Membrii „grupului Ilaşcu” ar putea primi ajutor din partea statului român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 9 decembrie 1993, un tribunal ilegitim de la Tiraspol i-a condamnat pe membrii „grupului Ilaşcu”
Pe 9 decembrie 1993, un tribunal ilegitim de la Tiraspol i-a condamnat pe membrii „grupului Ilaşcu”

Parlamentul de la Bucureşti ar putea adopta proiectul de lege prin care foştii deţinuţi politici de la Tiraspol - Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa şi Alexandru Leşco - vor fi incluşi în categoria persoanelor care vor beneficia de anumite drepturi, inclusiv financiare. Decizia ar putea fi luată chiar şi cu votul negativ al comisiei privind drepturile omului.

Proiectul de lege iniţiat de către deputatul Eugen Tomac privind acordarea unui ajutor foştilor deţinuţi politici de la Tiraspol a fost adoptat de Senat

Senatul de la Bucureşti - una din cele două camere ale Parlamentului României - a adoptat luni, 2 noiembrie, iniţiativa legislativă a deputatului Eugen Tomac referitoare la acordarea unor drepturi, inclusiv financiare, foştilor deţinuţi politici de la Tiraspol. Deşi Comisia sesizată în fond a dat raport suplimentar de respingere, senatorii români au votat adoptarea proiectului de act normativ cu 70 de voturi „pentru”, zece - „împotrivă” şi cu 11 abţineri.

„Mă bucur că după lungi discuţii în contradictoriu am reuşit să-i conving, totuşi, pe colegii mei senatori de importanţa acestei iniţiative legislative. Orgoliile nu-şi aveau locul într-o astfel de dezbatere, scopul nostru fiind comun, acela de a-i sprijini pe aceşti oameni, eroi ai luptei pentru democraţie. Sacrificiul acestora merită gratitudinea statului român pe deplin. Le mulţumesc senatorilor care au votat pentru şi am încrederea că şi colegii mei din Camera Deputaţilor le vor urma exemplul”, a declarat preşedintele executiv al Mişcării Populare, Eugen Tomac.

Tomac s-a arătat surprins, dar şi contrariat de cele 10 voturi împotrivă. „Recunosc că mi-e greu să înţeleg cum să te împotriveşti să-i ajuţi pe cei care şi-au sacrificat libertatea pentru democraţie”, a comentat parlamentarul de la Bucureşti.

Iniţiativa legislativă urmează să fie dezbătută şi în cadrul Camerei Deputaţilor, aceasta fiind camera decizională.

Eugen Tomac spune cine sunt senatorii proruşi din Parlamentul României. „Credeam că nimic din lumea politică nu mă mai poate surprinde. M-am înşelat”

Anterior, într-o declaraţie de presă, Eugen Tomac preciza că proiectul vizează amendarea legii care acordă sprijin cetăţenilor români, persoanelor persecutate de dictatura comunistă sau care au fost deportate în străinătate ori constituite în prizonieri. „Am propus ca în lista beneficiarilor pentru un sprijin financiar din partea statului roman sa fie incluşi şi românii care au fost condamnaţi în urma unui simulacru de proces in 1993 de către un tribunal ilegal la Tiraspol”, a amintit deputatul român.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite