Scandalul „Alimente pentru Est“. Consumatorii produselor de calitate slabă ar putea fi despăgubiţi
0
Banii înapoi pentru consumatorii produselor de calitate inferioară şi garanţii pentru respectarea reţetelor în cazurile în care apar suspiciuni de comercializare a unor produse cu dublu standard. Sunt măsurile pe care Uniunea Europeană vrea să le implementeze pentru sancţionarea producătorilor implicaţi în scandalul „Alimente pentru Est“.
Astfel, Comisia Europeană analizează crearea unui cadru legal care să le permită consumatorilor europeni să primească despăgubiri de la producători în cazurile în care drepturile le-au fost încălcate. Pentru asta, Comisia ia în calcul definirea unor aşa-numite produse de referinţă, de la care să se poată măsura aşteptările consumatorilor. „Consumatorii trebuie să fie informaţi în mod adecvat dacă un produs diferă de aşteptările lor, astfel încât să nu cumpere un produs pe care, dacă ar fi bine informaţi, nu l-ar cumpăra“, se precizează într-un amendament la regulamentul privind dublul standard de calitate.
În plus, oficialii europeni propun înfiinţarea unei direcţii care să verifice dacă producătorii urmăresc compoziţia reţetei în cazurile în care apare o suspiciune de dublă calitate.
Producătorii necinstiţi, pe „lista ruşinii“
O altă propunere vizează elaborarea unei platforme online, sub forma unui registru, pe care să fie indexate toate produsele comercializate pe piaţa UE. Printre datele care vor fi incluse se numără informaţiile care se găsesc pe eticheta produsului (identitatea şi compoziţia, proprietăţile sau alte caracteristici ale produsului alimentar), denumirea sub care este comercializat produsul în fiecare stat membru, caracteristicile sale nutriţionale, parametrii fizico-chimici şi o fotografie a produsului.
De asemenea, pentru a descuraja practicile dublului standard, Comisia Europeană vrea ca numele producătorilor în culpă să fie făcute publice pe aceaşi platformă online.
Produsele alterate calitativ de pe piaţa românească
În România, la jumătatea anului trecut, analizele comparative realizate de autorităţi au identificat 9 din 29 de produse alimentare care aveau standarde duble din punct de vedere calitativ faţă de alte ţări din UE. Au fost găsite diferenţe de conţinut din punct de vedere caloric la produse ca parizer de porc, cârnaţi pentru grătar, conserve de peşte, pateu de ficat, bacon cuburi, şuncă de porc.
Campanie de testare a alimentelor
Comisia Europeană, prin Centrul Comun de Cercetare, va demara în luna mai 2018 o campanie de testare a alimentelor pentru a combate aplicarea de standarde duble de calitate în diversele state membre.
„Centrul Comun de Cercetare al Comisiei, cu sprijinul a mai mult de jumătate dintre statele membre ale UE şi o gamă largă de organizaţii de părţi interesate, finalizează o metodologie comună de testare şi va coordona o campanie de testare concentrată asupra produselor alimentare în luna mai 2018“, precizează Comisia Europeană. Această activitate „va fi esenţială pentru a ajuta autorităţile naţionale să aplice normele UE“, mai menţionează oficialii europeni.