Dumitru Nicolae, Gabriel Sandu şi Dorin Cocoş au recunoscut acuzaţiile în dosarul Microsoft şi cum au împărţit şpăgi de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Curţii Supreme au judecat, luni, primul termen în dosarul „Microsoft” în care au fost trimişi în judecată fostul ministru Gabriel Sandu, fostul primar Gheorghe Ştefan şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae. Procesul a debutat cu audieri ale personajelor principale din acest caz, considerat dosarul anului. Astfel, au dat declaraţii afaceriştii Dumitru Nicolae şi Dorin Cocoş, dar şi Gabriel Sandu.

La termenul de luni sunt audiaţi Gabriel Sandu şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, care vor fi judecaţi în procedură simplificată după ce şi-au recunoscut faptele. 

Niro, despre banii lui Doprin Cocoş

Dumitru Nicolae, zis Niro, le-a spus magistraţilor că în cea de-a doua jumătate a anului 2009, Dinu Pescariu i-a cerut suma de 1,9 milioane de euro, sumă pe care ar fi urmat să i-o dea lui Dorin Cocoş pentru ca acesta „să-şi exercite influenţa asupra Guvernului în cazul prelungirii licenţelor Microsoft”.

„Suma de 1,9 milioane de euro i am dat o personal lui Dorin Cocoş pe care-l cunoşteam de şase - şapte ani. Urma să-mi recuperez banii din afacerea Microsoft, lucru care s-a şi întâmplat, mi-am recuperat această suma integral şi am primit în plus 1 milion de euro de la Dinu Pescariu. Suma de 1,9 milioane de euro i-am dat o lui Dorin Cocoş în rate, prima dată 400.000 de euro, apoi mai multe tranşe, până la sfârşitul anului 2009”, a spus Nicolae.

Profit: un milion de euro

De asemenea, acesta a mai spus în instanţă: „Am câştigat un milion din contul lui Dinu Pescariu, nu mai ştiu detaliile, probabil era contul din Elveţia”. Afaceristul a depus în instanţă actul potrivit căruia a depus la CEC în favoarea statului suma de 1 milion de euro.

Ce le-a spus Dorin Cocoş magistraţilor

În declaraţia dată în faţa instanţei, Dorin Cocoş a precizat că la începutul anului 2009, Claudiu Florică şi Dinu Pescariu i-au propus să intervină la Ministerul Comunicaţiilor să le facă „conexiunea” cu ministru Gabriel Sandu deoarece doreşte să vândă 80.000 – 90.000 de licenţe Microsoft. El a adăugat că cei doi i-ar fi povestit că s-ar mai fi ocupat de acest lucru, „spunând că sunt unici distribuitori şi că sunt cei mai buni de pe piaţă”.

„Nu-l ştiam personal pe Gabriel Sandu, ştiam că are o relaţie foarte bună Gheorghe Ştefan, Gheorghe Flutur sau Florin Popescu. Am fost de acord cu propunerea lui Florică şi a lui Pescariu şi am luat legătura cu Gheorghe Ştefan. Am luat legătura la hotelul meu, Eurohotel, unde ne-am întâlnit toţi: domnul Sandu, domnul Florică, domnul Ştefan şi eu”, a spus Cocoş.

Comisionul lor era discountul oferit statului

În cadrul întâlnirii, Florică ar fi fost cel care ar fi prezentat datele tehnice, precizând că aproximativ 100.000 de licenţe folosite de Guvernul României trebuiau reînnoite. Mai mult, atunci s-ar fi discutat şi despre valoarea contractului, pe care trebuia să o suporte Guvernul, de aproximativ 80 – 85 de milioane de euro. „Atunci s-a discutat că discount-ul acordat Microsoft era de 15-20% din valoarea contractului. Discountul reprezenta suma pe care urma să o împărţim”, a spus Cocoş.

Omul de afaceri le-a spus magistraţilor că aceasta a fost prima discuţie pe această temă, iar ministrul Sandu nu a fi spus nimic, ci urma să verifice informaţiile primite. Astfel, a declarat Cocoş, după câteva săptămâni a avut loc o nouă întâlnire între cei patru, ocazie cu care Gabriel Sandu ar fi confirmat faptul că trebuie reînnoite 100.000 de licenţe, iar singurul furnizor este Microsoft.

Şpaga: 16 milioane de euro

„Cu acelaşi prilej, Claudiu Florică a venit cu propunerea de a împărţi comisionul de 16 milioane de euro, ca efect al încheierii contractului, printr-o firmă a sa din Irlanda. Propunerea lui Florică a fost să luăm fiecare câte 4 milioane de euro, fiecare dintre noi desemnându-şi un reprezentat care să participe la partea tehnico-financiar”, a povestit afaceristul.

Judecătorul l-a întrebat pe Cocoş ce înseamnă partea tehnică, acesta răspunzând: „Să facem actele”.

Cocoş a vrut ca banii care îi reveneau să fie folosiţi în campania PDL din 2009

„Eu nu ştiu fiecare dintre cei prezenţi la întâlnire ce persoane au desemnat în vederea încasării comisionului. Ulterior am aflat ca Gheorghe Ştefan a desemnat un domn, Draghis Decebal, iar de domnul ministru am aflat că Florică îi făcuse o firmă în Elveţia pe numele unui prieten de-al dumnealui. Amănunte legate de sumele de bani care s-au plătit şi numele firmelor nu le cunosc”, a mai spus acesta. 

Cu privire la comisionul care îi revenea, Cocoş a explicat că i-a spus lui Claudiu Florică, şi ulterior lui Dinu Pescariu, că doreşte ca banii care i se cuvin să fie folosiţi în campania PDL din 2009.

„Ulterior acestei tranzacţii, în septembrie – octombrie 2009 am fost cooptat de Claudiu Florică şi Dinu Pescariu pentru discuţii pentru că trebuia depusă o scrisoare de garanţie de 1 milion de euro, dar nu mai ştiu exact unde. Am apelat la Nicolae Dumitru pentru a depune această scrisoare. Din câte ştiu, aceasta a fost singura implicare a lui Nicolae Dumitru”, a mai spus omul de afaceri Dorin Cocoş. 

3,2 milioane de euro ar fi fost folosiţi în campania PDL pentru produse promoţionale

Ulterior, spre sfârşitul anului 2009, Florică şi Pescariu l-ar fi întrebat pe Cocoş dacă este de acord ca din comisionul lor să reţină suma de 1 milion de euro pentru Şerban Tănăsescu şi Răzvan Radu – care ar fi avut funcţii de conducere la Unicredit, bancă ce ar fi finanţat acest proiect. Cocoş ar fi fost de acord, însă a precizat că nu ştie cum au fost plătiţi aceşti bani, „probabil din contul din Elveţia”.

„Spre sfârşitul anului 2009 i-am zis lui Dinu Pescariu să facă următoarele plăţi: 500.000 la o firmă din China şi încă 300.000 de euro către o filială din Austria a acestei firme. Avansurile erau pentru materiale publicitare: 300.000 de geci, 100.00 de pixuri, în jur de 27 de containere pentru campania PDL. Valoarea totală a acestor materiale a fost de 3,2 milioane de euro. Restul de bani fiind daţi de mine sau de Dumitru Nicolae”, a explicat Cocoş. 

Acesta a adăugat că din toţi banii încasaţi de la Dinu Pescariu din afacerea Microsoft, lui i-ar fi rămas 1,2 milioane de euro, „reprezentând 700.000 de euro un împrumut bancar - care se regăseşte în declaraţia de avere a fostei mele soţii. În jur de 550.000 de euro - sume aduse cash de Dinu Pescariu”, a mai spus Dorin Cocoş.

Sandu: Eu şi Gheorghe Ştefan am susţinut multe campanii electorale

În faţa magistraţilor a dat declaraţie şi fostul ministru Gabriel Sandu care a precizat că în 2009 a fost numit ministru al Comunicaţiilor, iar atunci era o „situaţie dificilă cu licenţele Microsoft”, ministerul fiind dator pentru licenţe de 57 de milioane de dolari pentru licenţele 2006 – 2008.

„Fac politică din 1999, iar eu şi domnul Ştefan Gheorghe am susţinut multe campanii electorale. Arăt că eu am stabilit cu Dorin Cocoş să finanţez campania electorală pentru prezidenţialele din 2009 cu 2 milioane de euro, iar cu Gheorghe Ştefan o altă înţelegere de finanţare cu alte 2 milioane de euro a PDL-ului şi a campaniei electorale”, a spus Sandu la începutul declaraţiei sale.

Ulterior, acesta a povestit că prima întâlnire pe care a avut-o a fost cu Dorin Cocoş, când i-a spus despre ce este vorba, respectiv să închidă contractul cu Microsoft.

„Prima întâlnire pe care am avut-o a fost cu Dorin Cocoş. Acesta mi-a spus despre ce este vorba, să închid contractul cu Microsoft şi să mă văd cu Claudiu Florică care a venit la Minister împreună cu echipa Fujitsu, apoi cu echipa Unicredit, apoi cu echipa Microsoft, cu care a rămas până la capăt”, a spus Sandu.

Acesta a povestit că la prima discuţie cu Florică i-ar fi propus şi 50.000 de ore de consultanţă, propunere care ar fi fost refuzată. Ulterior, Sandu ar fi fost sunat de către Cocoş care i-ar fi spus că nu ar trebui să se poarte „atât de dur cu Claudiu Florică” şi că ar trebui să accepte termenii propuşi de acesta. 

„Precizez că în legătură cu această afacere, domnul Ştefan mi-a precizat foarte clar că trebuie să am o întâlnire cu domnul Cocoş şi am mai avut o discuţie cu domnul Ştefan prin care acesta m-a informat că este nemulţumit de mine că-i pun beţe în roate domnului Cocoş prin modul în care gestionez această problemă. Discuţiile pe care le-am avut cu domnul Ştefan au avut loc la minister şi la Hotel Marshall”,a povestit Sandu.

Scuza: Trebuia să aducă bani la partid

Sandu ar fi acceptat „afacerea” cu licenţele Microsoft pentru că trebuia să ducă bani la partid.

Acesta a explicat că atât el, cât şi Gheorghe Ştefan, au ajuns în PDL prin fuziune de la PD, iar pe fondul acestei relaţii ar fi fost criticaţi că nu contribuie la campania electorală.

„Am acceptat această înţelegere, să facilitez afacerea Microsoft, întrucât trebuia să aduc bani la partid. Partea care mi se cuvenea ca urmare a implicării mele urma să fie redirecţionată către partid. Am discutat cu Gheorghe Ştefan şi Dorin Cocos, iar cu Florică doar pentru 2 milioane de euro. În concret, activitatea mea infracţională a constat că am iniţiat HG 640/2009, prin care am solicitat dreptul de a iniţia o licitaţie internaţională şi am depus toate demersurile pentru obţinerea tuturor semnăturilor necesare de la celelalte ministere, ş.a”, a spus Sandu.

Banii s-ar fi dus dorect pentru achiziţia de produse electorale

De asemenea, acesta a mai precizat că a finalizat afacerea licenţelor Microsoft cu firma lui Claudiu Florică pe 10 februarie 2010 când a formulat un memorandum în care obliga fiecare minister şi Microsoft ca plata să se facă după finalizarea orelor de consultanţă.

„Am avut o discuţie cu Claudiu Florică despre banii care-mi reveneau drept comision. I-am dat o listă cu firmele care livraseră materiale pentru campania electorală şi care trebuiau plătite. Personal nu am primit nicio sumă de bani. Plăţile au fost făcute aşa cum am precizat, exclusiv pentru finanţarea partidului”, a spus fostul ministru Gabriel Sandu.

Acesta a mai precizat că firma Essim este firma din contul căreia s-au plătit materialele electorale.

Instanţa a admis ca cei trei inculpaţi, Dorin Cocoş, Dumitru Niculae şi Gabriel Sandu să fie judecaţi în procedură simplificată şi vor beneficia de reducerea cu o treime a pedepsei. 

Instanţa a stabilit un nou termen în acest caz, respectiv 3 noiembrie. 

Dosarul „Microsoft”, trimis în instanţă din martie 2015

Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, precum şi primarul suspendat Gheorghe Ştefan şi fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimişi în judecată, pe 23 martie, în dosarul „Microsoft”.

Anchetatorii au disjuns urmărirea penală faţă de cei patru, stabilind că probele pe care le au sunt suficiente pentru trimiterea lor în faţa instanţei.

În dosarul „Microsoft”, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9 milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Alţi opt miniştri vizaţi în acest dosar

În acest dosar sunt vizaţi şi alţi opt foşti miniştri: senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

Cocoş, Sandu, Nicolae şi Ştefan au fost arestaţi preventiv în acest dosar pe 29 octombrie 2014. Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae au stat în arest preventiv până pe 25 ianuarie, când au fost plasaţi în arest la domiciliu, în urma deciziei Curţii Supreme, după ce ar fi făcut denunţuri în dosar.

Gheorghe Ştefan este în continuare în arest preventiv, după ce instanţa i-a respins cererea de înlocuire a măsurii cu arest la domiciliu sau control judiciar, el fiind singurul pe numele căruia mai există un mandat de arestare preventivă în acest dosar.

În cazul lui Dorin Cocoş, instanţa a dispus, pe 23 februarie, înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, la propunerea procurorilor DNA, după ce fostul soţ al Elenei Udrea ar fi făcut un denunţ în dosarul „Microsoft”.

Dorin Cocoş a rămas însă în arestul Poliţiei Capitalei, întrucât pe numele său mai este emis un mandat de arestare preventivă, în dosarul Alinei Bica disjuns din cel privind despăgubirea ilegală de la ANRP.

Elena Udrea a fost şi ea în arest preventiv în acest dosar, în perioada 11 - 17 februarie, ulterior fiind plasată în arest la domiciliu. Pe 25 februarie, Elena Udrea a fost arestată preventiv în dosarul „Gala Bute”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite