APADOR-CH: Cum poţi afla dacă CNP-ul tău a votat la referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
referendum votare

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a publicat pe pagina sa web un ghid pe care românii îl pot folosi pentru a afla dacă CNP-ul lor apare pe listele cu votanţi în dreptul persoanelor care au participat la scrutin.

Dacă nu votaţi la referendumul din 6-7 octombrie 2018, dar vreţi să ştiţi dacă Codul vostru Numeric Personal (CNP) figurează că ar fi votat pe listele electorale permanente, puteţi face o solicitare către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) ca să aflaţi adevărul. Deşi de la ultimele alegeri România a descoperit şi ea minunea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), referendumul de anul acesta se va ţine tot în mod „tradiţional”, adică fără SIMPV.

Guvernul a motivat această lipsă spunând în OUG 86/2018 – pe care a dat-o ca să modifice legislaţia electorală special pentru referendum – că AEP nu are timp să achiziţioneze sistemul respectiv şi să-l implementeze.  E vorba de tabletele cu care erau citite cărţile de identitate în momentul votului şi de sistemul de camere de luat vederi din secţii. Practic din cauza acestei „grabe”, mai multe reguli de desfăşurare a referendumului, menite să asigure transparenţa şi corectitudinea votului, au fost abrogate prin OUG 86/20018.

Partea şi mai gravă este faptul că prin adoptarea amintitei ordonanţe de către Parlament, situaţia „excepţională” de la acest referendum se va permanentiza, orice referendum de acum încolo urmând să se ţină fără SIMPV, doar pentru că acum guvernul s-a grăbit ca să-l organizeze pe acesta. Pentru a corecta măcar pe viitor situaţia, am trimis o solicitare Parlamentului, în care am cerut ca la votarea legii de adoptare a OUG 86/2018 să aibă grijă să elimine excepţia de la folosire SIMPV măcar pentru viitoarele referendumuri, scrie APADOR-CH pe site-ul său.

Organizaţia îndeamnă cetăţenii să dea o mână de ajutor ca acest mesaj să ajungă nu numai la Birourile permanente din Senat şi Camera deputaţilor (unde am trimis noi), ci şi la fiecare parlamentar în parte. Romănii sunt invitaţi să copieze textul scrisorii de mai jos şi să trimită un mesaj parlamentarului din circumscripţia fiecăruia, în nume personal. 

Găsiţi aici adresele deputaţilor pe fiecare circumscripţie, şi aici vă puteţi căuta senatorii.

Cum cereţi AEP extrasul din registrul electoral

Cea de a doua solicitare pe care cetăţenii o pot face în nume personal, în legătură cu acest referendum, este către AEP şi îi ajută pe cetăţeni să aflle dacă CNP-ul lor a votat la referendum. Legea referendumului nu prevede un termen de 6 luni pentru verificarea listelor electorale, ci numai că AEP verifică sesizările primite cu privire la listele electorale, sesizări care trebuie făcute în 15 zile de la validarea referendumului. Deci, în aproximativ 30-45 zile de la validare ar trebui să se încheie, practic, verificarea sesizărilor pe care le primeşte AEP, iar extrasele de pe lista electorală să poată fi comunicate de AEP cetăţenilor care le solicită, conform modelului de mai jos:

Cererea poate fi depusă personal sau transmisă prin fax ((021)310.13.86), poştă (Str. Stavropoleos, Nr. 6, Bucureşti, Sector 3, 030084) sau e-mail (scanată pentru că trebuie semnată olograf). E-mailurile vor fi trimise la office@roaep.ro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite