Cutremur în Nepal. Mesajul lui Alex Găvan, alpinistul surprins de avalanşă pe Everest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alpinistul român Alex Găvan se află pe Muntele Everest, acolo unde sâmbătă dimineaţă au avut loc avalanşe provocate de cutremurul produs în Nepal, el nefiind rănit
Alpinistul român Alex Găvan se află pe Muntele Everest, acolo unde sâmbătă dimineaţă au avut loc avalanşe provocate de cutremurul produs în Nepal, el nefiind rănit

Alpinistul român Alex Găvan, care se află pe Muntele Everest, unde au avut loc avalanşe provocate de cutremurul cu magnitudinea de 7,9 pe scara Richter produs sâmbătă în Nepal, a transmis că „în acest moment, îngerii păzitori sunt elicopterele, care sunt aşteptate mâine la prima oră“, adăugând că „acesta este un timp al acţiunii“.

„Există un timp pentru a acţiona şi un timp pentru a vorbi. De această dată suntem în prima situaţie. Orice declaraţie făcută în această situaţie nu poate nici să îi aducă înapoi pe cei care au murit şi nici să îi ajute pe toţi cei care sunt acum într-o situaţie de urgenţă. În acest moment, îngerii păzitori sunt elicopterele, care sunt aşteptate mâine la prima oră, dacă vremea permite, precum şi toţi cei care vor avea grijă de cei răniţi în această noapte. Orice alte cuvinte ar însemna pentru mine o lipsă de respect faţă de marea amărăciune şi marea durere pe care le trăiesc oamenii. Acesta este un timp al acţiunii“, a transmis alpinistul român. 

Alex Găvan a transmis în această dimineaţă pe Twitter că nu este rănit în urma avalanşelor provocate de cutremurul din Nepal. 

Alpinistul român a scris în această dimineaţă pe Twitter că a fost o „avalanşă uriaşă“ şi că multe persoane se aflau pe munte. „Tabăra de bază de pe Everest cutremur uriaş apoi avalanşă de pe Pumori“, a scris alpinistul român. „Alergând pentru viaţă din cortul meu. Nevătămat. Multe multe persoane se află pe munte“, a adăugat Găvan.

image

El a revenit ulterior cu un nou mesaj pe Twitter, în care face apel să fie trimise elicoptere pentru transportarea răniţilor de pe Everest. „Am ajutat la căutarea şi salvarea victimelor dintr-o vastă zonă devastată. Mulţi morţi. Mult mai mulţi răniţi. Mulţi vor muri“ dacă nu sunt transportaţi cu elicopterele de urgenţă, a avertizat Găvan.

Alex Găvan, românul care atacă „zona morţii“

Alpinistul Alex Găvan a plecat, la finalul lunii martie, într-o nouă expediţie în Munţii Himalaya, pentru a escalada vârful Lhotse (8.516 metri), fără oxigen suplimentar şi fără porteri de altitudine. Expediţia este programată să dureze aproximativ două luni, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleză a muntelui. Lhotse este al patrulea munte ca înălţime din lume, după Everest, K2 şi Kangchenjunga, şi este situat la graniţa dintre Tibet şi Nepal. Vârful său este legat de Everest prin Şaua Sudică, aflată la peste 8.000 m altitudine.

În 2012, alpinistul a mai avut două tentative a urca pe Lhotse. Prima dată, în sezonul de primăvară, Alex s-a retras de la altitudinea de 7.600 de metri, ca urmare a unei infecţii pulmonare dobândite în tabăra de bază. A doua oară, în sezonul de toamnă, Alex Găvan şi partenerul său Alexey Bolotov (Rusia) s-au retras din cauza condiţiilor de pe munte, în noaptea ascensiunii finale, după ce au atins altitudinea de 8.000 de metri.

Alex Găvan a urcat până acum şase vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar şi porteri de altitudine. Alpinistul român a escaladat trei dintre cele şase vârfuri în premieră pentru România: Shisha Pagma (8.027 m) – în 2013; Makalu ‐ (8.463 m) – în 2008; Gasherbrum 1 (8.068 m) – în 2007. Pe vârfurile Broad Peak (8.047 m) – în 2014, Manaslu (8.156 m) – în 2011, Cho Oyu (8.201 m) – în 2006, Alex a realizat cea de-a doua ascensiune românească.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite