Şereş a primit 4 ani de închisoare pentru favorizarea „Băieţilor deştepţi“
0Sentinţă Codruţ Şereş – fost senator, fost ministru, fostă tânără speranţă a partidului controlat de Dan Voiculescu – a fost condamnat definitiv în dosarul „Hidroelectrica“. Prejudiciul în acest caz este unul uriaş: 100 de milioane de euro
Fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş (46 de ani) a fost condamnat ieri la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul „Hidroelectrica”. Decizia a fost dată de Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă. Şereş se află însă în penitenciar după ce în ianuarie 2015 a fost condamnat la patru ani şi opt luni de închisoare în dosarul „Privatizărilor strategice”.
La pedepse mult mai mari au fost condamnaţi însă trei dintre membrii fostei conduceri a Hidroelectrica. Mai exact, Eugen Pena (director general), Traian Oprea (director general) şi George Asan (director Direcţia furnizare) au primit câte 7 ani de închisoare. Asta în condiţiile în care instanţa de fond îi condamnase la câte 5 ani
închisoare.
În plus, alţi trei directori în instituţii de stat au primit 5 ani de închisoare, respectiv 4 ani în urma deciziei de ieri a Curţii Supreme. Potrivit sentinţei, toţi directorii implicaţi, mai puţin Şereş, trebuie să plătească prejudicul din acest dosar, aproximativ 100 de milioane de euro.
Contracte nefavorabile Hidroelectrica
Ancheta în acest caz a fost făcută de procurorii DIICOT şi a vizat modul în care a fost contractată energie electrică în condiţii nefavorabile pentru Hidroelectrica. Beneficiarii contractelor sunt aşa-numiţii „Băieţi deştepţi“ din energie. Acest lucru a condus la imposibilitatea asigurării, în anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional – ramură strategică a economiei naţionale, aspect de natură să submineze economia naţională.
Practic, fosta echipă de conducere de la Hidroelectrica a fost acuzată că, în cursul
anului 2003, în contextul apariţiei fenomenului de secetă hidrologică pentru fluviul Dunărea şi al prognozelor meteorologice privind situaţia hidrologică pe râurile interioare, nu a invocat clauza de forţă majoră inserată în contractele de furnizare a energiei electrice, până la normalizarea regimului hidrologic, şi nici nu a luat măsuri în vederea renegocierii preţurilor, cu consecinţa înregistrării unei pierderi financiare considerabile de către SC Hidroelectrica SA.
Procurorii DIICOT au mai arătat că, în perioada 2003 - 2004, directorii au încheiat ilegal patru contracte de furnizare de energie electrică, cu majorarea cantităţilor de energie electrică pe o perioadă de nouă-zece ani. Asta deşi Hidroelectrica nu avea dreptul să încheie în această perioadă contracte pe piaţa concurenţială pentru furnizare de energie electrică şi nici acte adiţionale la contractele aflate în derulare.
Promovat de Dan Voiculescu
Codruţ Şereş a fost unul dintre politicienii tineri promovaţi de Dan Voiculescu. De altfel, cariera sa profesională şi-a început-o la grupul de firme Grivco, controlat de Dan Voiculescu. În anul 2001, Şereş s-a înscris în Partidul Umanist Român (PUR) – viitorul Partid Conservator şi a ajuns rapid vicepreşedinte al formaţiunii. În 2004, el a fost propus de PUR să candideze la Preşedinţia România, dar ca urmare a alianţei cu PSD s-a renunţat la candidatură.
În 2004 a fost ales senator de Maramureş, iar în 2005 este numit la conducerea Ministerului Economiei şi Comerţului în guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu. În 2010 este numit preşedintele companiilor Antena 1 SA şi Intact Production SA, el fiind, totodată, membru al Consiliului de Administraţie al Antena 3 SA. În 2013, părăseşte trustul condus de familia Voiculescu. ;