Tobă: Alegerile locale vor fi supravegheate cu ajutorul a două aplicaţii care vor împiedica votul multiplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Dorin Constanda
FOTO Dorin Constanda

Autorităţile au creat un sistem informatic pentru prevenirea votului multiplu care va ajuta şi la stabilirea prezenţei la vot în timp real, în acest sens fiind create două aplicaţii. Pentru descoperirea vulnerabilităţilor acestui program, până în ziua alegerilor vor avea loc trei simulări.

„Elementul de noutate pentru această campanie electorală îl reprezintă sistemul informatic de prevenire a votului multiplu, realizat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP – n.r.) şi Seviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Este un sistem util pentru semnalarea în timp real a intenţiilor de vot multiplu şi pentru stabilirea prezenţei la vot”, a declarat joi ministrul de Interne, Petre Tobă, potrivit news.ro.

Astfel, la acest scrutin vor dispărea raportările la intervale regulate despre prezenţa la vot, întrucât această aplicaţie va permite o raportare în timp real a prezenţei la vot, care va fi actualizată în timp real şi va fi publicată pe site-ul destinat alegerilor locale din 2016.

„Sunt şi modificări organizatorice. Am luat măsuri şi au fost identificaţi operatorii de calculator, informaticienii, au fost făcute etape de pregătire, astfel încât să fie apţi în momentul votului. Având în vedere tocmai caracterul informatic al sistemului, am cerut colegilor AEP şi STS să efectuăm trei testări în condiţii cât mai apropiate de cele ale alegerilor”, a mai spus Tobă.

Astfel, pe 22 mai va avea loc prima testare care se va face în condiţiile similare cu cele din ziua alegerilor. Concret, operatorii vor fi în secţiile de votare şi vor introduce datele prin intermediul unor tablete.

„Au trecut prin faza de instruire 33.370 de persoane, iar după această instruire, 32.000 de persoane au fost selectate. În perioada 9-16 mai, persoanele vor fi convocate în grupuri de 50-100 şi li se vor distribui mijloacele tehnice, acele tablete care intră în posesia operatorilor de vot”, a declarat Marcel Opriş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Pentru alegerile din 5 iunie vor exista două aplicaţii. Una dintre ele va verifica CNP-urile, astfel încât să nu existe situaţii de vot multiplu. O altă funcţionalitate este transmiterea numărului de alegători prezenţi la urne. 

Cele două aplicaţii informatice au fost modificate, iar codurile sursă realizate de programatorii aplicaţiilor au fost predate la Autoritatea Electorală Permanentă şi nu vor mai suferi niciun fel de modificări.

Peste 50.000 de angajaţi ai MAI vor fi în stradă în ziua alegerilor

Potrivit unei analize făcute de Ministerul Afacerilor Interne, vor fi angrenaţi în activităţile legate de alegeri peste 50.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri. Aproximativ 30.000 de angajaţi MAI vor asigura paza birourilor electorale de circumscripţie şi a secţiilor de votare.

Alegerile locale din 2016 au trei noutăţi importante, una dintre acestea fiind că preşedintele consiliului judeţean nu va mai fi ales prin vot direct, ci, la fel ca înainte de 2008, acesta va fi desemnat dintre consilierii judeţeni.

Alegătorii vor primi la alegerile din 5 iunie trei buletine de vot, pentru primar, consilieri locali şi consilieri judeţeni, şi nu patru aşa cum s-a întâmplat la la alegerile locale din 2012. 

O altă noutate este aceea că secţiile de votare vor fi informatizate, primul reprezentant al comisiei de votare cu care alegătorii se vor întâlni va fi operatorul de calculator, care va introduce datele astfel încât să se evite fraudele prin vot multiplu. Alegerile din 2016 aduc o schimbare şi în privinţa desemnării preşedinţilor secţiilor de votare, numele acestora fiind tras la sorţi în mod electronic.

Bugetul alocat alegerilor locale este de 350.663.000 de lei, urmând să fie organizate 18.616 secţii de votare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite