După ce a dispărut, arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiţă va fi discutată cu prioritate la Curtea Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghiţă a dispărut de o săptămână
Sebastian Ghiţă a dispărut de o săptămână

Curtea Supremă ar putea lua marţi în discuţie arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiţă, care a încălcat termenii controlului judiciar într-unul dintre dosarele de corupţie în care este cercetat. Fostul deputat este căutat de poliţişti de o săptămână, dar este de negăsit.

Magistraţii Curţii Supreme au devansat din nou termenul la care urmau să judece contestaţia procurorilor DNA la decizia de modificare a condiţiilor controlului judiciar impus lui Sebastian Ghiţă, pentru ca fostul deputat să poată părăsi ţara fără acordul organelor judiciare. Iniţial, termenul stabilit pentru judecarea contestaţiei DNA a fost stabilit pe 30 ianuarie 2017. După ce Ghiţă nu s-a mai prezentat la întâlnirea cu procurorii, de miercurea trecută, judecătorii Curţii Supreme, au modificat termenul pentru data de 5 ianuarie 2017. Dar şi acest termen a fost modificat, procesul urmând să fie judecat marţi.

Cu această ocazie, Instanţa Supremă ar putea dezbate arestarea în lipsă a fostului deputat, judecat în cinci dosare de corupţie.

Chiar dacă, iniţial, Sebastian Ghiţă a avut câştig de cauză, acesta nu avea voie să părăsească ţara, pentru că hotărârea nu era nici definitivă, nici executorie.
Până ce judecătorii nu decid arestarea lui Ghiţă, acesta nu poate fi dat în urmărire.
Abia după ce magistraţii vor emite un mandat de arestare în lipsă, pe numele fostului parlamentar va fi emis şi un mandat de urmărire naţională sau internaţională.

Cauţiune de 13 milioane de euro

Un eventual mandat de arestare pe numele săi îi va aduce lui Sebastian Ghiţă şi probleme financiare. Astfel, Ghiţă îşi poate lua adio şi de la imensa cauţiune de 13 milioane de euro, lăsată garanţie de afacerist pentru „bună purtare“. Măsura fusese luată de anchetatori în dosarul în care Ghiţă a fost trimis în judecată de DNA Ploieşti alături de foşti şefi din poliţie şi parchete, după ce, în primăvară, Camera Deputaţilor respinsese cererile privind reţinerea şi arestarea parlamentarului.

La 22 noiembrie, Curtea Supremă decisese definitiv că Sebastian Ghiţă rămâne sub control judiciar pe cauţiune, instanţa respingând, totodată, cererea acestuia de a putea părăsi teritoriul României fără încuviinţarea judecătorilor.

Garanţiile depuse de Ghiţă în contul cauţiunii de 13 milioane de euro includ atât activele unei firme pe care o controlează, cât şi mai multe imobile.

Când a fost văzut ultima oară în public

Sebastian Ghiţă a fost văzut în public ultima oară la începutul săptămânii trecute, când a participat la o întâlnire „protocolară“ cu foştii membri ai Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra SRI, care a marcat finalul mandatului fostului Legislativ.

„A fost o reuniune publică, protocolară, pot confima, conducerea SRI s-a întâlnit cu membrii şi foştii membri ai Comisiei parlamentare pentru SRI. Unii dintre ei nici nu vor mai fi parlamentari“, declara Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI. La întâlnire au participat şeful SRI, Eduard Hellvig, precum şi adjunctul său, Florian Coldea, şi alţi membri ai conducerii instituţiei.

Anchetă internă la Poliţie

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a dispus o anchetă internă, pentru a se stabili cum a reuşit fostul deputat să scape de filajul poliţiştilor.

Fostul parlamentar era supravegheat de către poliţiştii de la Operaţiuni Speciale, iar ultima oară a fost văzut de echipajul de filaj pe DN 1, după ce a plecat de la întâlnirea cu oficialii SRI. Aflat la volanul unui bolid Mercedes, Ghiţă a accelerat la peste 200 de kilometri pe oră, astfel încât maşina care se ţinea după el l-a pierdut.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite