Preşedintele Timofti: funcţionarii corupţi să-şi dea demisia. Şeful statului face apel la ordine şi legalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Timofti răspunde ultimatumului lui Dodon şi Usatîi. FOTO: Adevarul
Nicolae Timofti răspunde ultimatumului lui Dodon şi Usatîi. FOTO: Adevarul

Nicolae Timofti  consideră că funcţionarii şi demnitarii care au administrat treburile statului cu rea-voinţă sau cu neglijenţă trebuie să-şi prezinte demisia şi urmează să fie cercetaţi penal. Preşedintele statului a cerut cetăţenilor să nu se lase manipulaţi de pseudo-lideri care vor rău statului şi urmăresc acţiuni destabilizatoare.

Amintim că Renato Usatîi şi Igor Dodon, liderii protestului stângist din centrul Chişinăului, i-au pus ultimatum lui Nicolae Timofti ca să demisioneze până pe 3 octombrie, în caz contrar aceştia vor pune în funcţiune un anume „Plan B”.  

Nicolae Timofti a emis un comunicat în care îşi expune poziţia asupra evenimentelor care se petrec în republica Moldova în ultima perioadă de timp. Preşedintele consideră că perioada pe care o traversăm nu este cea mai prielnică şi favorabilă din istoria Republicii Moldova. Nemulţumirea faţă de prestaţia instituţiilor publice şi a unor demnitari a generat proteste de masă.

Totodată cetăţenii Republicii Moldova au dreptul şi temeiul să ceară dreptate, prin toate formele prevăzute de lege. „Evaluarea asupra stării politice, sociale şi economice, de care dispunem în prezent, face necesară luarea unor decizii neîntârziate de remediere a gravelor erori admise la nivelul unor instituţii financiar bancare şi de drept, care au cauzat această stare de revoltă şi de incertitudine.Funcţionarii şi demnitarii care au administrat treburile statului cu rea-voinţă sau cu neglijenţă trebuie să-şi prezinte demisia. Ei trebuie cercetaţi şi traşi la răspundere”.

Preşedintele stattului cere partidelor de la guvernare să depolitizarea instituţiile statului. Parlamentul trebuie să se întrunească în şedinţă plenară pentru a examina situaţia în care ne aflăm şi a lua deciziile care se impun.

„Susţin pe deplin Declaraţia constructivă făcută astăzi de Alianţa pentru Integrare Europeană prin care îşi reconfirmă angajamentele luate în faţa cetăţenilor”.

Preşedintele consideră că instabilitatea din regiune, ca şi embargourile comerciale la care este supusă ţara noastră, influenţează în mod direct cursul evenimentelor. 

Un alt pericol pentru stat este activizarea forţelor revanşarde, neo-sovietice, care doresc să profite de situaţia creată pentru a încerca oprească Republica Moldova din calea firească spre Uniunea Europeană.

Nicolae Timofti îndeamnă cetăţenii să nu cadă pradă apelurilor care se fac auzite în ultima vreme din partea unor lideri care lucrează împotriva statului Republica Moldova. „Am discutat cu conducătorii instituţiilor de forţă, cărora le-am cerut să protejeze cetăţenii care protestează şi să asigure caracterul paşnic al acţiunilor de protest”, conchide şeful statului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite