Ministrul Justiţiei: Proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind legile justiţiei este gata şi va fi trimis CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, la plecarea de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei este gata şi va fi trimis în cursul zilei Consiliului, el spunând că nu putea „să vină cu el în mână“ şi că va urma cursul oficial firesc.

„Îl trimit oficial astăzi la CSM. Spuneam aseară că nu voi comunica public modificările preconizate, din simplul motiv că membrii CSM să nu afle din media, să afle oficial", a declarat Toader la sediul CSM. 

Ministrul Justiţiei a precizat încă de miercuri, că a agreat de comun acord cu membrii Comisiei de la Veneţia adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să preia recomandări ale Comisiei cu privire la legile justiţiei. 

El a explicat că a avut şapte propuneri şi toate au fost agreate - propunerile de modificare au fost considerate ca binevenite şi chiar necesare pentru evitarea unor disfuncţionalităţi.

 „Am mers la Comisie cu mai multe soluţii legislative prin care să fie preluate o parte din propunerile Comisiei de la Veneţia. (...) Am avut şapte propuneri, toate au fost agreate, au fost considerate necesare pentru evitarea unor disfuncţionalităţi. Care e actul normativ prin care putem corecta legile justiţiei? Ordonanţa de Urgenţă! Comisia de la Veneţia nu e deschisă la OUG, dar se referă la cele care au rolul de a ocoli procedura parlamentară constituţională. În cazul acesta, este vorba despre preîntâmpinarea unor efecte mai puţin dorite, efecte care pot să rezulte din aplicarea celor trei legi. Asta este justificarea. Dânşii au agreat de comun acord, au exprimat agrementul pentru adoptarea unei OUG în sensul celor discutate şi le-am spus că voi spune public", a afirmat Toader la România TV.

Opinia Comisiei de la Veneţia

În punctul de vedere în legătură cu Legile Justiţiei transmis la jumătatea lunii iulie, Comisia de la Veneţia îşi exprimă preocuparea deosebită cu privire la procedurile de numire şi revocare a procurorilor-şefi, limitarea libertăţii de exprimare a magistraţilor şi noile dispoziţii referitoare la răspunderea magistraţilor, precum şi în legătură cu noua direcţie pentru investigarea infracţiunilor magistraţilor, dar şi prevederi care ar putea slăbi rolul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că garant al independenţei judecătoreşti. 

Experţii Comisiei de la Veneţia consideră că aceste legi ar „submina probabil" independenţa judecătorilor şi procurorilor români şi încrederea publicului în sistemul judiciar.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite