Bărbaţii tineri şi femeile în vârstă fac mai multe acţiuni de voluntariat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lina Burduh în timpul acţiunilor de
voluntariat. FOTO Diaconia
Lina Burduh în timpul acţiunilor de voluntariat. FOTO Diaconia

Femeile se implică în mai multe acţiuni de voluntariat decât bărbaţii din Republica Moldova, după cum indică statisticile. În luna aprilie a anului curent cea mai răspândită activitate în rândul voluntarilor a fost munca în folosul comunităţii. Din numărul total al persoanelor care acceptă să lucreze fără a fi plătiţi, 60% locuiesc în mediul rural, arată datele Biroului Naţional de Statistică (BNS).

Lina Burduh este o tânără din Chişinău, elevă în clasa a XII-a. De trei ani este implicată în mai multe acţiuni de voluntariat. Chiar dacă în ultima perioadă pregătirea de examene îi ocupă mult timp, ea continuă să se implice în mai multe proiecte de binefacere.

Voluntariat timp de trei ani

„Fac voluntariat din clasa a IX-a şi am fost implicată în toate proiectele organizaţiei Diaconia. La început m-au trimis părinţii. Apoi m-am implicat şi mi-a plăcut. La Campania de Paşti organizată de Diaconia am participat la colectarea produselor din magazine din care facem mâncare pentru bătrâni. În cadrul Campaniei de Crăciun particip la confecţionarea unor jucării pentru mame pe care le vindem, iar cu banii adunaţi ajutăm mamele tinere, mamele care se află în situaţii mai dificile cu copiii lor. Cel mai recent proiect în care sunt implicată se numeşte «Aproape de aproapele». Aici ajut să hrănim bătrânii şi oamenii străzii, lucru efectuat în fiecare după-amiază, de luni până vineri”, a spus Lina.

În afară de acţiunile benevole pe care le face în cadrul Diaconiei, tânăra este voluntară şi la Institutul Oncologic din Chişinău. „Acolo mă implic în realizarea mai multor activităţi cu copiii bolnavi de cancer. Îi învăţăm ce este cancerul, ce trebuie să facă ca să se simtă bine. De obicei merg o dată pe săptămână la Institutul Oncologic”, precizează Lina. Alte acţiuni de voluntariat le-a făcut în cadrul Fundaţiei de Binefacere Caritas Moldova. „Acum acord mai puţin timp voluntariatului, deoarece mă pregătesc de bacalaureat, dar mai înainte eram în fiecare zi la o astfel de acţiune. De obicei e vorba de trei-patru ore pe zi. La început lucrurile mi se păreau banale, dar când te implici şi le faci îţi schimbi dispoziţia, starea de spirit. Făcând voluntariat am cunoscut multe poveşti noi a oamenilor vârstnici sau a persoanelor care au devenit oamenii străzii din cauza unor semnături puse unde nu trebuie”, adaugă Lina Burduh.

Câte persoane fac voluntariat timp de o lună

Implicarea populaţiei în activităţile voluntare este un fenomen răspândit în Republica Moldova. BNS a realizat o cercetare pentru luna aprilie a anului curent şi a stabilit că pe parcursul celor 30 de zile 1.264.500 de persoane din ţara noastră au ajutat oamenii din alte familii sau au lucrat fără plată în folosul comunităţii. Din numărul total de voluntari 57% sunt femei. De asemenea, 62% din persoanele care acceptă să ajute benevol pe cineva provin din mediul rural.

Ce vârstă au voluntarii

Cei mai mulţi voluntari din rândul bărbaţilor au vârsta cuprinsă între 25-34 de ani, iar în rândul femeilor predomină persoanele de la 55 la 64 de ani. De asemenea, persoanele de gen feminin cu studii gimnaziale şi persoanele de gen masculin cu studii secundar profesionale realizează cele mai multe acţiuni de voluntariat. Astfel, 27% dintre femeile voluntare au studii gimnaziale, iar 24% - studii liceale sau medii generale. Totodată, 29% dintre bărbaţii care fac voluntariat au studii secundar profesionale şi 26% - studii gimnaziale.

Majoritatea voluntarilor au şi loc de muncă

Statistica BNS mai arată că 53,4% din persoanele care au făcut voluntariat în luna aprilie aveau un loc de muncă, 3,8% - erau şomeri, şi restul - 42,7% erau economic inactivi. Dintre persoanele neangajate în câmpul muncii fac parte tinerii cu vârsta între 15-24 ani şi persoanele cu vârsta înaintată - peste 65 de ani.

Majoritatea persoanelor care fac acţiuni de voluntariat au, în paralel, un loc de muncă în sectorul agricol (46% per total, inclusiv 54% la bărbaţi şi 40% la femei). O altă activitate economică, importantă în special în cazul femeilor, este administraţia publică şi asigurarea socială obligatorie (25% din totalul femeilor-voluntare). În mediul urban, un sfert din totalul voluntarilor lucrează în activităţile de comerţ, hoteluri şi restaurante.

Cea mai răspândită activitate a voluntarilor

În luna aprilie cea mai răspândită activitate în rândul voluntarilor a fost munca în folosul comunităţii (57% din totalul voluntarilor). Circa 30% din femeile voluntare din luna aprilie au acordat ajutor altor familii în lucrul casnic, fiecare a cincea (20,5%) – a acordat ajutor şcolilor, grădiniţelor, organizaţiilor religioase, de caritate, ONG-lor. La fel, femeile sunt activ implicate în ajutorul acordat altor familii la lucrări agricole (18,4%) şi grija de copii sau de persoane dependente din alte familii (16,9%). În rândul bărbaţilor 37,5% ajută alte familii la lucrări agricole.

Durata medie a activităţilor voluntare

Datele statistice arată că adulţii şi vârstnicii dedică mai mult timp muncilor voluntare, în medie câte două ore şi 24 minute pe săptămână. În comparaţie cu aceştia, durata medie înregistrată în rândul tinerilor este în medie cu jumătate de oră mai mică, - aproximativ două ore pe săptămână. Cel mai mult timp a fost alocat lucrului neplătit în folosul altora de către femeile vârstnice din mediul urban – în medie câte trei ore şi 30 minute pe săptămână.

1.264.500

de persoane au făcut acţiuni de voluntariat în luna aprilie, 2015

Republica Moldova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite