Raed Arafat: Sistemul de avertizare în timp real pe telefonul mobil, în cazul unor evenimente foarte grave, va funcţiona din ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat astăzi că sistemul RO-ALERT de avertizare în timp real, prin telefonul mobil, în cazul unor evenimente grave, va începe să funcţioneze din ianuarie anul viitor. El nu va fi însă de la început disponibil pe toate terminalele.

Oficialul a apreciat că sistemul va fi funcţional cel mai devreme în luna ianuarie, dar el nu va funcţiona pe toate telefoanele.

”Sistemul RO-ALERT a fost recepţionat şi semnat. Suntem în faza de implementare. Depindem de terminalele telefonice, care de la fabrică au activată capabilitatea de a primi mesajele şi sunt terminale care nu au această facilitate activată”, a explicat Raed Arafat, la Realitatea TV.

”Trebuie să reuşim să activăm această capabilitate la terminalele care nu o au activată. Acum lucrăm cu ANCOM-ul să ne asigurăm că următoarele telefoane care intră în România să fie compatibile”, a mai spus Arafat. Şeful DSU a preciza că sistemul nu va fi folosit decât pentru situaţii foarte grave. 

Sistemul de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă ”RO-ALERT” va fi implementat pe teritoriul României în scopul prevenirii pierderii de vieţi omeneşti ca urmare a fenomenelor meteorologice şi hidrologice periculoase, potrivit Guvernului.

Sistemul ”RO-ALERT” are o serie de avantaje:

- Transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul reţelelor operatorilor de telefonie mobilă;
- Transmiterea rapidă a mesajelor către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat chiar în condiţii de congestie a reţelelor operatorilor de telefonie mobilă;
- Afişarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenţie a utilizatorului;
- Repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile;
- Receptarea mesajelor de avertizare şi de către terminalele aflate în roaming;
- Acurateţea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informaţiilor furnizate de surse autorizate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite