Se strânge laţul pentru profitorii Revoluţiei: liderii sunt în puşcărie, indemnizaţiile au fost tăiate, mii de certificate vor fi anulate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revoluţionarii şi-au apărat mereu privilegiile prin proteste de stradă               Foto: Adevărul
Revoluţionarii şi-au apărat mereu privilegiile prin proteste de stradă               Foto: Adevărul

Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR) a anunţat, printr-un comunicat, că va anula aproape 3.000 de certificate de revoluţionar, printre cei vizaţi fiind fostele cadre militare, persoanele care la Revoluţie aveau sub 14 ani şi foştii colaboratori ai Securităţii.

Revoluţionarii s-au bucurat, vreme de 22 de ani, de nenumărate privilegii din partea statului, deşi marea lor majoritate nu erau decât impostori care, în decembrie ‘89, căscaseră gură pe străzi sau nici măcar nu ieşiseră din casă. Revoluţia a fost o afacere pentru că cei care au ştiut să profite de pe urma ei au beneficiat de indemnizaţii grase, terenuri, case, maşini, scutiri de impozite, concedii gratuite, transport gratuit, credite preferenţiale. Un calcul făcut de „Adevărul” în urmă cu un an şi jumătate arăta că statul a cheluit, în ultimele două decenii, peste două miliarde de euro pentru a susţine privilegiile revoluţionarilor!

În ultimii ani, forţate şi de criza financiară, autorităţile au început să fie ceva mai exigente cu revoluţionarii. A fost mai întâi decizia luată de Guvernul Boc în decembrie 2011, prin care indemnizaţiile luptătorilor remarcaţi (marea masă a revoluţionarilor) au fost suspendate pe parcursul lui 2012. La finele anului trecut, premierul Victor Ponta a prelungit suspendarea indemnizaţiilor şi pentru 2013. 

Corupţie, şantaj, spălare de bani, grup infracţional organizat

După ani în şir în care a închis ochii la neregulile grave din sânul mişcării revoluţionare, justiţia a început şi ea să-şi facă treaba. În februarie 2012, Emilian Cutean , fost secretar de stat al revoluţionarilor, a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare, fiind acuzat că şi-ar fi însuşit o parte din banii alocaţi de la bugetul de stat pentru organizarea unor evenimente de comemorare a celor dispăruţi în decembrie 1989. Cutean se află şi acum în puşcărie.

George Costin, un alt fost secretar de stat al revoluţionarilor, a fost şi el reţinut în martie 2012, fiind judecat sub stare de arest pentru spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat. Procesul este în curs de desfăşurare.

„Adevărul” a scris nenumărate articole despre neregulile comise de Costin, care îşi construise o asociaţie de revoluţionari cu filiale în toată ţara şi câteva mii de membri, majoritatea fără nicio participare la Revoluţie. Prin influenţă politică, Costin i-a ajutat să obţină certificate de revoluţionar şi i-a pus să semneze o serie de contracte prin care se angajau să-i cedeze o parte din banii încasaţi de la stat. În acest fel, George Costin a pus pe picioare o afacere de milioane de euro.

În urmă cu câteva zile, Dorin Lazăr Maior, un alt lider controversat al revoluţionarilor, a fost condamnat, la rândul său, la 7 ani de închisoare cu executare pentru şantaj. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Maior este preşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor şi a fost acuzat, de-a lungul timpului, că a fabricat sute de certificate pentru o serie de impostori care nu aveau nicio legătură cu Revoluţia. Între altele, Maior i-a procurat un certificat de revoluţionar inclusiv secretarei sale, Florina Aprofirei, care în decembrie 1989 avea doar 10 ani.

Securişti deghizaţi în revoluţionari

Presat de toate aceste evidenţe, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor încearcă, în sfârşit, să facă curăţenie în rândul acestei categorii. SSPR a anunţat că va propune spre anulare aproape 3.000 de certificate de revoluţionar. Este vorba despre 422 de persoane care posedă un certificat deşi, la momentul Revoluţiei, făceau parte din structurile Ministerului Apărării Naţionale. În aceeaşi situaţie sunt 258 de revoluţionari care făecau parte din organele Ministerului de Interne şi 15 persoane care lucrau în mod oficial pentru Securitate.

De asemenea, vor fi anulate şi certificatele revoluţionarilor care în decembrie 1989 nu împliniseră 14 ani. Este vorba despre 107 persoane care, în ultimele două decenii, au primit bani de la stat pentru că ar fi contribuit la căderea dictaturii ceauşiste, deşi, pe atunci, nu erau decât nişte copii.

Un număr de 1884 de certificate vor fi anulate pentru că posesorii lor nu au avut la dosar, în momentul preschimbării, toate actele cerute de legea 341/2004, iar alţi 87 de revoluţionari vor rămâne fără certificate după ce au primit sentinţă definitivă de colaborare cu fosta Securitate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite