Mozartweek in Residence, la Teatrul Excelsior

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rolando Villazón
Rolando Villazón

În secţiunea Mozartweek in Residence, de la ora 18.00, la Teatrul Excelsior, are loc  reprezentaţia Scrisori şi muzică (Briefe & Music), cu extrase din corespondenţa dintre Leopold şi Wolfgang Amadeus Mozart (1779 – 1782). Scrisorile schimbate între Mozart şi tatăl său, Leopold Mozart vor fi cadrul în care Rolando Villazón va asigura lectura. Îşi vor da concursul violonistul Emmanuel Tjeknavorian şi pianistul Maximilian Kromer.

Text de Mioara Bâscă

Mozartweek in Residence este proiectul propus de Rolando Villazón, noul directorul artistic al Festivalului MOZARTWEEK din Salzburg, cu o desfăşurare în cinci ediţii 2019 – 2023. Deviza proiectului: Mozart trăieşte!

Prin evenimentele propuse, paleta largă a genurilor muzicale abordate şi turneele ce vor fi realizate, Rolando Villazón doreşte să-l integreze pe Mozart în viaţa de zi cu zi a fiecărui om, în fiecare comunitate, dezvăluindu-i geniul creator prin prezentarea creaţiilor sale.

Ediţia din 2019 cuprinde peste 60 de evenimente de genuri diferite: trei mari producţii scenice, concerte simfonice, recitaluri de muzică de cameră, dans, pantomimă, cabaret şi multe altele, care doresc să ilustreze vivacitatea, complexitatea personalităţii şi actualitatea prezenţei mozartiene, înfăţişată în noi forme de colaboare, noi asociaţii, formate şi locuri inedite pentru spectacole.

Alături de creaţia muzicală, corespondenţa purtată de Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) este una dintre cele mai bogate şi mai interesante rămase vreodată de la un muzician. Din scrisori se conturează imaginea omului – viu, plin de umor, prietenos, atent cu familia şi prietenii, fin observator al detaliilor, fără inhibiţii, depăşind situaţiile nepăcute.

Rolando Villazón a creat formatul „Scrisori şi muzică” care va fi programat, sub îndrumarea sa artistică, la fiecare ediţie a festivalul. Primul recital a avut loc în ianuarie 2019. Ideea acestui format este de a combina citirea scrisorilor, în fiecare an cu un nou focus, cu interpretarea muzicii lui Mozart (sonate pentru vioară şi pian) pe instrumente originale, istorice.

În 2019, atenţia s-a îndreptat spre scrisorile pe care Mozart le-a trimis tatălui său, Leopold Mozart (1719-1787). Alegerea scrisorilor aparţine personal lui Rolando Villazón.

Relaţia dintre tată şi fiu, nu lipsită de asperităţi uneori, a fost comentată din puncte de vedere contradictorii, în funcţie de poziţia adoptată de fiecare cercetător în parte. Ceea ce trebuie reţinut este că Leopold şi-a dat seama de la început de geniul fiului său, că a făcut tot ce a putut pentru a-i oferi  maximum de cultură, muzicală în special, că a dorit să-i asigure o poziţie adecvată în societate, iar Wolfgang şi-a iubit profund tatăl chiar dacă la un moment dat s-a decis să se stabilească la Viena şi să se căsătorească împotriva voinţei acestuia. Muzica i-a unit mereu, a fost puntea de legătură spre sufletul şi spiritul fiecăruia.

Excelent pianist şi violonist deopotrivă, Wolfgang compune o serie de sonate pentru pian şi vioară prin care impune forma clasică a acestui gen muzical. Sonatele de la KV 376 până la KV 380 au fost aşternute pe hârtie la Viena, mai puţin KV 378. Mozart le grupează şi le dă la tipar (1781) sub numărul de opus 2 şi vor fi cunoscute sub denumirea „sonatele vieneze”. Critica de specialitate şi publicul le-au apreciat de la început remarcându-le măiestria îmbinării celor două instrumente în discursul muzical dar şi nivelul ridicat de virtuozitate necesar unei bune interpretări.

Recitalul este conceput de Rolando Villazón şi porneşte de la titlul Allerliebster Papa / Cel mai iubit tată şi cuprinde o selecţie de scrisori ce începe cu prima epistolă pe care Mozart a scris-o tatălui său, trecând cronologic până la ultima şi încheindu-se cu un post-scriptum. Sonatele pentru pian şi vioară au fost alese în primul rând în concordanţă cu muzicienii, dar s-a dorit ca părţile interpretate să se îmbine cu atmosfera degajată din scrisorile alese.

MOZARTWEEK IN RESIDENCE

Joi ,19 septembrie, ora 18.00         

Teatrul Excelsior 

Scrisori şi muzică (Briefe & Musik)     

„ALLERLIEBSTER PAPA”

Din corespondenţa dintre Leopold şi Wolfgang Amadeus Mozart 

ROLANDO VILLAZÓN recitator

EMMANUEL TJEKNAVORIAN vioară

MAXIMILIAN KROMER pian

Mozart
Sonata nr. 25 în Fa major pentru pian şi vioară, KV 377 – partea I (1781)

Sonata nr. 26 în Si bemol major pentru pian şi vioară, KV 378 – partea a II-a (1779)

Sonata nr. 24 în Fa major pentru pian şi vioară, KV 376 – partea a III-a (1781)

Sonata nr. 27 în Sol major pentru pian şi vioară, KV 379 – partea I (1781)

Sonata nr. 28 în Mi bemol major pentru pian şi vioară, KV 380 (1781)

                                                                                                                        

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite