Kovesi, favorita comisiei CONT din Parlamentul European, cu 12 voturi. Candidatul francez a obţinut 11 voturi, cel german doar unul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Laura Codruţa Kovesi a obţinut cele mai multe voturi, 12, din partea europarlamentarilor din Comisia pentru control bugetar (CONT), după audierea de marţi seară pentru şefia Parchetului European. Candidatul francez, François Bohnert, a primit 11 voturi, iar cel german, Andres Ritter, doar unul.

Miercuri la ora 12.00, urmează votul Comisiei LIBE, care e comisia decidentă.

Dacă cele două comisii vor avea rezultate diferite, liderii acestora vor negocia. Comisia LIBE este condusă de britanicul Claude Moraes, iar comisia CONT de germana Ingeborg Grassle, de la popularii europeni.

Fosta şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi a fost audiată marţi în Comisiile pentru libertăţi civile şi control bugetar ale Parlamentului European, alături de ceilalţi doi candidaţi pentru funcţia de procurro şef european. Ea s-a apărat în faţa acuzaţiilor venite din partea eurodeputaţilor români, explicând că revocarea ei din funcţie a venit ca urmare a unei decizii CCR, ea neavând dreptul de a se apăra în acest proces.

Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, au afirmat surse citate de site-ul de ştiri New Europe, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter. 

Conform Regulamentului privind instituirea Parchetului European, Parlamentul European şi Consiliul îl numesc de comun acord pe procurorul-şef european pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit. Consiliul hotărăşte cu majoritate simplă.

 Procurorul-şef european este selectat din rândul candidaţilor care sunt membri activi în cadrul parchetelor sau al magistraturii statelor membre, sau sunt procurori europeni activi; care oferă toate garanţiile de independenţă; care deţin calificările necesare pentru numirea în cele mai înalte funcţii de la nivelul parchetelor şi al magistraturilor din statele lor membre respective şi care dispun de experienţa practică relevantă în ceea ce priveşte sistemele juridice naţionale, investigaţiile financiare şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală, sau care au ocupat funcţia de procurori europeni; şi care dispun de o experienţă managerială suficientă şi de calificările suficiente pentru această poziţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite