Numărul candidaţilor la BAC a scăzut semnificativ în ultimii doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii doi ani, numărul candidaţilor la examenele de bacalaureat a scăzut semnificativ. Dacă în 2014 numărul candidaţilor admişi la BAC era de peste 27.000 de elevi, în 2016 numărul lor a scăzut la peste 21.000. Totodată, în anul de studii 2016-2017 admiterea în clasa a 10-a fost organizată în doar 294 de licee din cele 375 existente.

În 161 de licee a existat un număr suficient de elevi pentru a forma două clase de a 10-a, aşa cum stipulează regulamentul în domeniul educaţiei. Celelalte instituţii au format o singură clasă de a 10-a, cu titlu de excepţie – arată un raport al Ministerului Educaţiei şi Agenţiei Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare, transmite IPN.

Potrivit directorului Agenţiei, Anatol Topală, această situaţie s-a creat ca rezultat al situaţiei demografice din Republica Moldova. Potrivit lui, numărul de licee este în continuă descreştere, iar elevii continuă să opteze mai mult pentru liceele din mediul urban în defavoarea celor de la sate. Circa 45% din licee au avut mai puţin de 25 de candidaţi.

Ministra educaţiei, Corina Fusu, a menţionat că, în general, situaţia legată de promovarea examenelor de bacalaureat este una pozitivă. Dacă rata totală de promovare a examenului de bacalaureat, sesiunea 2016, constituie 62,42%, rata de promovare în rândul elevilor care au finalizat ciclul liceal în anul curent este de 86,33%, majorându-se cu patru puncte procentuale faţă de acelaşi indicator din 2015 şi cu 15 puncte procentuale faţă de anul 2014. „Acum doi ani , şapte din zece absolvenţi ai liceelor au luat note de trecere la bacalaureat, iar la sesiunea curentă aproape două din zece candidaţi de la licee au susţinut cu brio examenul respectiv. Această creştere constantă este îmbucurătoare şi demonstrează o atitudine responsabilă şi corectă atât din partea liceenilor, cât şi a cadrelor didactice”, a spus Corina Fusu.

Raportul arată că deşi numărul de licee a scăzut, s-a îmbunătăţit calitatea instruirii. În sesiunea curentă fiecare al 5-lea liceu a avut o rată de promovare de 100%.

Un alt aspect evidenţiat de analiza datelor comparative arată că, faţă de anul 2014, s-a diminuat de circa două ori numărul candidaţilor de la profilul real din licee, deşi candidaţii de la profilul real care au promovat examenul de bacalaureat au obţinut medii generale mai mari decât colegii lor de la profilul umanist.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite