi buni de colegi. Ce este acest grup?
Alt mod de a face politică. Nu este o aripă deviaţionistă a PNL. E doar un grup de tineri liberali în care dezbat alt mod de a face politică. Nu ameninţă conducerea partidului sau o formă de asociere în vederea conducerii PNL şi nici pentru a susţine un anume candidat pentru preşedinţie, cum s-a susţinut.
Nu vreţi să vă rupeţi de partid?
Nu, în niciun caz. S-a speculat foarte mult, dar mai importante sunt lucrurile pentru care credem şi lucrăm.
Din experienţă, am văzut că atunci când se formează grupuri de genul, se face pentru negocierea unor funcţii. Este cazul şi aici?
Nu, nu este cazul.
Veţi candida pentru o funcţie la congres?
Da, voi candida. Nu am definit încă funcţia. Voi candida pentru una care mi se potriveşte, nu pentru una care să-mi ofere un anumit statut în partid. Nu cred că voi fi atras de cea de prim-vicepreşedinte.
Disputa din interiorul partidul se va stinge după partid sau va duce ea la ruperea PNL?
Nu se va rupe partidul. Am ajuns la un nivel de maturitate din care să putem face faţă acestor discuţii. La congres, după ce vom alege conducerea centrală, trebuie să afirmă idealul major, opoziţie la PSD.
Ce intervenţie ar avea preşedintele Iohannis la congres?
Eu am mare aşteptări de la el în această ipostază. Mi l-aş dori mai aproape de PNL, să facem front comun pentru anumite cauze în care credem.
Când preşedintele a pus „mâna” pe un liberal, precum Alina Gorghiu, lucrurile nu au stat prea bine. Acum mai mulţi liberali îi cer preşedintelui să nu se mai implice. Ce părere aveţi?
Vina nu aparţine nici preşedintelui, nici Alinei Gorghiu, PNL nu a ştiu să-şi menţină capitalul de imagine câştigat în 2014, A dat vine pe unul sau pe altul mi se pare nedrept. Acum, pentru a redresa problema, trebuie să găsim soluţii, nu să căutăm vinovaţi.
Veţi candida la primăria Craiovei?
Pentru asta, ai nevoie de sprijinul partidului din care faci parte. Eram unul dintre cei cinci care-şi doreau asta din partea PNL, însă decizia organizaţiei judeţene a prezentat pe altcineva. Dacă voi avea suport organizaţiei, voi candida. Fără un fundament stabil, nu poţi face nimic în administraţie.
Cum se prezintă PNL în sondajele în Craiova?
Suntem pe undeva pe la 17-19%. Este loc de mult mai bine.
Preşedintele respinge ideea unei „Europe cu două viteze”. Dumneavoastră ce părere aveţi?
Indiferent de părerile altor ţări, acest lucru se va face, căci există mari diferenţe între ţări. Brexitul a declanşat procesul ireversibil de shimbare a Uniunii. Britanicii au greşit cu referendumul şi acum vedem rezultatul, Politica externă a României ar trebui foarte abil negociată, tocmai pentru a ne poziţiona cât mai sus, pentru a nu rămâne în coada Uniunii. Pentru noi, lupta se duce pentru păstrarea unităţii europene, dar relaţia cu UE trebuie cultivată. Cei puternici vor impune anumite reguli, pentru că asta le cer cetăţenii, care se vor traduce sub această transformare a Uniunii. România nu cred că va fi afectată negativă, ci ni se va ofera şansa de o reafirmare în spaţiul european.