Fiul dictatorului Siriei, Bashar Al Assad, vine în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hafez al-Assad, fiul dictaroului Siriei FOTO foreignpolicy.com
Hafez al-Assad, fiul dictaroului Siriei FOTO foreignpolicy.com

Fiul cel mare al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, Hafez va veni în iulie în România, pentru a participa la Olimpiada Internaţională de Matematică.

Numit după bunicul său, cel mai important conducător al statului sirian, generalul Hafez al-Assad, adolescentul este foarte talentat la matematică. El s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Matematică şi astfel va ajunge în România, notează Sputnik.md.

Autorităţile locale au confirmat că sunt pregătite în privinţa asigurării securităţii neobişnuitului oaspete. Hafez al-Assad va fi păzit pe perioada şederii sale la Cluj de gărzi de corp trimise special pentru el de tatăl său.

Olimpiada Internaţională de Matematică este organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, Societatea de Ştiinţe Matematice din România şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, cu sprijinul Facultăţilor de Matematică şi Informatică din Bucureşti şi Cluj-Napoca şi al Institutului de Matematică „Simion Stoilow" din cadrul Academiei Române.

La actuala ediţie vor participa peste 1.000 de elevi din peste 100 de ţări, fiecare stat fiind reprezentat de o echipă formată din maximum şase elevi şi însoţită de cel puţin doi profesori matematicieni.

Dictatura lui Bashar al-Assad 

Bashar al-Assad, preşedintele actual al Siriei, a moştenit funcţia de la tatăl său, Hafez, care a condus la rândul său ţara timp de treizeci de ani. Într-un stat care este, teoretic, republică, familia al-Assad a instaurat de facto o dictatură de familie, transmiţând puterea de la tată la fiu, potrivit Historia.ro. 

Bashar al-Assad a preluat puterea în anul 2000, la moartea tatălui său, în urma unor alegeri trucate. Perceput la început drept un posibil reformator al regimul dictatorial, Bashar al-Assad a condus Siria cu aceeaşi mână autoritară, precum tatăl său, ba chiar a împins ţara spre război civil atunci când a înăbuşit protestele Primăverii Arabe cu violenţă.

Totul a început în martie 2011, când un val de proteste democratice a ajuns şi în Siria. Răspunsul Bashar al-Assad a venit cu brutalitate: forţele de securitate au deschis focul, făcând sute de victime. Asta a deteminat revolte în toată ţara, care au dus la un sângeros război civil.

Regimul lui Al Assad a fost acuzat de atrocităţi şi masacre asupra civililor, împotriva cărora ar fi folosit inclusiv arme chimice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite