Maia Sandu: Domeniul justiţiei va fi printre priorităţile Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Printre priorităţile noului Guvern, condus de prim-ministrul Maia Sandu, se numără domeniul justiţiei. Noua şefă a executivului spune că trebuie să se facă ordine în instituţiile judecătoreşti, dar trebuie să se înceapă de la cele mai importante cum ar Consiliul Superior al Magistraturii şi Curtea Supremă de Justiţie. Declaraţiile au fost făcute la ProTV Chişinău.

În opinia ei, trebuie să aibă loc o curăţare a Consiliului Superior al Magistraturii „pentru că CSM trebuie să fie organul care să se asigure că lucrurile se fac bine în justiţie şi judecătorii care îşi fac bine treaba sunt promovaţi în funcţii, iar judecătorii care dau decizii de tipul celei înaintate de Berdilo (n.r. judecătoarea care a invalidat alegerile locale din municipiul Chişinău) trebuie să fie alungaţi din sistem, nu promovaţi aşa cum s-a întâmplat”.

De asemenea, ordine trebuie să se facă şi la Curtea Supremă de Justiţie, spune Maia Sandu. „Ştim că de-a lungul timpului au fost decizii halucinante date de această Curte. De aici, de la aceste instituţii pornim”, spune prim-ministrul.

Şefa Guvernului spune că speră să se ajungă şi la evaluarea externă a judecătorilor şi procurorilor. La această evaluare trebuie să se stabilească dacă oamenii au sau nu probleme de integritate. „Autoritatea Naţională de Integritate este un element extrem de important în asigurarea faptului că cei care ocupă funcţii nu au probleme de integritate. Şi aici este un blocaj la nivelul conducerii pentru că aceasta nu a avut independenţa să se ocupe de cercetarea şi investigarea demnitarilor publici”, a declarat politiciana.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite