Numărul infracţiunilor stradale a scăzut cu peste 13% de la începutul acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În primele două luni ale acestui an, numărul infracţiunilor stradale a scăzut cu peste 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut FOTO Adevărul
În primele două luni ale acestui an, numărul infracţiunilor stradale a scăzut cu peste 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut FOTO Adevărul

În primele două luni ale acestui an s-a înregistrat o scădere de 8,5% a infracţiunilor sesizate, trendul fiind descendent faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015. Mai mult, infracţiunile stradala au scăzut cu peste 13%.

De altfel, Ministerul de Interne a precizat, într-un comunicat de presă emis sâmbătă, că faptele de natură judiciară, care reprezintă 65,2% din totalul celor sesizate, au scăzut cu mai mult de 7%, iar infracţiunile stradale au scăzut cu peste 13%.

„Numărul patrulelor care au acţionat în stradă în luna februarie a ajuns la o medie zilnică de 4.850, în creştere cu 8 %, faţă de luna ianuarie. De asemenea, au fost utilizate mai multe patrule mixte, formate din poliţişti şi jandarmi, media zilnică a acestora în luna februarie fiind de 965 pe zi”, potrivit documentului citat.

Un trend ascendent se înregistrează şi în cazul infracţiunilor comise în mediul rural, unde numărul infracţiunilor a scăzut la începutul acestui an cu 3,5%, cele mai semnificative scăderi fiind înregistrate în cazul infracţiunilor de furt din curţi, anexe şi gospodării (o scădere cu 26,5% faţă de perioada similară a anului trecut).

„În domeniul combaterii criminalităţii economico-financiare, începutul anului 2016 a fost marcat de o intensificare a acţiunilor de combatere a evaziunii fiscale, Poliţia Română desfăşurând în luna ianuarie peste 20 de acţiuni cu efective mărite. A fost dispusă începerea urmăririi penale în peste 500 de dosare penale şi s-au instituit măsuri preventive împotriva a peste 100 de persoane”, arată Ministerul de Interne.

Sechestru pus pe bunuri în valoare de 150 de milioane de lei

De altfel, pentru asigurarea recuperării prejudiciului identificat, precum şi pentru scoaterea din circuitul ilegal a bunurilor ce fac obiectul infracţiunilor, angajaţii MAI, sub coordonarea procurorilor, au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri a căror valoare depăşeşte 150 milioane de lei.

„În luna februarie, structurile MAI împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor au demarat o acţiune la nivel national pentru combaterea evaziunii fiscale din domeniul comerţului cu mărfuri alimentare şi legume-fructe, fiind desfăşurate verificări la peste 2.500 de societăţi comerciale şi persoane fizice şi aplicate peste 1.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 1,2 milioane lei. Au fost constatate 209 infracţiuni şi confiscate bunuri în valoare de aproximativ 200.000 lei”, se mai arată în documentul citat.

Ministerul de Interne continuă şi în 2016 protejarea fondului, fiind continuate acţiunile comune organizate în cadrul operaţiunii „Scutul Pădurii”. Astfel, în luna ianuarie a acestui an au fost organizate peste 3.000 de controale în urma cărora s-a ridicat aproximativ 4.000 metri cubi de material lemnos, în vederea stabilirii provenienţei. De altfel, 404 persoane sunt cercetate în legătură cu infracţiuni silvice.

Anul trecut, spre exemplu, au fost desfăşurate peste 32.500 de acţiuni în fondul forestier naţional, pe drumurile forestiere şi publice, precum şi în punctele de depozitare a materialelor lemnoase fiind confiscat peste 150.000 metri cubi de material lemnos, mai mult decât dublu cantităţii confiscate în anul 2014. 

De asemenea, au fost cercetate peste 7.300 de infracţiuni silvice (peste 40% fiind constatate din oficiu), fiind începută urmărirea penală pentru 2.215 persoane.

99 de controale în baruri, cluburi şi discoteci din Centrul Vechi al Capitalei

În scopul creşterii gradului de responsabilizare a mediului privat pentru respectarea prevederilor legale în domeniul situaţiilor de urgenţă şi protecţie civilă, în prima parte a anului au continuat acţiunile de control la baruri, cluburi şi discoteci, iniţiate la finele anului 2015, şi s-au efectuat 99 de controale la asemenea obiective din zona centrului istoric al Municipiului Bucureşti.

„Un alt obiectiv care a fost analizat de conducerea MAI a vizat asigurarea resurselor financiare din fonduri externe nerambursabile, în acest moment la nivelul MAI fiind în implementare 8 proiecte în cadrul Fondului pentru Securitate internă, 6 granturi în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian şi 47 de granturi finanţate de Comisia Europeană şi alte surse de finanţare nerambursabilă”, se mai arată în documentul citat.

Alte 14 fişe de proiect au fost aprobate, iar 38 sunt în evaluare, MAI intenţionând să achiziţioneze anul acesta echipamente destinate acţiunilor de căutare-salvare urbană pentru situaţii generate de calamităţi dar şi pentru ambulanţe.

„Corelat obiectivului de organizare în bune condiţii a alegerilor locale, în luna februarie a debutat procesul de planificare a misiunilor şi activităţilor din competenţa MAI asociate alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, în contextul în care, începând cu 22 martie a.c. sunt planificate primele activităţi din Calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale, adoptat prin Hotărâre de Guvern”, arată MAI.

„Analiza de etapă realizată la nivelul conducerii MAI a concluzionat că toate obiectivele propuse sunt în curs de îndeplinire, ministrul afacerilor interne insistând asupra respectării întocmai a graficului de implementare a acestor obiective prioritare ale acestui an”, se mai precizează în documentul citat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite