VIDEO Fostul manager al Spitalului Malaxa din Capitală, Florin Secureanu, reţinut, după ce a fost pus sub urmărire penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul manager al Spitalului Malaxa din Capitală, Florin Secureanu, a fost pus sub urmărire penală de către procurorii DNA, pentru luare de mită şi delapidare sub formă continuată. Asta, după ce, vineri, în jurul orei 12.40, Secureanu s-a prezentat la sediul DNA, pentru audieri. A prima dată când fostul manager ajunge faţă în faţă cu procurorii anticorupţie.

UDATE Fostul manager al Spitalului Malaxa din Capitală, Florin Secureanu, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii DNA.

UPDATE Procurorii DNA au dispus, vineri, începerea urmăririi penale împotriva fostului manager al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, pentru luare de mită şi delapidare. Suma pe care ar fi delapidat-o Secureanu este evaluată de anchetatori la 1,9 milioane de lei.

Procurorii susţin că în perioada mai 2009 - noiembrie 2016, Florin Secureanu a conceput şi a pus în aplicare o schemă prin care sustrăgea repetat (aproape zilnic) sume de bani din casieria spitalului.

"Din probele administrate a rezultat că s-au emis facturi pentru un număr de 1.075 zile, ceea ce înseamnă că suspectul şi-a însuşit, în 1.075 de zile, sume de bani din patrimoniul spitalului. Suma totală delapidată este evaluată la 1.944.594 lei, ceea ce reprezintă şi prejudiciul cauzat spitalului clinic Nicolae Malaxa", se arată în ordonanţa procurorilor, potrivit News.ro.

Anchetatorii arată că, pentru a justifica în documentele financiar-contabile ale instituţiei sumele de bani delapidate, Florin Secureanu a cerut personalului din subordinea sa (serviciul financiar - contabil, serviciul achiziţii, serviciul administrativ), să întocmească în fals facturi şi chitanţe.

"În acest scop, directorul spitalului s-a folosit de două societăţi comerciale cu un comportament fiscal neadecvat, care figurau fictiv ca furnizori de consumabile IT şi prestatori de servicii de reparaţii şi mentenanţă calculatoare ai spitalului. În realitate, aceste două societăţi nu au avut niciodată contracte cu spitalul clinic Nicolae Malaxa şi în consecinţă nu au prestat niciun serviciu şi nu au livrat niciun fel bunuri instituţiei publice", spun procurorii.

DNA mai susţine că în perioada 20 mai 2011 - noiembrie 2016, Secureanu a pretins unei societăţi comerciale care avea atribuite contracte de achiziţie directă cu spitalul, să îi plătească o serie de deplasări pe care el şi apropiaţi ai săi le făceau în străinătate şi în ţară.

image

Foto MEDIAFAX

"Astfel, societatea comercială a plătit unei agenţii de turism suma de 801.138 lei pentru un număr de 470 de deplasări ale suspectului şi ale apropiaţilor săi. Serviciile turistice de care a beneficiat managerul spitalului şi apropiaţii săi, plătite de societatea care avea contracte cu spitalul, au constat în achiziţionarea de bilete avion, cazare, închirieri auto, mic dejun, etc. Destinaţiile au fost variate, atât în Europa, America, Asia, cât şi în România", potrivit procurorilor.

Ar fi decontat inclusiv înmormântări

Săptămâna trecută, doi reprezentanţi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-au prezentat la Spitalul Malaxa, de unde au ridicat documente referitoare la contracte de achiziţii.

Florin Secureanu a fost acuzat că scoate bani din bugetul unităţii medicale în baza unor facturi fictive emise către o firmă din Iaşi care este dizolvată din vara anului trecut, decontând inclusiv înmormântări ale rudelor unor cunoştinţe din Primărie.

Potrivit GSP, la Spitalul Malaxa se ţine practic o contabilitate dublă, fiind făcute mii de retrageri cash din bugetul unităţii medicale, sub formă de plăţi către firma  RYS Force Company SRL, care a fost înfiinţată în 2008 şi dizolvată de instanţă în iunie 2015.

Demis de primarul general

Secureanu a fost demis, în 29 noiembrie, de primarul Capitalei, după ce Gazeta Sporturilor a relatat că acesta scoate bani din bugetul unităţii medicale în baza unor facturi fictive emise către o firmă din Iaşi care este dizolvată din vara anului trecut, decontând inclusiv înmormântări ale rudelor unor cunoştinţe din Primărie.

Managerul Secureanu i-a cumpărat iubitei sale, alintată "Vrăbi", bijuterii în valoare de 9.000 de euro achitate în baza unui contract pentru curăţarea instrumentarului de la Secţia Ginecologie, a relatat Gazeta Sporturilor, care a prezentat şi înregistrări audio din care reiese că Secureanu, care conduce spitalul din mai 2007, îi înjură şi ameninţă pe angajaţii care sunt practic forţaţi să ţină o contabilitate dublă.

Pe lista de plăţi a Spitalului Malaxa sunt mai multe firme care s-au ocupat de imaginea managerului Florin Secureanu, Grupul de Arte SRL, cu sediul în Bucureşti, fiind una dintre acestea şi încasând de la spital 46.714 de lei, au mai scris jurnaliştii de la GSP.

Afacerile lui Oprescu jr. cu Spitalul Malaxa

GSP a dezvăluit că Sorin Oprescu ar controla, prion fiul său, achiziţiile de la spitalele Malaxa şi Sf. Maria. Cel mai mare furnizor al spitalului lui Florin Secureanu, Sterimed, are ca administrator un cetăţean albanez de 21 de ani.

De fapt, în spatele acestei firme stă Mircea Oprescu, el însuşi paravanul tatălui său, fostul primar Sorin Oprescu, care şi el e legat la o filieră PSD, scrie GSP.

Mircea Oprescu, pe care Secureanu îl numea ”băiatul cu pantaloni roz”, negocia pentru Sterimed, Noventis şi Farmvil. În legătură cu ultima companie apare chiar în acte numele lui Gelu Oprescu, fratele lui Sorin Oprescu.

Sterimed, Noventis şi Farmvil sunt şi pe lista de achiziţii de la Spitalul „Sf. Maria”, o altă unitate medicală a Primăriei, aflată întrul scandalului transplanturilor.
În aceaşi perioadă cu Secureanu, „Sf. Maria” a făcut achiziţii de 60 de milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite