Implementarea votului uninominal ar putea exclude votanţii din stânga Nistrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol, arhivă
FOTO simbol, arhivă

În cazul în care în Republica Moldova va fi introdus sistemul electoral uninominal, există riscul ca populaţia din regiunea transnistreană să fie exclusă din procesul de vot, întrucât va fi imposibilă organizarea alegerilor în stânga Nistrului. Opinii în acest sens au fost exprimate la cea de-a doua rundă de dezbatere a iniţiativei parlamentare privind sistemul uninominal de vot, propusă de Partidul Democrat

Pe de altă parte, există păreri că, în pofida unor eventuale pericole, crearea circumscripţiilor electorale în regiunea transnistreană este necesară. Desfăşurarea alegerilor în stânga Nistrului ar putea constitui un pas spre reintegrarea ţării.

Deputatul democrat, Sergiu Sârbu, a declarat că pentru alegerea deputaţilor în Parlament, Comisia Electorală Centrală urmează să constituie 101 circumscripţii uninominale permanente care acoperă întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv pentru secţiile de votare peste hotare şi pentru localităţile din stânga Nistrului. Circumscripţiile uninominale urmează să se formeze după principiul teritorial-demografic, în una sau în mai multe localităţi vecine, având la bază un număr relativ egal de alegători în fiecare circumscripţie electorală. În cazul în care numărul alegătorilor într-o localitate este mai mare decât cel mediu calculat pentru o circumscripţie electorală uninominală, în această localitate se formează mai multe circumscripţii electorale uninominale.

Deputatul neafiliat Valeriu Ghileţchi, referindu-se la organizarea alegerilor în stânga Nistrului, a declarat că autorităţile trebuie să recunoască faptul că există un conflict şi până la soluţionarea lui alegeri în regiune nu vor putea fi organizate. Parlamentarul a menţionat că dreptul la vot al cetăţenilor din regiune poate fi asigurat doar aşa cum a fost până acum, aceştia deplasându-se în dreapta Nistrului în ziua alegerilor ca să voteze. În opinia sa, există neclarităţi şi în ceea ce ţine de asigurarea votului în diasporă. Proiectul în actuala formulă nu spune clar cum vor fi organizate circumscripţiile peste hotare şi cum vor fi delimitate graniţele. Mai mult, deputatul afirmă că diaspora moldovenească migrează. În viziunea sa, este necesară doar perfecţionarea actualului cadru legal cu privire la alegeri.

Expertul Sergiu Ungureanu a menţionat că există mai multe dificultăţi în crearea circumscripţiilor. Numărul de raioane este diferit de numărul deputaţilor. Plus, nu este clar câţi deputaţi vor fi aleşi de diasporă. Un alt pericol, în opinia sa, este eliminarea regiunii transnistrene din procesul de vot, pentru că în actualul sistem cetăţenii mai pot vota, fiind deschise secţii în dreapta Nistrului. Însă, există riscul că se creează circumscripţii în stânga Nistrului, dar nu pot fi organizate alegeri.

Mihai Godea, preşedintele Partidului Acţiunea Democrată, a menţionat că alegeri trebuie organizate şi în stânga Nistrului, indiferent de posibile pericole sau ameninţări pe care unii le pot estima. Potrivit lui, sunt între 10 şi 30 de mii de alegători din stânga Nistrului care votează tradiţional. „Nu aş vedea nicio tragedie dacă un deputat de Dubăsari sau de Camenca ajunge în Parlament în baza circumscripţiei uninominale cu două sau trei mii de voturi exprimate în această circumscripţie. Va fi o reprezentare mai mare decât deloc, aşa cum o avem la ora actuală. Şi dacă vreţi este asumare politică faţă de acest teritoriu, pe care încă nu-l controlăm, dar care ne aparţine”, a mai spus Mihai Godea.

Iurie Ciocan, membru CEC, a spus că există foarte multe state cu diasporă extinsă, care nu asigură votul peste hotare şi nu lasă să fie influenţată politica internă de cei plecaţi peste hotare. Pe de altă parte, există şi alte practici când dreptul la vot este asigurat, însă se merge pe o proporţie sau pe o cotă.

Violeta Agrici, şefă de direcţie în cadrul MAEIE, a declarat că se vorbeşte despre dificultatea obţinerii informaţiei actualizate cu privire la repartizarea geografică a cetăţenilor moldoveni peste hotare. Or, informaţiile în acest sens sunt relative. De asemenea, nu se conţin date referitor la migraţia ilegală. Proiectul prezentat nu vine cu soluţii. E nevoie să fie stabilite criterii foarte clare în ceea ce ţine de asigurarea votului în diasporă, numărul deputaţilor care urmează a fi aleşi.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat după dezbateri că opiniile vizavi de organizarea alegerilor în stânga Nistrului sunt diferite – de la a organiza alegeri, pentru că ar putea fi un prim pas pentru reintegrarea ţării, până la a nu organiza, pentru că teritoriul din stânga Nistrului este ocupat şi nu este controlat de puterea constituţională. În baza argumentelor se va veni cu propuneri de modificare a proiectului de lege. Andrian Candu a mai spus că dezbaterile sunt foarte utile, pentru că astfel proiectul va putea fi îmbunătăţit.

Iniţiativa legislativă care prevede trecerea la un sistem electoral cu vot în circumscripţii uninominale a fost înregistrară în Parlament de deputaţii Partidului Democrat la mijlocul lunii martie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite