CSM sesizează Ministerul Justiţiei să reglementeze o procedură administrativă pentru restituirea taxelor de poluare
0Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) propune reglementarea unei proceduri administrative pentru restituirea taxelor pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, care prevede că cei care au achitat taxa pot cere restituirea ei de la organul fiscal. Sesizarea de modificare a legislaţiei a fost trimisă Ministerului Justiţiei.
Punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, documentare şi contencios referitor la posibilitatea reglementării unei proceduri administrative pentru restituirea taxelor privind emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost discutat în şedinţa de joi a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Cererile de restituire a taxelor de poluare încarcă activitatea instanţelor
Direcţia Legislaţie a arătat, în punctul de vedere analizat în Plenul CSM, că instanţele de contencios administrativ sunt confruntate cu un număr mare de cauze privind cererile de restituire a taxelor de poluare.
„Menţinerea situaţiei actuale, în care restituirea taxei poate fi obţinută numai pe cale judiciară, nu este o soluţie viabilă pentru că, pe lângă valoarea propriu-zisă a taxei, implică şi cheltuieli suplimentare pentru stat: costurile pentru desfăşurarea proceselor, la care se adaugă eventualele cheltuieli de judecată la plata cărora statul poate fi obligat către reclamanţii cărora le sunt admise acţiunile“, se arată în punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, documentare şi contencios.
Astfel, restituirea pe cale administrativă ar urma să vizeze nu doar taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi taxa de poluare pentru autovehicule, ci şi taxa specială.
Propunere CSM: cei care au achitat taxa pot cere restituirea ei de la organul fiscal
Direcţia legislaţie din CSM este de părere că această reglementare pe cale administrativă s-ar putea realiza printr-un act normativ de sine stătător - lege, ordonanţă de urgenţă sau ordonanţă.
Potrivit sursei citate, în articolul 1 (1) al actului normativ ar trebui să se prevadă: "Persoanele care au achitat, până la data intrării în vigoare a prezentei legi/ taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pot solicita restituirea acesteia prin cerere adresată organului fiscal competent“.
De asemenea, la alineatul 2 al aceluiaşi articol ar trebui să se menţioneze, potrivit propunerii, că „organul fiscal prevăzut la alin. (1) soluţionează cererea de restituire în termen de 45 zile de la înregistrare, prin decizie care se comunică de îndată persoanei interesate“.