Maia Sandu: Autorităţile puteau măcar să organizeze alegeri repetate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile puteau să propună cetăţenilor măcar organizarea alegerilor repetate în Chişinău. Asta, după ce instanţa nu a validat mandatul primarului ales, preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase, iar Comisia Electorală Centrală a întrerupt procesul electoral. Declaraţia a fost făcută de liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Vineri cu Anatolie Golea“ de la RTR Moldova, transmite IPN.

Preşedintele PAS spune că a sperat că puterea va ţine cont măcar de mesajele partenerilor Republicii Moldova, dacă nu de mesajul propriilor cetăţeni. „Puteau să decidă măcar să organizeze alegeri repetate. Nu pot spune că aceasta ar fi fost o decizie corectă, dar puterea nici nu a vrut să meargă în întâmpinarea oamenilor şi să le propună măcar ceva”, a  menţionat Maia Sandu. Potrivit ei, din acest comportament se poate de înţeles că guvernarea va putea anula rezultatele altor alegeri, atunci când nu-i vor plăcea, iar acest lucru se numeşte dictatură.

Analistul Anatol Ţăranu consideră că în orice alt stat, unde justiţia este independentă, o asemenea decizie a instanţei nu ar fi provocat nemulţumire în societate pentru că oamenii nu ar fi pus la îndoială corectitudinea acesteia. „Din păcate, acesta nu este cazul nostru, unde sistemul juridic este criticat în permanenţă şi nu există percepţia în societate că hotărârile de judecată în ţara noastră sunt corecte”, consideră analistul.

Vineri, 29 iunie, Comisia Electorală Centrală a declarat nule alegerile locale noi din municipiul Chişinău, desfăşurate în două tururi de scrutin, pe 20 mai şi 3 iunie, făcând trimitere la  deciziile instanţelor irevocabile de judecată. Totodată, CEC a întrerupt procesul electoral, pe motiv că alegeri noi nu pot fi organizate cu mai puţin de un an până la alegerile ordinare, planificate pentru anul 2019.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite