Poliţele RCA s-au scumpit cu 4-5 la sută: care sunt noile tarife de referinţă publicate de ASF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masina - asigurare rca - FOTO 123RF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat tarifele de referinţă pentru poliţele auto obligatorii (RCA), conform prevederilor Legii nr. 132/2017 şi a Normei nr. 22/2017 privind metodologia de calcul a acestora.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat, ieri,  noile tarife de referinţă pentru poliţele auto obligatorii (RCA) calculate de firma independentă de consul¬tanţă Ernst & Young Assurance Services SRL. 

Noile tarife sunt în medie cu 4% mai mari pen¬tru clienţii persoane fizice decât tarifele actuale, în timp ce pentru companii tariful mediu a scăzut cu 5%. Prima medie pentru persone fizice este la 790 de lei pe an, în timp ce pentru companii aceasta se situează la 1.660 lei.

Persoanele fizice pot achiziţiona poliţa RCA pe un an la un tarif cuprins între 572 lei şi 2.476, preţul variind în funcţie de vârsta clientului şi capacitatea cilindrică a autoturismului. De exemplu, pentru un şofer cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani care deţine un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă rezonabilă între 1.201 şi 1.400 centimetri cubi tariful de referinţă pentru poliţa RCA va fi de 601 lei, cu 6% mai mult decât tariful de referinţă actual.

Tarifele sunt dictate de evoluţia daunelor

Pe de altă parte, în cazul transportatorilor tariful de referinţă pentru un camion cu masa de peste 16 tone este de 7.273, cu circa 7% mai putin decât tariful de referinţă actual.

Modificările tarifelor de referinţă estimate pentru fiecare segment de risc sunt generate, în principal, de evoluţia daunalităţii în perioadele de referinţă luate în considerare în cadrul celor două exerciţii de calcul, potrivit ASF.

"Schimbarea relativă a primei de risc de referinţă comparativ cu cea din tariful de referinţă anterior nu este consistentă la nivelul tuturor categoriilor de autovehicule, existând atât scăderi, cât şi creşteri de valoare. Tarifele de referinţă nu reprezintă tarife la care sunt încheiate poliţele RCA în piaţă", a conchis ASF.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite