Incidenţa în Bucureşti a ajuns la 1,14 la mie. Ce restricţii se vor aplica în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Rata de incidenţa cumulată calculată la 14 zile a ajuns joi la 1,14 la mie, potrivit datelor publicate de Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti.

Potrivit noilor măsuri adoptate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă(CNSU) miercuri şi adoptate de Guvern joi, din data de 8 ianuarie se vor aplica următoarele restricţii:

  • competiţiile sportive la interior sau exterior se vor desfăşura doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafaţă a arenei, asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între persoane şi purtarea măştii de protecţie;
  • activităţile cinematografelor,  instituţiilor de spectacole sau concerte  în spaţii închise sau deschise va fi permisă  în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie;
  • desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale să fie permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 500 de persoane, în intervalul orar 5,00-22,00,cu asigurarea unei distanţe de 2 metri între persoane şi a unei suprafeţe de minim 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie.

Totodată, activitatea restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor şi la terase, rămâne în continuare permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 5,00-22,00. Dacă rata de incidenţă creşte peste 3 la mia de locuitori, capacitatea pentru operatorii economici de acest tip va fi redusă la 30%. 

Pentru toate activităţile menţionate mai sus, participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva COVID-19  şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 ,respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid numai vechi de 48 de ore.

În acelaşi timp, conform ultimelor măsuri adoptate, „organizarea de procesiuni sau pelerinaje religioase este permisă numai cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii cu avizul Secretariatului de Stat pentru Culte”.

Amintim că printre măsurile decise de autorităţi se numără, de asemenea, purtarea obligatorie şi corectă a măştii chirurgicale sau tip FFP2 în toate spaţiile publice închise şi deschise, cu anumite excepţii.

Rata de infectare a crescut săptămâna aceasta în Bucureşti, de la 0,87 luni, la 0,9 marţi, iar de miercuri a trecut de 1 la mia de locuitori. Cea mai mare rată de infectare în Capitală a fost atinsă pe 22 octombrie, când a fost raportată o incidenţă de 16,54 la mia de locuitori. De atunci, aceasta a fost în scădere până pe 30 decembrie.

Citeşte şi: Noi restricţii decise de CNSU: Măştile textile şi cele din plastic transparent, interzise. Ce alte măsuri au mai decis autorităţile | DOCUMENT

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite