„John Kerry va încuraja direcţia pro-occidentală a dezvoltării Republicii Moldova“. Cum comentează experţii vizita secretarului de stat al SUA
0Mâine, secretarul de stat al SUA John Kerry se va afla pentru câteva ore la Chişinău. Foştii ambasadori moldoveni la Washington şi experţii susţin că este o vizită de susţinere a aspiraţiilor europene ale ţării noastre.
În cadrul unui turneu, care va începe astăzi la Bruxelles, secretarul de stat al SUA John Kerry va face o escală şi la Chişinău. De la noi, oficialul american va pleca spre Ierusalim şi, ulterior, spre Ramallah, capitala Cisiordaniei. Potrivit ambasadorului SUA la Chişinău, William Moser, deocamdată, agenda înaltului oaspete de la Washington nu a fost stabilită. John Kerry va veni însă cu un mesaj de susţinere pentru ţara noastră. „Suntem foarte fericiţi că Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere la UE. Credem că este un pas important de apropiere a Moldovei de UE. Un mesaj similar va veni şi din partea oficialului american“, a subliniat şeful misiunii de la Chişinău.
Mihai Manole, fostul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite, susţine că vizita oficialului de la Washington este foarte importantă. „John Kerry va veni cu un mesaj de susţinere pentru Republica Moldova, având în vedere momentul istoric de la Vilnius. SUA şi-ar dori ca Moldova să fie o ţară prosperă, democratică, cu mai puţină corupţie, cu valori înalt apreciate peste Ocean“, a menţionat diplomatul.
„AVÂND ASTFEL DE PARTENERI, MOLDOVA POATE MERGE SPRE UE“
Faptul că John Kerry vine exclusiv pentru a susţine efortul Republicii Moldova pe calea europeană o spune şi fostul ambasador la Washington Nicolae Chirtoacă. „John Kerry va încuraja, exact ca Joe Biden, anume direcţia pro-europeană, pro-occidentală a dezvoltării Republicii Moldova. Avem asistenţă tehnică, financiară, din partea Statelor Unite ale Americii, care împreună cu UE, ne ajută să ne modernizăm, cu condiţia că va exista acest potenţial de reformare şi voinţa politică pentru a reliza reformele şi pentru a termina această tranziţie interminabilă spre o scietate democratică, o economie competitivă şi un stat de drept. Având în spate astfel de parteneri strategici, Moldova poate continua parcursul european“, susţine Nicolae Chirtoacă.
Diplomatul crede că pentru SUA, Republica Moldova este importantă în contextul apropierii de UE. El spune că acum trebuie că acţionăm strategic, pentru că după destrămarea URSS, în noua configuraţie geopolitică în spaţiul eurasiatic, Ucraina joacă un rol-cheie, dar şi Moldova este importantă. „Când eram şef al misiunii diplomatice la Washington, în perioada în care la putere se aflau republicanii, politica SUA în Europa Centrală şi de Est era mult mai robustă. Odată cu venirea administraţiei Obama au fost reformulate obiectivele strategice şi noi am apărut într-un context care nu este de primă importanţă pentru America. Acum, UE este jucătorul principal pe vechiul continent, iar noi suntem condamnaţi să gândim strategic, să acţionăm local, fără a ne face iluzii“, explică Nicolae Chirtoacă.
John Kerry va încuraja exact ca Joe Biden anume direcţia pro-europeană, pro-occidentală a dezvoltării Republicii Moldova. Nicolae Chirtoacă, fostul ambasador în SUA
VIZITĂ DE ÎNCURAJARE
În cadrul unui interviu la Europa Liberă, Vlad Spânu, preşedintele Fundaţiei Moldova de la Washington, susţine că vizita oficialului american vine şi în contextul presiunilor Rusiei care s-ar putea intensifica. „Pentru Rusia cel mai important este să menţină toate cele şase ţări incluse în Parteneriatul Estic, să le frâneze calea spre UE. Practic, i-a reuşit în cea mai mare parte. Armenia şi Ucraina sunt scoase din joc. Acum presiunile vor fi puse asupra Moldovei şi Georgiei. Vizitele de încurajare din partea UE şi din partea secretarului de stat Kerry vin să spună că Occidentul este cu acele ţări care şi-au ales calea spre reforme, spre integrare europeană“, a explicat Vlad Spânu.
SUBIECTUL NATO POATE REVENI PE AGENDĂ
Relaţia Republicii Moldova cu SUA este importantă şi din considerente de securitate naţională, având în vedere rolul pe care-l joacă SUA în reglementarea conflictului transnistrean, susţin experţii. Deocamdată însă subiectul NATO nu va fi pus în discuţie. Aceasta, doar dacă situaţia din Ucraina nu se va înrăutăţi. „Nu cred că tematica NATO este acum pe agenda politică, dar desigur că în legătură cu posibilele scenarii negative din Ucraina poate deveni una pragmatică. Mă refer la introducerea stării de urgenţă în Ucraina, la posibilitatea unor scenarii apocaliptice pentru acest stat. În acest sens, Moldova va avea nevoie de noi garanţii de securitate pe care le poate oferi doar Alianţa Nord-Atlantică“, susţine analistul Viorel Cibotaru.
Vizita oricărui oficial american de acest rang este extrem de importantă prin definiţie, mai ales având în vedere ceea ce se întâmplă în Ucraina. Viorel Cibotaru, analist

Primul preşedinte al Republicii Moldova Mircea Snegur împreună cu James Baker, în 1992 FOTO: SERGHEI VORONIN
Vizitele istorice ale oficialilor americani
John Kerry nu este singurul oficial de peste Ocean care vizitează Chişinăul. În 2011, în martie, vicepreşedintele Statelor Unite Joe Biden a efectuat o vizită-fulger, în cursul unui turneu diplomatic în Rusia şi Finlanda. În acelaşi an, în iunie, la Chişinău. A fost şi senatorul american John McCain, principalul contracandidat al lui Barack Obama la alegerile prezidenţiale din 2008.
James Baker a fost însă primul secretarul de stat american care ne-a vizitat ţara. Se întâmpla acest lucru pe 10 februarie 1992. Atunci James Baker a fost la Chişinău în cadrul unui turneu în ţările spaţiului post-sovietic. „Moldova avea nevoie de susţinerea marilor puteri pentru a fi admisă în ONU şi în alte structuri pan-europene şi mondiale. Sprijinul Statelor Unite era, în acel context, unul crucial“, susţine Igor Caşu, în cadrul unei reconstituiri istorice la Europa Liberă.