LIVETEXT Platforma DA organizează al cincilea protest masiv în Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Platforma „Demnitate şi Adevăr” a anunţat pentru astăzi, 4 octombrie, o nouă acţiune de protest care va avea loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Manifestaţia va începe la ora 12:00. Platforma DA cere demisia mai multor demnitari de stat, începând cu preşedintele ţării şi până la directorul Comisiei Naţionale de Integritate, dar şi desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate.

UPDATE 15:13 Protestatarii adunaţi în PMAN de organizatorii Platformei DA au pornit într-un marş pe Bulevardul Ştefan cel Mare spre Primărie, până la „cuibul oligarhului principal - Vlad Plahotniuc”.

UPDATE 14:58 Potrivit imaginilor filmate de o dronă, în prezent, în Piaţa Marii Adunări Naţionale sunt circa 7.000-10.000 de oameni.

UPDATE 14:51 Marea Adunare Natională a decis crearea unei gărzi de corp a poporului. Cine doreşte, poate depune declaraţie de adeziune la această forţă la cortul numărul 102 din PMAN. Andrei Năstase, preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale a prezentat câteva propuneri venite de la oamenii din Piaţă, care ulterior au fost adoptate. Astfel, oamenii nu vor mai plăti de mâine facturile la energia electrică şi gaze naturale. De asemenea, va fi creat un grup de iniţiativă pentru a începe procedura de alegere directă a şefului statului. Iar comitetul de grevă va fi constituit la toate nivelurile şi unităţile.

UPDATE 14:35 În PMAN s-a propus adoptarea unei rezoluţii. „Marea Adunare Naţională constată uzurparea puterii de stat şi caracterul captiv al statului. Ne adresăm Curţii Constituţionale să purceadă la eliberarea statului din captivitate”, a declarat Valentin Dolganiuc. După ce oamenii din Piaţă au votat această rezoluţie, Dolganiuc a adăugat: „Caracterul captiv al statului este constatat de către Marea Adunare Naţională din 4 octombrie, 2015”.

UPDATE 14:29 „Prima impresie şi cea mai importantă de la Parlament este că poliţia este cu noi. Noi, grupul de iniţiativă am atins acolo o linie roşie, dar nu am depăşit-o, pentru că protestele noastre sunt paşnice. Împărţind crizantemele, am văzut că poliţiştii sunt de partea noastră. Guvernul e în paralizie. De jumătate de an în ţara aceasta lucrează doar poliţia. Noi nu am avut de gând să trecem de linia roşie. Doar cu răbdare ne vom cuceri ţara înapoi”, a spus Igor Boţan, membru al Platformei DA.

UPDATE 14:17 Vasile Năstase, membru al platformei civice a spus că de mâine propune constituirea comitetelor de grevă în întraga ţară şi îndeamnă cetăţenii la acţiuni de nesupunere civică.

UPDATE 14:11 „Chiar daca deţin şi eu o funcţie de stat, am venit aici să vă spun că pe Platforma Demnitate şi Adevăr poate să vină oricine nu doreşte să fie afiliat cu bandiţii şi criminalii. Sunt convins că majoritatea oamenilor de aici au fost prezenţi şi la 7 aprlie, 2009. Îmi pare rău ca până în prezent nu s-a făcut niciun pas pozitiv în avansarea democraţiei. Acum oamenii percep democraţia ca ceva care a adus sărăcie. Alegerile parlamentare din 2014 şi alegerile locale din acesta an au fost fraudate. Este imposibil să sperăm la o schimbare dacă nu se schimbă sistemul electoral, dacă nu se aduce la o bună funcţionare Comisia Electorală Centrală”, a spus Ştefan Urâtu, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale.

UPDATE 14:06 Delegaţia de protestatari ai Platformei Da s-a întors de la Parlament. În acelaşi timp, Igor Dodon, preşedintele PSRM a declarat că susţine ideea platformei DA de a se organiza o şedinţă extraordinară la Parlament, dar nu este de acord ca protestatarii, atât din partea lui cât şi cei organizaţi de Platforma DA să intre cu forţa în Parlament. Igor Dodon a spus că îi va suna pe ceilalţi lideri de fracţiuni pentru a-i chema într-o şedinţă extraordinară a Parlamentului.

UPDATE 13:54 Protestatarii ajunşi la Parlament au devenit agitaţi. Andrei Năstase, reprezentantul Consiliului Marii Adunări Naţionale i-a chemat la calm, iar veteranii de război care au mers la Parlament au format un cordon de protecţie, pentru a nu intra nimeni în mod agresiv în instituţie.

UPDATE 13:48 Circa 400 de persoane, reprezentanţi ai Platformei DA şi ai veteranilor de război au plecat spre Parlament, pentru a se întruni într-o şedinţă. Ajunşi acolo, ei strigă „Jos hunta”. Deoarece numărul poliţiştilor este mic, protestatarii au reuşit să ajungă până la uşa Parlamentului. Protestatarii lui Igor Dodon şi a lui Renato Usatîi privesc dintr-o parte, fără a se implica.

UPDATE 13:41 Igor Boţan, membru al Platformei civice a propus iniţierea referendumului pentru alegerea directă a preşedintelui de către popor. „Mâine se împlineşte exact o jumătate de an de la primul nostru protest de amploare. Ţara a intrat în criză totală, s-a ajuns la o situaţie în care liderii proeuropeni se şantajează reciproc. Guvernul nu are un plan anticriză, fiindcă a pierdut şi încrederea totală a partenerilor de dezvoltare. Parlamentul balansează la limita unei majorităţi şi nu se poate convoca. Actualmente, se pare că elita politică moldovenească este în mahmureală dupa ce, de comun acord, au jefuit-o. Propun să iniţiem referendumul pentru alegerea directă de către popor a preşedintelui statului”.

UPDATE 13:34  Alexandru Slusari preşedintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect” a spus că Republica Molodva se găseşte într-o situaţie critică. În discursul său în limba rusă, Slusari a lăsat să se înţeleagă că Platforma DA nu susţine unirea Republicii Moldova cu România, dar că din Platformă pot face parte toate păturile societăţii, inclusiv unionişti.

UPDATE 13:18 Mulţi oameni vin cu crizanteme în mâini. Andrei Năstase spune că „Plahotniuc ar încerca să facă astăzi tot felul de provocări. El este beneficiarul lui 7 aprilie, 2009 şi mai vrea unul. Dar nu-l va avea”. Organizatorii protestului au făcut apel către toţi poliţiştii să se alăture spiritului protestatar.

UPDATE 13:13 „Consiliul Marii Adunări Naţionale a făcut apel la acţiuni de nesupunere civică. În pofita aşteptărilor criminalilor, până a recurge la aceste acţiuni, am recurs la o ultimă tentativă. Ne-am adresat la fiecare dintre deputaţi, membri de guvern şi presedinte să acţioneze. Le-am cerut să deschidă astăzi larg uşile Parlamentului. Am cerut ca Palamentul, Guvernul şi Preşedinţia să se întrunească astăzi cu membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale. Nu avem un răspuns exact la solicitarea noastră, dar Consiliul va merge acolo”, a adăugat Andrei Năstase.

UPDATE 13:03 Andrei Năstase, preşedintele Consiliului Marii Adunări Nationale a spus că „de la începutul anului sute de mii de cetăţeni protestează continuu, cerând un trai decent, scoaterea statului din captivitate”. „În loc să vină în contact cu cetăţenii, şefii instituţiilor centrale au dezertat din viaţa politică, s-au izolat de popor, iar atitudiea ipocrită în raport cu partenerii de dezvoltare denotă o izolare şi pe plan internaţional a Moldovei. Potrivit ultimelor sondaje, peste 80% din populaţia ţării susţine revendicările proclamaţiei din 6 septembrie. 90% din populaţia ţării consideră că ţara se îndreaptă pe o cale greşită. Refuzul guvernanţilor de a îndeplini revendicările consituie incapacitatea instituţiilor de a asigura un trai decent populaţiei”, a spus Năstase.

UPDATE 12:52 Imnul Republicii Moldova a deschis protestul la ora 12:47. Valentin Dolganiuc, reprezentant al Platformei DA a spus că astăzi vor fi scoase din captivitate instituţiile acestor ţări. „Astăzi vom scoate din captivitate instituţiile acestei ţări. Noi suntem poporul. Basta. Jocul s-a terminat. Răbdarea populară a depăşit limitele umanului. Nu mai dorim ca această clasă politică care ne-a ignorat pe parcursul a cinci ani să mai guverneze. Astăzi vom face dezvăluirile de rigoare”, a spus Dolganiuc.

UPDATE 12:44 Deşi s-a anunţat că protestul va începe la ora 12:00, deocamdată se aude doar muzică de la tribună, iar partea oficială încă nu a început.

UPDATE 12:32 Veteranii războiului de pe Nistru şi membrii Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială "Fulger” au venit în prima linie a manifestaţiei, la rugămintea organizatorilor. O altă coloană de aproximativ 500 de persoane s-a alăturat protestatarilor strigând „Jos mafia”. Deşi au venit din direcţia Parlamentului Republicii Moldova, ei nu sunt din partea lui Igor Dodon şi a lui Renato Usatîi, deoarece au adus cu ei steaguri ale Uniunii Europene. 

UPDATE 12:10  La protest sunt prezenţi studenţi de la Universitatea de Stat a Moldovei, Universitatea Tehnică, Institutul de Relaţii Internaţionale din Moldova, Academia de Muzică, Teatru şi Arte plastice, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţeanu”. Cei aproximativ 200 de studenţi au intrat în Piaţă scandând „Jos trădătorii” şi „Noi suntem poporul”.


În acest moment au sosit în PMAN aproximativ 1.000 de veterani ai războiului de pe Nistru. Ei au fost întâmpinaţi cu aplauze şi cântece de glorie.

De asemenea, la protest sunt oamenii din mai multe regiuni ale ţării: Soroca, Călăraşi, Edineţ, Briceni, Orhei, Cantemir, Făleşti, Ştefan-Vodă, Nisporeni, Hânceşti, Cahul.

UPDATE 11:55  Oamenii se adună în Piaţa Marii Adunări Naţionale. În prezent sunt peste 5.000 de cetăţeni care au venit din mai multe raioane ale ţării. Circulaţia rutieră a fost sistată în apropiere de PMAN, pe Bulevardul Ştefn cel Mare. Cladirea Guvernului este păzita de mai mulţi poliţişti echipaţi cu armure şi aşezaţi în două rânduri. De asemenea, în Piaţă a fost instalată o scenă mare şi au fost aduse boxe. În acest moment sunt difuzate cântece patriotice.

Aceasta este cea de-a cincea manifestaţie organizată de Platforma DA. După ultima acţiune a Platformei care a avut loc pe data de 6 septembrie, în PMAN au fost instalate câteva sute de corturi, iar protestele au căpătat caracter permanent.

Totodată, în această dimineaţă au dispărut corturile instalate vineri noapte pe bulevardul Ştefan cel Mare de susţinătorii protestului lui Renato Usatîi şi Igor Dodon. Conform organizatorilor, acest lucru a fost făcut pentru a nu împiedica protestul de azi al Platformei DA.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite