Igor Dodon, după şedinţa CSS: Trebuie reziliat contractul cu Avia Invest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a declarat vineri, 23 august, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, convocată în contextul tranzacţiei de vânzare a Avia Invest, companie ce a primit în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău, că există temei şi chiar trebuie de reziliat contractul dintre Guvern şi Avia Invest, pentru că există suspiciuni că o parte din bani ar fi venit din „furtul miliardului” şi nici condiţiile contractuale nu ar fi fost respectate.

Igor Dodon a declarat că statul a fost prejudiciat încă de la semnarea contractului de concesionare a Aeroportului. Potrivit lui, statul pierde anual peste 24 milioane de euro, după ce i-a permis companiei private să perceapă câte 9 euro de la fiecare persoană care tranzitează Aeroportul către investitorul privat.

„Unde-i interesul statului aici? Să cedezi Aeroportul pe 50 de ani şi să dai dreptul să strângă 1 miliard de euro de la oameni şi să aştepţi investiţii de 240 de milioane de euro”, a spus Igor Dodon.

Cu referire la vânzarea Avia Invest către NR Investments Ltd, preşedintele a menţionat că „nu au fost înstrăinate cotele de capital din Avia Invest”.

„Aşa cum a fost jumate de an sau un an în urmă. cine era era proprietar la Avia Invest sunt aceeaşi proprietari ai companiei. Mai mult ca atât, este blocată activitatea de cedare a cotelor din Avia Invest”, a subliniat Dodon.

Operaţiunile şi managementul Aeroportului Internaţional Chişinău au fost transferate către Avia Invest în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat. Compania concesionară s-a angajat să administreze aeroportul timp de 49 de ani şi să investească în modernizarea lui 250 de milioane de euro.

NR Investments Ltd, o firmă de investiţii imobiliare, fondată în 2007 şi înregistrată în Insulele Canalului, a confirmat procurarea a 95% din compania Avia Invest, concesionară a Aeroportului Internaţional Chişinău. Contractul a fost ratificat pe 19 august, de către reprezentaţii Avia Invest şi unicul beneficiar al firmei NR Investments, Nat Rothschild.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite