Elevii din Nordul şi Sudul Republicii Moldova nu văd cu ochi buni UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii şi elevii din RM vor fi mai aproape de UE. FOTO Adevarul
Tinerii şi elevii din RM vor fi mai aproape de UE. FOTO Adevarul

Elevii şi tinerii din nordul şi sudul RM, în special cei din Bălţi şi Găgăuzia, nu prea înţeleg ce înseamnă UE, perceperile lor bazându-se pe mituri.  Declaraţia a fost făcută în cadrul proiectului  naţional „Promovarea Uniunii Europene în şcolile din RM” lansat, astăzi, de câteva ministere şi ong-uri.

Proiectul constă în familiarizarea elevilor şi tinerilor din RM cu valorile, instituţiile, misiunea şi programele de mobilitate academică ale Uniunii Europene pe parcursul anului 2015. Astfel, în fiecare şcoală din ţară vor fi desfăşurate activităţi nonformale, ca miturile despre acordul  de asociere cu UE să fie „dărâmate”.

Proiectul urmează să fie implementat în toate raioanele din ţară şi va fi derulat în 1200 de gimnazii şi licee, unde vor fi antrenaţi elevi şi tineri cu vârstele cuprinse între 12 şi 30 de ani. În cadrul proiectului a fost eleborat Ghidul profesorilor privind organizarea activităţilor social-educativede promovare a UE. În baza acestuia, săptămâna aceasta vor fi instruiţi coordonatori locali responsabili de implementarea proiectului la nivel de raion. Aceştia, la rândul lor, vor instrui directorii educativi din şcolile participante la proiect cu privire la activităţile ce vor fi desfăşurate în câte va etape.

„Prima etapă a proiectului constă în elaborarea gidului sus-menţionat pentru pedagogi. O echipă de formatori au elaborat un şir de materiale pentru a planifica în trei capitole pe parcursul a trei săptămâni 15 activităţi socio-educative pentru tinerii  atât din şcoli, cât şi din centrele de tineret. Activităţile vor consta în mese rotunde, traininguri, expoziţii, dezbateri şi chiar crearea unor eurocluburi în instituţiile de învăţământ”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, Galina Petcu, coordonator de programe pe tineret.

Fiecare săptămână va avea un generic specific. În prima săptămână elevii vor fi familiarizaţi cu valorile europene, unde la va fi adus la cunoştinţă care sunt aspiraţiile cetăţenilor, despre literatură şi artă şi în ce constă spaţiul european. Cea de-a doua săptămână reprezintă o călătorie imaginară în statele UE. În cea de-a treia săptămână – „Europa Cetăţenilor”, tinerii vor analiza care sunt beneficiile aderării RM la UE, dar vor fi puse în dezbateri miturile existente despre procesul de aderare.

„Elevii şi tinerii vor concluziona cele trei săptămâni desfăşurate în şcoli şi centre. Ce au înţeles ei şi cum percep acest proces de aderare al RM. Ne-am dorit participarea activă a tinerilor în întregul proces de informare. Nu e destul să oferim o informaţie tinerilor, ci trebuie să-i implicăm activ în disiminarea unui mesaj clar şi adecvat despre procesul de aderare al UE. Desigur, vrem să sporim şi numărul tinerilor ca să aplice la programele de mobilitate academică ale UE. Tinerii trebuie să cunoască că sunt multe mituri despre acest proces de aderare”, a mai adăugat Petcu.

Întreaga campanie va fi finalizată în luna mai 2015, unde în şcolile participante vor fi organizate o serie de „Târguri ale UE”. 

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite