Crimele, din nou în prime time!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câteva zile jurnalele au fost monopolizate iar de crime. Ştirile despre cine a mai fost la vorbitor la Rahova, inaugurarea a încă zece kilometri de autostradă sau bălăcărelile dintre politicieni au trecut în planul secund.

Trunchiul fără cap, fără mîini şi fără picioare al unei femei a fost găsit în rîul Argeş. Trupurile carbonizate a două persoane au fost descoperite, unul pe bancheta din spate, iar celălalt în portbagajul unei maşini găsită arsă undevă în Mehedinţi....

Poliţiştii şi procurorii au lucrat contra cronometru şi în timp record au reuşit să rezolve cele doua cazuri. Au reuşit să prindă autorii şi să probeze faptele.

În ceea ce-i priveşte pe cei doi carbonizaţi, un bărbat şi o femeie, s-a stabilit că au fost victimele unei tîlhării după care au fost omorîţi în bătaie. Autorii faptei, patru tineri cu vîrstele între 17 şi 22 de ani, nu s-au înţeles la preţ cu dealerul pentru nişte etnobotanice, aşa că le-au luat gratis şi au pecetluit afacerea prin uciderea în bătaie atît a vînzatorului de moarte la plic, cît şi a însoţitoarei lui. Aşa au înţeles tinerii respectivi să-şi înceapă viaţa: cu droguri, crime şi puşcărie. Cît despre vînzătorul de etnobotanice pot spune că dacă tot a distrus atîtea destine prin comerţul lui trebuia să se aştepte la un sfîrşit pe măsură....  

Cazul femeii al cărei cadavru a fost segmentat are, pe lîngă faptele de un macabru şocant, şi un aspect pe cît de important pe atît de ignorat: liberararea condiţionată. Da, autorul acestei crime a fost eliberat condiţionat din puşcărie în luna aprilie. Fusese condamnat  în 2008 la opt ani de inchisoare pentru un viol. Îşi ameninţase victima şi chiar a rănit-o cu un cuţit. A ameninţat-o că dacă-l denunţă, atunci cînd iese din puşcărie, o omoară. Femeia, contrar ameninţărilor l-a denunţat, poliţiştii şi procurorii au probat fapta, iar instanţa l-a condamnat pe violator la opt ani de închisoare. Din închisoare, violatorul a trimis mai multe mesaje de ameninţare fapt ce a determinat-o pe femeie să plece din ţară. De teamă pentru viaţa ei.

În puşcărie, condamnatul afişa în schimb o atitudine spăşită mimînd îndreptare morală şi reeducare totală. Drept răsplată, în aprile 2013, comisia de liberare condiţionată a apreciat că cinci ani de detenţie sînt suficienţi şi că violatorul poate fi trimis înapoi în rîndul lumii civilizate.

Ce a făcut reeducatul după ce a ieşit din puşcărie ?! A violat din nou. Doar că de data aceasta, pentru a nu mai fi denunţat, a ucis victima, i-a tranşat cadavrul şi a aruncat segmentele în apa Argeşului. Asta ca o dovadă că a învăţat ceva în puşcărie: cum să ascundă urmele faptei. Doar că nici în felul acesta nu a reuşit să-i păcălească pe anchetatori aşa cum  i-a păcălit pe cei din comisia de liberare condiţionată.

Cei care au decis liberarea celui condamnat au pe conştiinţă viaţa femeii batjocorite şi omorîte. Sînt convins că şi dacă acest monstru ar fi stat toţi cei opt ani în puşcărie tot nu s-ar fi îndreptat, dar măcar încă trei ani, societatea ar fi avut o teamă mai puţin.

Legislaţia în domeniul liberării condiţionate este incompletă şi pune în pericol cetăţenii cinstiţi, care au încredere în justiţie. Supravegherea după liberare este inexistentă. În alte ţări cei care beneficiază de acest tip de clemenţă a legii sînt obligaţi să poarte o brăţară specială, au un ofiţer care-i supraveghează şi-l evaluează periodic.

Tot ca o deficienţă a legislaţiei în domeniu, criteriile de apreciere a îndreptării / reeducării celor condamnaţi sînt aplicate superficial sau subiectiv. Chiar, criminalul acesta o fi scris şi el vreun volum de poezii sau vreo lucrare ştiinţifică pentru a convinge comisia şi instanţa?  Şi dacă a scris, membrii comisiei academice de apreciere a lucrării pot fi consideraţi şi ei vinovaţi moral alături de cei ai comisiei de liberare?! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite