Cine este patronul Pionierul SA. Judecătorii l-au condamnat pentru înşelăciune şi evaziune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine este patronul Pionierul SA
Cine este patronul Pionierul SA

Cine este patronul Pionierul SA. Gideon Zelivansky (55 de ani), cetăţean israelian născut în Tel Aviv, cel care controlează terenurile din Fabrica Pionierul,  a fost condmnat definitiv la şase ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi înşelăciune. Procurorii DNA spun că pe afacerist nu l-a interesat soarta fabricii de încălţăminte, singura lui miză fiind activele imobiliare ale fabricii.

Gideon Zelivansky, cel care deţine prin intermediul unei firme înregistrate în Cipru 91% din acţiunile Pionierul SA, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală. Iniţial, Tribunalul Bucureşti decisese, pe 1 octombrie 2014, condamnarea acestuia la 10 ani de închisoare.

De asemenea, instanţa a dispus ca Zelivansky Gideon să plătească în solidar cu două firme pe care le controelază: SC ZG Proiect Solid Developer SRL şi Teamset Consultants LTD către afaceristul Mostafa Gozal suma de 2.129.010 de euro. Societăţile ZG Proiect Solid Developer SRL şi Teamset Consultants LTD au fost condamnate la plata unor amenzi de 250.000 de lei.

Cine este patronul Pionierul SA. Lanţul societăţilor

Gideon Zelivansky este acţionar la firma Teamset Consultants LTD, cu sediul în Nicosia (Cipru), care la rândul ei deţine 91.58% din SC Pionierul SA, societate care a închiriat locaţia de pe strada Tăbăcarilor, nr. 7, unde a funcţionat clubul Colectiv.   Restul de acţiuni la Pionierul sunt deţinute de GMP Privacom, companie ce aparţine tot unui off-shore din Cipru, Menta Investments Limited- care ar fi controlate tot de Zelivansky.
În acest moment, în acest dosar, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra pachetului de acţiuni pe care Zelivansky îl deţinea la Pionierul SA, măsură menţinută de instanţă.

În prezent, SC Pionierul SA se află în insolvenţă. Compania închiriază rămăşiţele fostei fabrici cu 3,5 până la maximum cinci euro pe metrul pătrat. De la cluburi la săli de dans pentru copii, de la service-uri auto la tipografii, chiriaşii de azi închid ochii în faţa degradării, ca să platească, în centrul Capitalei, un preţ mic. Unul dintre chiriaşi era şi Clubul Colectiv.

Pionierul SA, datoare vândută lui Mostafa Gozal

Potrivit tabelului preliminar al creanţelor, cel mai mare creditor al Pionierul SA este Mostafa Gozal, care are de recuperat cei 1,75 de milioane de euro. Urmează Administraţia Finanţelor Publice Sector 4 cu peste 375.000 de lei, dar şi Zelivansky Gideon, cel care a fost acuzat în acest caz, cu 660.000 de lei. Clădirea Pionierul a fost construită în 1913 de către industriaşul Nicola Prodanof. Din perioada comunistă şi până la privatizare, a produs pantofi sport.
 

Cine este patronul Pionierul SA. Acuzaţiile DNA

Potrivit DNA, la sfârşitul anului 2006, Zelivansky s-ar fi decis să achiziţioneze, în scopul revânzării, imobilul format terenul în suprafaţă de 15.681 mp şi construcţii cu o suprafaţă construită în valoare de 10.932 mp, situat în Bucureşti, zona Unirii - Timpuri Noi, aparţinând SC Pionierul SA, imobil a cărui valoare era de 15.681.000 de euro.


În acel moment, Pionierul SA avea ca obiect de activitate confecţionarea unor articole de încălţăminte, un capital social în valoare de 890.802,5 de lei şi un număr de 356.321 acţiuni nominative în valoare de 2,5 lei. Cumpărarea directă a terenului de la societate ar fi fost prea costisitoare şi ar fi presupus ca afaceristul să dispună de suma de bani necesară achiziţionării terenului, aproximativ 15,5 milioane de euro.

Apare a doua societate

Din decembrie 2006 până în iulie 2008, Zelivansky ar fi negociat individual cu acţionarii şi semnează 37 de contracte de cesiune. Cu 3,6 milioane de euro, preia 65,5% din acţiuni şi, implicit, controlul companiei. Imediat după intrarea lui Zelivansky în Pionierul SA, în 2007, compania îşi extinde domeniul de activitate la dezvoltare imobiliară, prin cumpărarea şi vânzarea de terenuri, până când renunţă definitiv la fabricarea de încălţăminte

Întrucât Z.G. Proiect Solid Developer SRL nu derulau nicio activitate, sumele necesare achiziţionării acţiunilor aparţinând Pionierul SA au fost puse la dispoziţia societăţii de Zelivansky indirect, prin intermediul firmei firma Teamset Consultants LTD, care, în perioada decembrie 2006 - iulie 2008, a încheiat 12 contracte de împrumut cu Z.G. Proiect Solid Developer SRL.

Cine este patronul Pionierul SA. Ingineria financiară să pună mâna pe societate

Procurorii spun că Zelivansky a pus la punct ingineria financiară prin intermediul societăţii  ZG Proiect Solid Developer SRL, care cumpăra acţiuni la Pionierul SA, iar după achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni ar fi deţinut controlul societăţii şi ar fi diminuat prin majorare de capital participaţia celorlalţi acţionari minoritari, astfel încât putea decide singur vânzarea terenului.  

Cesiunea acţiunilor

“În acest context, era esenţial pentru planul inculpatului achiziţionarea pachetului de acţiuni de la un om de afaceri (parte vătămată), reprezentând 27,5% din capitalul social”, susţin procurorii DNA.
În concret, în datele de 17 noiembrie 2008 şi 22 decembrie 2008 Zelivansky, prin intermediul celor două societăţi comerciale pe care le administra, Teamset Consultants LTD şi Z.G. Proiect Solid Developer SRL,  a indus în eroare pe Mostafa Gozal cu ocazia executării unui contract de garanţie mobiliară având ca obiect cesiunea unor acţiuni ale Pionierul SA, cauzându-i acestuia din urmă un prejudiciu în valoare de 2.500.000 de euro.
Cele două companii Teamset Consultants LTD şi Z.G. Proiect Solid Developer SRL  încheie 12 contracte de împrumut. În contul celor 3,6 milioane de euro cu care Zelivansky cumpărase Pionierul, se pun garanţie acţiunile. La momentul oportun, Teamset Consultants LTD îşi cere banii, Z.G. Proiect Solid Developer SRL nu plăteşte, iar offshore-ul cipriot devine majoritar.

Afacerea

La scurt timp, Pionierul începe să scoată la vânzare terenuri de 15.681 de metri pătraţi, cu tot cu clădiri, la un preţ de 13,9 milioane de euro. Simultan, înfiinţează o nouă firmă, Pio Development SRL,potrivit Digi 24, căreia îi vinde sub preţul pieţei un teren de 2000 de metri pătraţi şi clădirile aferente. În cei cinci ani cât funcţionează, firma are cifră de afaceri zero. În schimb, îşi reduce activele, acumulează pierderi, apoi este radiată.

Planul lui Gideon Zelivansky de a scoate din teren un profit rapid se blochează, însă. Pe de o parte, nepoţii lui Nicola Prodanof deschid procese de revendicare a dreptului de proprietate. Pe de alta, Mostafa Gozal, unul din foştii acţionari de la care Zelivansky cumpărase 27,5% din Pionierul îi face o plângere pentru că nu-şi primise integral banii. ANAF şi DNA încep investigaţiile la fosta fabrică şi în firmele implicate.
 

Fraudele

Ancheta DNA a dezvăluit că în cursul anului 2008, Zelivansky ar fi omis în parte să evidenţieze, în actele contabile ori în alte documente legale, veniturile realizate în urma încheierii actului de adjudecare şi luare în posesie, încheiat între SC Z.G. Proiect Solid Developer SRL  şi Teamset Consultants LTD, în scopul sustragerii de la obligaţiile fiscale în valoare de 2.575.576,05 de lei.

Cine este Gideon Zelivansky, patronul Pionierul SA

Gideon Zelivansky îşi începe afacerile în România în 1999, prin societatea Isro Privacom SRL, la care deţine 90 la sută din acţiuni. Primul pas: a cumpărat o secţie a fostei ţesătorii de bumbac Suveica din Capitală. Al doilea pas, a înfiinţat societatea Ghital Privacom SRL, la care este asociat, şi cumpără o altă secţie în Suveica. În 2000, Zelivansky cumpără şi alte secţii ale fabricii Suveica aflate în stare de conservare. La aceeaşi adreasă cu dependinţele fostei întreprinderi de prosoape sunt înregistrate în perioada respectivă mai multe societăţi ale sale: Gtne Privacom SRL şi ZM Privacom SRL, potrivit unei anchete publicate de Digi 24.

În 2005, este înregistrată o altă societate, de această dată profilată pe dezvoltare imobiliară: Z.G. Proiect Solid Developer SRL – folosită în afacerea Pionierul. Total Business Management SRL este a doua firmă înfiinţată de omul de afaceri israelian care are ca obiect principal de activitate afacerile imobiliare. Compania este redenumită în 2011 Total Ecocolect SRL, iar Zelivansky îi schimbă domeniul de activitate în colectarea deşeurilor nepericuloase.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite