UPDATE Lucian Onea şi Mircea Negulescu, suspendaţi din nou din magistratură. Decizia vine la 24 de ore după li s-a permis să îşi reia activitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secţia pentru Procurori a CSM a decis, joi, suspendarea din magistratură a procurorilor Lucian Onea, fost şef DNA Ploieşti, şi a lui Mircea Negulescu, fost procuror la aceeaşi structură. Hotărârea procurorilor CSM vine la o zi după ce aceeaşi secţie le permisese să-şi reia activitatea.

UPDATE Secţia pentru Procurori a CSM a hotărât suspendarea din funcţia de procuror a lui Lucian Onea, începând cu data de 25 septembrie. Decizia CSM vine după ce acesta a fost plasat de procurori sub control judiciar, una dintre interdicţii fiind cea de a nu-şi exercita profesia în acest timp.

Aceeaşi măsură a fost luată şi în cazul lui Mircea Negulescu, în prezent suspendat din funcţie.

„Secţia a dispus suspendarea din funcţia de procuror, începând cu data 25.09.2018, a domnului Mircea Negulescu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cmpina (în prezent suspendat din funcţie) ca urmare a dispunerii faţă de acesta, prin ordonanţa PÎCCJ nr. 19/P/2018 din data de 25.09.2018, a măsurii controlului judiciar, măsură c are în conţinutul său şi obligaţia prevăzută de art.215 alin. 2 lit e) Cod procedură penală, respectiv ă nu exercite pe timpul cât se află sub controlu judiciar profesia, meseria să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit faptele”, se arată într-un comunicat al Consiliului Superior al Magistraturii.

Miercuri, aceeaşi Secţie pentru Procurori din cadrul CSM decisese încetarea suspendării din funcţie a fostului şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, şi a lui Mircea Negulescu, întrucât a expirat controlul judiciar dispus faţă de aceştia în dosarul de la Parchetul General.

***

Ştirea iniţială: Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută, joi, suspendarea din funcţie a fostului şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi a procurorului Mircea Negulescu.

Asta după ce, cu o zi în urmă, a decis încetarea suspendării din funcţie în cazul celor doi procurori, ca urmare a ridicării măsurii controlului judiciar în dosarul în care sunt acuzaţi că l-ar fi constrânspe fostul deputat Vlad Cosma să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi liste cu alegători din Republica Moldova, din care să rezulte că oamenii ar fi primit bani drept "mită electorală".

Şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM este programată de la ora 10.00, pe ordinea de zi figurând suspendarea din funcţie a fostului şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi a procurorului Mircea Negulescu, potrivit News.ro.

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a decis miercuri încetarea suspendării din funcţie în cazul fostului şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi a procurorului Mircea Negulescu, ca urmare a încetării măsurii controlului judiciar în cazul lor.

În 30 iulie, Secţia pentru procurori a CSM a decis suspendarea din funcţie a procurorilor Lucian Onea şi Mircea Negulescu de la DNA Ploieşti, după ce Parchetul General a anunţat  cercetarea acestora sub control judiciar pentru inducere în eroare a organelor judiciare şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă, fiind acuzaţi că l-ar fi constrânspe fostul deputat Vlad Cosma să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi liste cu alegători din Republica Moldova, din care să rezulte că oamenii ar fi primit bani drept "mită electorală”.

"În anul 2015, inculpaţii procurori Onea Lucian (procuror şef în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti) şi Negulescu Mircea (la data faptelor procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curte de Apel Ploieşti) au determinat prin constrângere un martor (ameninţându-l în mod direct că o vor inculpa pe sora acestuia într-o cauză penală) să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi tabele/liste cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept „mită electorală”. Documentele au fost expediate prin fax şi poştă din Chişinău la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti", spunea Parchetul instanţei supreme.

Conform procurorilor, deşi ştia că probele sunt "ticluite în mod mincinos" de martor, procurorul Onea a solicitat Tribunalului Prahova arestarea preventivă a unui inculpat pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, prezentând instanţei drept probe documentele ticluite. 

În acest caz, procurorii au dispus plasarea sub control judiciar atât pentru Mircea Negulescu, cât şi în cazul fostului şef al DNA Ploieşti Lucian Onea, pentru o perioadă de 60 zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite