Cele mai multe spitale bucureştene au stabilit coplata la externare la 10 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De mâine intră în vigoare coplata FOTO Adevărul
De mâine intră în vigoare coplata FOTO Adevărul

Începând de luni va intra în vigoare coplata la externare. Prin urmare, pacienţii români care se vor interna în spital şi care nu se află în categoriile exceptate de la coplată vor fi nevoiţi să achite între 5 şi 10 lei, sumă stabilită de consiliul de administraţie al spitalului, la ieşirea din unitatea sanitară. Majoritatea spitalelor bucureştene au stabilit valoarea coplăţii la 10 lei, suma maximă impusă prin lege.

Printre acestea se numără Spitalul Floreasca, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă şi Spitalul "Sf. Maria". Totuşi, există şi spitale care încă analizează situaţia, considerând că nu le pot lua bani bolnavilor cu venituri foarte mici.

Managerul Spitalului Cinic Floreasca, prof. Radu Macovei, a declarat că această sumă, fie şi minimă, adică de cinci lei, nu va putea fi încasată de la oamenii cu venituri reduse. "Vom percepe 10 lei drept coplată, însă bolnavilor cu venituri reduse nu le vom putea cere nici măcar cinci lei", a spus Macovei.

Sunt însă spitale unde, duminică, nu era stabilită valoarea coplăţii, motivul fiind legat tot de pacienţii fără venituri sau cu venituri foarte mici. În această situaţie se află, de pildă, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş".

În 21 martie, vicepreşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Iulian Petre, a declarat că introducerea coplăţii la externare va genera frustrare printre pacienţi, pentru că nu este însoţită de creşterea calităţii serviciilor medicale. "Va fi o taxă care va genera frustare printre pacienţi, mai ales că nu este dublată de o creştere a valorii serviciilor medicale", i-a spus Iulian Petre ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Cu acelaşi prilej, Nicolăescu, a spus că speră ca "această coplată modestă", care va fi plătită din 1 aprilie, să fie înţeleasă în scopul descurajării internărilor fictive, care consumă bani fără niciun fel de raţiune medicală, ci mercantilă.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite