Proiect: Fără amenzi la depăşirea pe linie continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii nu sunt de acord cu modificările propuse la circulaţia pe drumurile publice
Poliţiştii nu sunt de acord cu modificările propuse la circulaţia pe drumurile publice

Parlamentarii au idei multe şi trăznite. Un proiect de lege depus la Senat de deputatul PSD Mihai Weber vrea să-i scutească de amenzi pe şoferii care depăşesc linia continuă. Asta în condiţiile în care această meteahnă a şoferilor a cauzat accidente cumplite.

După ce deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan, deranjat de poliţiştii rutieri care stau la pândă ca să dea amenzi, a propus, printr-un proiect de lege, ca toate maşinile de poliţie să fie inscripţionate, iar poliţiştii să poarte obligatoriu uniformă atunci când îi trag pe şoferi pe dreapta, acum a venit rândul unui alt parlamentar să propună o iniţiativă trăznită.

La sfârşitul anului trecut, deputatul PSD Mihai Weber a depus la Senat un proiect pentru completarea articolului 45 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Concret, parlamentarul propune, nici mai mult nici mai puţin, ca şoferii care depăşesc pe linia continuă să nu mai primească nicio sancţiune.

Cei drept, Mihai Weber vrea ca scutirea de sancţiuni să întrunească anumite condiţii: vizibilitatea asupra drumului este de cel puţin de 20 de metri, iar lăţimea drumului este de minimum şapte metri.

„Prin manevra de depăşire se poate încălca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, pentru depăşirea obstacolelor de orice natură, oprite, staţionate sau care se deplasează cu viteză foarte mică, doar dacă vizibilitatea asupra drumului este mai mare de 20 de metri, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 metri“, prevede unicul articol al proiectului de lege.

Parlamentarul şi-a motivat iniţiativa prin faptul că actuala prevederi legislative mai mult încurcă traficul decât asigură fluenţa

„Conducătorul este sancţionat nediferenţiat pentru încălcarea marcajului continuu, fără a fi luate în considerare motivele care au determinat acţiunea. Mai mult, cadrul normativ în vigoare nu îndepărtează natura perturbatoare a obstacolului, ci îngreunează fluiditatea traficului rutier, cauzând creşterea gradului de disconfort a conducătorului, dar şi o viteză medie comercială care are un impact negativ asupra activităţii operatorilor economici şi marilor transportatori“, se arată în expunerea de motive.

De ce să nu depăşeşti niciodată pe linia continuă

Depăşirile pe linie continuă provoacă accidente înfiorătoare, cu zeci de morţi şi răniţi. Poliţiştii atrag atenţia aspra pericolului generat de această metehnă a şoferilor care se grăbesc şi vor să depăşească în orice condiţii.

 „Depăşirea, în general, este periculoasă, nu mai vorbim de depăşirea pe linia continuă. Sunt mulţi conducători auto care nu apreciază corect distanţele şi rulează cu viteză foarte mare. Marcajele de linia continuă, că e dublă, că e simplă, au fost create tocmai pentru siguranţa conducătorului auto. Fie că e vorba de o curbă periculoasă, o rampă sau o intersecţie, liniile continue nu trebuie încălcate. Se fac marcaje cu linie continuă şi în locurile în care s-au produs multe accidente. A a posibilitatea nesancţionării nu face decât să sporească riscul de accidente. Iar accidentele pe linie continuă sunt extrem de grave, fie că impactul e frontal, fie lateral. Un şofer care depăşeşte pe linie continuă nu se gândeşte la consecinţe. Din acest motiv avem atâţia morţi de şosele“, au explicat surse din Poliţia Rutieră.

Fără poliţişti care să-i „vâneze” pe şoferi

Tot la categoria „iniţiative trăznite“ se încadrează proiectul de lege propus, recent, de deputatul Ioan Bălan. Deranjat de poliţiştii rutieri ar sta la pândă ca să dea amenzi, parlamentarul vrea ca toate maşinile de poliţie să fie inscripţionate, iar poliţiştii să poarte obligatoriu uniformă atunci când îi trag pe şoferi pe dreapta. 

Astfel, parlamentarul vrea să reglementeze strict activitatea de sancţionare a contravenţiilor rutiere. Potrivit proiectului iniţiat de politician, poliţiştii de la Brigada Rutieră trebuie să stea pe marginea drumului, astfel încât şoferii să îi poată vedea, să nu mai stea ascunşi în vegetaţia din apropiere. În plus, să folosească doar maşini inscripţionate.

„Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către poliţiştii de frontieră. Poliţiştii rutieri, respectiv poliţiştii de frontieră, sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive“, se arată în proiectul de lege.

Parlamentarul liberal mai vrea ca nerespectarea acestor prevederi să atragă „nulitatea absolută a procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi sancţionarea pe cale administrativă a poliţistului“. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite