Minciunile lui Piedone. Cum a ajuns să funcţioneze ilegal Clubul Colectiv cu complicitatea edilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul demisionar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a autorizat ilegal clubul Colectiv, în care săptămâna trecută au ars de vii 32 de tineri. Piedone era obligat de lege să ceară administratorilor clubului autorizaţia privind prevenirea şi stingerea incendiilor. În lipsa acesteia, legea îl obliga pe Piedone să nu-şi pună semnătura pe acordul de funcţionare a localului.

Pentru a-şi ascunde propria culpă în cazul incendiului devastator de la clubul Colectiv, în care au pierit 32 de tineri nevinovaţi, Piedone încearcă să arunce toată vina asupra patronilor clubului.
Costin Mincu, Alin Anastasescu şi Paul Gancea au fost arestaţi, luni seară, pentru 30 de zile, după ce procurorii i-au pus sub acuzare pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.
La prima ieşire publică în legătură cu incendiul devastator de la clubul Colectiv, primarul demisionar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declarat că firma funcţiona legal, iar Primăria nu a încălcat legea atunci când a autorizat-o.

”De hârtii nu am nimic să-mi reproşez, am îndeplinit toate formele legale ale acordului de funcţionare“, spunea Piedone a doua zi după tragedie, chiar în faţa clubului devastat de foc.
Tot el a mai afirmat că a semnat acordul de funcţionare a firmei Colectiv Club SRL în baza unei declaraţii pe proprie răspundere a administratorilor, dată la Registrul Comerţului cu ocazia emiterii certificatului constatator. În document, acţionarii Clubului Colectiv, Costin Mincu, Alin Anastasescu şi Paul Gancea, îşi asumau responsabilitatea privind legalitatea funcţionării firmei.

Piedone a „uitat“ însă că această declaraţie nu acoperă şi autorizarea de securitate la incendiu de la pompieri. Legea 359/2004 privind simplificarea formalităţilor la înregistrarea în Registrul Comerţului a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale şi persoanelor juridice permitea acest lucru, dar actul normativ a fost modificat în 2007, la cererea pompierilor. Astfel, prevederea care dădea voie firmelor să funcţioneze pe proprie răspundere, fără să fie obligate să prezinte avizul de la pompieri, a fost scoasă.

Avizul pompierilor, obligatoriu

Ulterior, Piedone sau altcineva din stafful său a sesizat gafa, pentru că, în al doilea comunicat făcut public de Primăria Sectorului 4, emis la data de 3 noiembrie 2015, cei care răspund de comunicare n-au mai invocat pretinsa declaraţie pe proprie răspundere a administratorilor Colectiv că ar îndeplini toate condiţiile legale de funcţionare.

În schimb, a fost invocată o altă enormitate: Primăria Sectorului 4 nu era obligată să solicite agentului economic autorizaţia privind prevenirea şi stingerea incendiilor anterior eliberării autorizaţiei de funcţionare.

În sprijinul acestei afirmaţii, edilul a invocat Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 4 55/28.08.2008 referitoare la lista actelor necesare pentru obţinerea acordului de funcţionare, modificată şi completată prin HCL 22/29.02.2012. Ambele hotărâri au fost iniţiate chiar de primarul Piedone.

„Conform Anexei nr. 2 a Hotărârii nr. 22/29.02.2012, printre actele necesare pentru obţinerea acordului de funcţionare nu se regăseşte autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor, rezultă aşadar, că eliberarea acordului de funcţionare nu era condiţionată de existenţa acestei autorizaţii“, se preciza în comunicat.

Explicaţii neverosimile

În  document se menţionează „autorizaţiile sau avizele necesare desfăşurării activităţii economice la certificatul de înregistrare, emise de instituţiile abilitate (autorizaţie de mediu, sanitar veterinară, etc.)“.

Astfel prin înlocuirea enumerării tuturor avizelor de funcţionare prevăzute de lege cu expresia „etc“, Piedone a pretins că avizul pompierilor nu este obligatoriu la eliberarea acordului de funcţionare.

Legislaţia este însă foarte clară, iar culpa funcţionarilor Primăriei Sectorului 4, dar şi a primarului Piedone, este evidentă.
Conform art.1 lit. g) din HG 1739 din 06/12/2006, se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu toate clădirile sau spaţiile amenajate în clădiri, având destinaţia de alimentaţie publică, cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 200 de metri pătraţi. Mai mult, pompierii trebuie să autorizeze şi clădirile cu suprafaţă mai mică definite conform reglementărilor tehnice specifice domeniului securităţii la incendiu ca „săli aglomerate“.
O operaţiune de matematică simplă îngroapă toate explicaţiile rudimentare date de funcţionarii de la sectorul 4.

În actul încheiat între SC Colectiv Club SRL şi Pionierul SA scrie negru pe alb că spaţiul închiriat are o suprafaţă de 425 de metri pătraţi. Adică, cu 225 de metri peste suprafaţa prevăzută de lege pentru care obţinerea avizului pompierilor era obligatorie.

Ce lege a mai încălcat Piedone

După ce a autorizat ilegal clubul Colectiv, primarul Cristian Popescu Piedone a continuat să încalce legea. Edilul era obligat să controleze agenţii economici, printre altele, în legătură cu respectarea normelor privind protecţia împotriva incendiilor. Potrivit Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, primarul „ dispune verificarea îndeplinirii măsurilor stabilite prin avizele, autorizaţiile şi acordurile pe care le emite“. Or, Piedone nu a făcut acest lucru.
Ce-i drept, pe 21 octombrie 2015, Poliţia locală a Sectorului 4 a controlat clubul şi a constatat, fără îndoială, lipsa avizelor de securitate la incendiu. S-au mulţumit însă să dea o amendă pentru munca la negru.

Cum trebuia dotat clubul împotriva incendiilor

Autorizarea protecţiei împotriva incendiilor obliga firma Colectiv Club SRL să respecte anumite condiţii, pe care patronii le-au considerat prea costisitoare.
Astfel, la o capacitate de 400 de persoane câte se aflau în club în seara tragediei, trebuia să existe minimum şase căi de evacuare (goluri de uşă) a câte 80 de centimetri lăţime, toate semnalate cu luminoblocuri inscripţionate „exit“.

Dotările interioare se fac obligatoriu din materiale rezistente la foc. Clubul Colectiv putea fi placat cu plăci fonoabsorbante ignifuge în locul buretelui uşor inflamabil folosit de administratorii localului.

De asemenea, pe tavan trebuia montată o reţea de senzori de fum şi sprinklere (stropitori automate).
Nu în ultimul rând, calea de acces la hala care adăpostea clubul Colectiv trebuia lăsat liberă. Or, administratorii clădirii au blocat calea cu un gard, lucru care a îngreunat intervenţia pompierilor.

Pionierul SA

Spaţiul în care a fost amenajat Clubul Groazei fusese închiriat de la fosta fabrică de încălţăminte Pionierul. Denumită în anii ’50, fabrica Talpa, Pionierul a fost mândria socialismului, încălţămintea fabricată aici fiind foarte apreciată la export. După Revoluţie, fabrica s-a transformat în societate pe acţiuni, find privatizată în 1994, prin metoda „MEBO“. Fabrica nu s-a putut adapta economiei de piaţă, restrângându-şi producţia până la oprirea totală. A continuat însă să supravieţuiască din chirii.

Astfel, iar halele în care altădată se făceau celebri „adidaşi“, au fost închiriate, devenind acum depozite sau cluburi obscure de noapte, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul clubului Colectiv. Prin 2010, fabrica era deja pe butuci, cu numai 11 angajaţi.

În prezent, Pionierul SA este deţinută de un fond de investiţii cipriot, Teamset Consultants LTD (91,5% din acţiuni) şi GMP Privacom, o companie ce aparţine tot unui offshore din Cipru, Menta Investments Limited. Teamset a fost implicată anul trecut într-un scandal de evaziune fiscală. Printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti, compania a fost obligată la plata unor despăgubiri în valoare de 200.000 lei.

Incendiul de la clubul Colectiv

În seara zilei de 30 octombrie, clubul Colectiv, aflat în incinta fostei fabrici Pionierul, a luat foc din cauza unor artificii, care a aprins buretele fonic de pe stâlpii scenei. În local se aflau peste 400 de persoane, care participau la un concert al trupei Goodbye to Gravity. În incendiul devastator au pierit, iniţial, 26 de tineri. Alţi 140 au ajuns la spital intoxicaţi cu fum şi cu arsuri foarte grave. Din cauza rănilor, bilanţul morţilor a ajuns la 32.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite